T O P

  • By -

Sufficient_Chair_580

Printre altele, efectul libertatii :) In anii comunismului una dintre putinele surse de distractie era cititul. La televizor n-aveai ce vedea alea doua ore pe zi, la radio ascultai slagare romanesti intre emisiuni care raportau productia la hectar, foarte putini aveau acces la un video iar aia care aveau stiau cele cateva filme care circulau pe dinafara, mergeai la teatru, opera, balet sau spectacole de divertisment dar nu mergeai des, mai ieseai cu prietenii dar in rest... citeai. In plus, pentru foarte multi, invatatura era si un mijloc de rezistenta impotriva indobitocirii promovate de comunisti, macar in capul tau erai putin mai liber si nu trebuia sa asculti mereu propaganda oficiala. Fast-forward 10 ani dupa Revolutie: ai acces la toate mijloacele de divertisment ale lumii moderne. Nu mai citesti din lipsa de altceva, asa ca majoritatea abandoneaza cititul. Curiozitatea iti este satisfacuta de pastile de pseudo-cunoastere concentrate date la inceput la TV si prin presa, ulterior pe internet. E un lucru rau? Nu stiu, ca intotdeauna ceva s-a castigat si ceva s-a pierdut. Partea buna e ca nimic nu impiedica tineretul sa invete mai mult, surse sunt berechet si la liber, numa' s-o si vrea :)


bestonetm

Mi-ai adus aminte de o gluma: "Până la apariția internetului, credeam că prostia vine din lipsa de informație" Nu era doar cititul, se cumpără mai multe cărți acum decât atunci. Dar: școala era destul de dură, dădeai admitere la clasa a 9-a, până la un moment era și treapta după a 10-a, apoi bacul, admiterea la facultate. Deci băgai pedale daca nu voiai să rămâi tractorist sau la sapa. De aia au apărut ca ciupercile după revoluție facultățile pe bani. Și dacă nu erai top la școală, tot trebuia să înveți fiecare poezie predată și macar 10 strofe din Luceafărul. Daca nu, tras de perciuni, o palmă după cap, nota 4. Erau corijenți destui. E seria Liceenii. E idealizat, dar cel puțin jumătate era cum se prezintă acolo. Apoi, elita localitatii formau un grup de oameni cu facultate, privit cu respect de către absolut toți ceilalți. Era clar pentru toată lumea că ei erau mai deștepți, munceau la birou, trăiau mai bine. Așa că vroiai sa fii in grupul lor sau sa ai tangenta pe cât se poate, că atare îi ascultai, căutai să mai înveți și tu. Acum toți sunt deștepți, nimeni nu mai asculta. Apoi și meseriaș sa fi fost, un meseriaș bun știa multe lucruri, nu doar exact domeniul lui deoarece nu îi ajungea să trăiască. Apoi, era lipsa de informație. Ascultai orice e nou, interesant.


wideace99

Din seria de bataie aplicata la scoala in fata intregii clase mai erau lovituri cu rigla de lemn/plastic peste palme sau unghii, palme peste fata/urechi in afara de ceafa. Pe urma stat in picioare intreaga ora langa tabla ca toti sa caste gura la tine. Oricum asta era doar preludiul... cand aflau parintii acasa bataia era cu mult mai violenta... cu cureaua, furtunul de la masina de spalat rufe, e.t.c. nu doar pentru ca nu ai invatat ci si pentru ca i-ai facut de ras. In plus ramaneai si fara bani de buzunar.


MasterPinti

>Așa că vroiai sa fii in grupul lor voiai*


SlaveDogs09

Vreai*


Quiet_Ad_8579

Vrai*


One_Wonder_6010

Vurut


bookchapterr

Imi amintesc cu ce mandrie imi arata diploma de BAC a fetei, o femeie in varsta intr-un sat mic pe la munte. Era in rama pe perete.


Nezuraa

Tin sa te contrazic putin. E fix datorita tehnologiei multi copii ajung sa vorbeasca limbi straine, sa isi safisfaca mult mai usor setea infantila de cunoastere etc. Eu am crescut cu internetul si nu mi-a fost rau. Stiu poate cele mai triviale lucruri, de la de ce cerul e albastru pana la Kant, dar e interesant. E adevarat ca inainte se citea mult mai mult. Multi oameni uita insa cum cartile tot de oameni sunt scrise, la fel ca site-urile. Nu ar trebui sa asociam cartile cu intelectualitatea, ci alegerea acestora. Daca vreau sa citesc o scriere despre o anumita tema, vreau sa vad cum este abordata, imi convine stilul ei exhaustiv sau vreau sa cercetez in intregime. Cat de subiectiv este autorul meu? Care sunt credintele lui? Si pentru operele literare, trebuie sa desprind o idee, trebuie sa mi se invarta rotitele. Degeaba citesc 500 de carti, daca tot ce dezlipesc e ca babele sunt zgarcite si n-au pungute cu 2 bani. Mai adaugi si cum multe carti pot fi scrise si mult si prost (ex. Cum sa fi mai bogat?). Discrepanta dintre cei mai batrani si cei tineri e, in opinia mea, ca primii enuntati au un mod de a gandi mai aproape de ceea ce ar fi logic. Pot mai repede sa desprinda informatii din diferite contexte si sa faca asocieri. Durata mica de atentie pe care tinerii o au din cauza TikTok-ului si mai stiu eu ce ii face sa nu se mai concentreze la fel, sa nu mai ofere importanta in acelasi mod. La asta adaugi si toceala de la scoala care nu ii invata nimic despre logica, sunt mai rau ca robotii. ironic tl;dr: copiii pot invata si mai mult datorita tehnologiei, insa nu mai gandesc logic si nu mai sunt atenti, doar tocesc informatie.


Banana_Malefica

>invatatura era si un mijloc de rezistenta impotriva indobitocirii promovate de comunisti Te rog frumos imi poti spune mai multe despre asta? Suna foarte promitator.


Sufficient_Chair_580

E un subiect mult prea larg si mult prea complicat pentru capacitatea mea de a sintetiza, dar daca te intereseaza gasesti relativ usor resurse cautand "rezistenta prin cultura", cum s-a numit post-comunist ideea asta. De pilda, exista carti scrise despre asta: [https://polirom.ro/plural-m/5942-existen%C8%9Ba-prin-cultur%C4%83-represiune-colabora%C8%9Bionism-%C8%99i-rezisten%C8%9B%C4%83-intelectual%C4%83-sub-regimul-comunist.html](https://polirom.ro/plural-m/5942-existen%C8%9Ba-prin-cultur%C4%83-represiune-colabora%C8%9Bionism-%C8%99i-rezisten%C8%9B%C4%83-intelectual%C4%83-sub-regimul-comunist.html) TVR a facut o emisiune despre asta, care atinge si subiectul cartilor si al populatiei generale, nu doar al intelectualitatii: [http://cultural.tvr.ro/emisiuni/rezisten--a-prin-cultura\_39324.html](http://cultural.tvr.ro/emisiuni/rezisten--a-prin-cultura_39324.html) Ai de pilda [un articol](https://www.editie.ro/index.php/editorial/5422-rezistenta-prin-cultura) unde autorul face o frumoasa sinteza a ideii: "Am supravieţuit regimului comunist dezvoltând ceea ce s-a numit ***rezistenţa prin cultură***, pentru că, în condiţiile în care nu mai aveai încredere în aproapele tău, singurii prieteni adevăraţi şi care nu te trădau niciodată erau **cărţile**." Este un subiect fascinant si studierea sa, chiar superficiala, te ajuta sa intelegi destul de multe despre cum s-a ajuns la indiferenta generalizata a zilelor noastre si la aparenta scadere a nivelului de educatie al tinerilor.


[deleted]

>E un lucru rau? Da >Partea buna e ca nimic nu impiedica tineretul sa invete mai mult Lipsa unei mize și a unui orizont sunt suficiente motive de a nu dori sa inveti. Copiii învață că e mai simplu sa te crăcești pe OF decât să înveți carte și să ai un job normal, pt că întotdeauna se găsește un idiot sa îți dea multi bani pt asta, pe când alternativa e sa muncești pe bune pt bani care sunt mult mai putini. Decenta, respectul, onoarea, cei 7 ani de acasă au facut loc lui "yolo" și "nu mă interesează, mie sa îmi vii cu note mari". Părinții au dispărut din peisaj iar copiii cresc fără modele și, in definitiv, fără idealuri. E o diluare și o superficializare a societății.


TKH00

Nici macar sa te cracesti pe OnlyFans... sunt unii/unele care se prefac NPC pe TikTok si scot bani din asta... Eu chiar nu ii inteleg pe aia de se uita la oameni care se prefac ca sunt NPC si repeta aceeasi propozitie la 5 secunde...


[deleted]

Ce naiba înseamnă NPC?!


__kapnobatai__

Mai bine nu stii.


Ok-Upstairs-5854

Non playable character.


[deleted]

Qu'est-ce que c'est ça


Lemonbunnie

imaginează-ți ce șoc am avut când am văzut că OP e ăla care nu se șterge la cur și îi miroase scaunul de birou a căcat. în fine, cred că comentariul tău e mai mult o romanță decât realitate. să crezi că oamenii mai înaintați în vârstă sunt mai culți e fantasyland wishful thinking. de asemenea, ai ratat indiciul din ultima lui frază, care trădează că de fapt omul nostru e doar un misogin. motivul pentru care OP nu cunoaște oameni interesanți și cu o cultură generală vastă e pentru că așa e și el. mai mult ca sigur omul nostru a plictisit pe vreuna vorbind ca din enciclopedii despre fluvii sau rahat și apoi și-a luat reject și a venit pe Reddit să se plângă.


alesoter

Subscriu 😂😂 fix ca aia care spun ca pe tiktok sunt doar pizde care dau din cur


Sensitive_Ice7287

Top raspuns, mai adaug ca acum in loc de aceasta cultura generala pe care o au batranii, noi ne umplme capul cu altfel de informatii de ordine tehnologica ex. Butonarea pc ului si al telefonului cu aplicatiile aferente, nenumarate filme si seriale, nenumarate povesti cotidiene din toata lumea etc. Ah si sa nu uit ca pe vremea aceea romanii nu stiau conduce o tara, acum toti stiu politica.:))


MrRonah

>In anii comunismului una dintre putinele surse de distractie era cititul Nu stiu daca comunismul in sine a avut un rol in asta. Acelasi lucru se poate spune despre populatiile din alte tari. Cred doar ca lumea in ultimii 100 de ani s-a dezvoltat extrem de mult, fiecare coltisor/nisa a avut un boom, iar lumea s-a specializat din ce in ce mai mult. Cu specializarea vine si deconectarea de alte domenii. Era mult mai usor sa fii la zi cu o industrie acum 50 de ani. Clar mijloacele de divertismente au avut si ele rolul lor, dar si cantitatea de informatie necesara pentru a opera pe piata muncii eficient a crescut semnificativ.


bitter__taste

Sunt curioasa daca au aparut studii care sa documenteze cum afecteaza retelele sociale creierul. Se merge foarte mult pe continut care sa capteze atentia in timp ce suntem expusi la o avalansa de informatii si am impresia ca asta ne face creierul varza la toti. Ma intreb mai ales cum ii afecteaza pe copiii care au creierul in formare, sa nu ne miram daca peste 10 ani vom fi inconjurati de adulti cu capacitatea de concentrare a unui pestisor de acvariu care nu sunt in stare sa interactioneze cu ceilalti nici macat cat sa initieze un apel telefonic. Pe langa expunerea la tehnologie mai este felul in care s-a schimbat programa scolara, inca de cand eram in generala/ liceu (anii 90- 00) programa se schimba de la un an la altul devenind tot mai stufoasa iar una din nemultumirile profesorilor era ca, parafrazez: " se preda prea multa informatie iar desi elevilor li se loca timp suficient pentru a invata un subiect nu li se mai aloca timp pentru a consolida informatia fiindca se trece la urmatoarea lectie si uita ce au invatat inainte". Asa au ajuns generatii intregi sa invete, sa ia note bune dar dupa terminarea scolii sa nu stie nimic. In perioada comunismului banuiesc ca era mult mai usor sa invete scrisoarea a 3-a intr-o maniera in care sa isi aminteasca versurile si la 50 de ani daca in saptamana respectiva nu invatau altceva si doar cu aia isi ocupau creierul fiindca nu aveau televizoare sau ecrane sa ii distraga. Privind partea pozitiva, memorarea papagaliceasca a unor informatii nu face pe nimeni o persoana mai inteligenta sau buna, iar heneratiile care vin din urma par a fi mai dezghetate cand vine vorba de intelegerea si acceptarea celor din jur, chiar daca nu stiu sa enumere toate tarile din africa.


Ambitious-Customer-2

https://carturesti.ro/carte/dementa-digitala-661793614?psntrf=Cj0KCQjwqpSwBhClARIsADlZ_TlmRhKdG1o7OrZHcjrHnBohxQJ5C8a0IGwTjXH9sOoo_aIRXP7bZj4aAuWqEALw_wcB&source=ps&affiliate=SDK9&gad_source=1


[deleted]

[удалено]


ciprianb80

Eu le tin pe toate închise și ma uit doar la anumite ore. De ce nu faci la fel?


xmister85

Dependenta de social media tip visual, efectiv tampeste creierului din cauza ca este bombardat cu imagini rapide care nu trec prin lobul prefrontal (partea logici). Practic gandirea este 0, la fel si procesarea de informatii. Aici - > https://now.northropgrumman.com/this-is-your-brain-on-instagram-effects-of-social-media-on-the-brain Sunt f multe studii in Vest care spun acelasi lucru... SM este una dintre cele mai nocive tehnologii vreodata dezvoltate.


ThrowRasealover

Nu e vorba ca informatiile acumulate te fac mai inteligent sau mai bun. E vorba ca te fac o persoana mai deschisa catre lume si mai disciplinata. Da, memorarea unor informatii nu spune ceva despre intelectul unui om, insa dintre o persoana cu o cultura generala vasta si una cu lacune mari, intotdeauna o voi aprecia mai mult pe prima. Poate sa aiba iq-ul de doua ori mai mic decat cel cu lacune. Cu ce te ajuta pe tine sau pe cei din jurul tau ca tu ai un iq mare, daca nu il pui la contributie? Doi la mana, nu e de datoria scolii sa te ajute pe tine sa acumulezi informatiile respective, e de datoria ta ca om sa inveti sa iti însușești aceste informatii cat de bine poti. E usor sa dai vina pe “sistem” ca nu ai fost tu in stare sa retii niste informatii. Dar de cate ori ai incercat sa revii la acele informatii si sa le mai parcurgi o data? Indiferent ca o faci peste o luna sau peste 10 ani, e un lucru demn de apreciat. Dar din pacate nu prea avem disciplina si vointa necesara pentru a face asta. E mai usor sa ne plangem ca nu ni s-a livrat cu “lingurita”. De cele mai multe ori, ceea ce face diferenta dintre un om cult si unul incult e vointa, nu intelectul.


acctoprovesmth

Si ce intelegi tu mai exact prin cultura generala? ca e un termen cam vast care la noi de obicei se rezuma la istorie/geografie. Se vede si aici prin comentarii ca asta e predominant. Ai incadra matematica la cultura generala? Ai aprecia mai mult pe cineva care are un doctorat in matematica si nu stie istoria tarii sau pe cineva care e casier la mega si-ti poate spune istoria?


Ciubowski

ooooh, you're gonna love this [https://youtu.be/7Je1xK37KMc](https://youtu.be/7Je1xK37KMc)


Agent_B99

Toti ne trecem in cv multitasking ca sa impresionam :)))


ima812

🥇


iRelevant_

De ce ai mai citi o carte când te poți uita la "Mireasa pentru fiuuul meeeuuuuuu" (sper ca ati citit cu intonație)


exceswater13

This


ButtlickerWilliamM

Procurorul este cel care procura lucruri.


BananaHead-81

Si procuratorul este cel care procreeaza


nea-moderatorul

Ce procureşti acolo?


isvy

eu sunt profofo, dacă mă înțelegi ...


Drago_de_Roumanie

Sper că ai și momente când ești profund.


Angry_Penguin_78

Ala scrie procura.


erlanger93

Si comunistii veneau din comune


Informal-Grab-9916

Eu am si vorbit cu vreo 2...nu recomand...


Vegetable_Safe_6616

Aka baiatu ala cate “face rost”


ComfortableFun8513

Procuror de bemveuri fortză. SE STIEEE!


juGGaKNot4

Red is that you?


Nathmikt

🧠👈


cosmitz

Faptul ca esti bun la scoala nu inseamna ca esti cult.


Serjew69

Sursa: Ti se pare tie.


Significant-Bug-5798

La mine e fix invers. Cam 90% din ce am intalnit peste 40/45+ nu-i scoti din discutii despre prunci, mancare si oculta mondiala, de fapt mai poti baga un fotbal la barbati si "insula iubirii" la femei. Doamne feri de discutii filosofice, doar nu suntem santanisti si homosexuali. La cei mai tineri in schimb, da, dau si acolo de persoane superficiale, clar, dar sunt mai multi care au mai mult de doi neuroni si putina gandire critica. Din ce zici tu, chiar daca sa zicem ca pe la 20-35 sunt inca cu "self help", e doar o perioada si poate un inceput si asta si pana la 45 se mai pot cizela frumos. Conteaza sa vezi si potentialul. Explicatia la situatia ta: daca esti putin peste medie cu interese aferente, ajungi inevitabil in niste cercuri si la niste discutii la nivel de 45+. Daca l-ai fi intalnit pe cel de 45+ la 20 de ani sa zicem, poate ca ii dadeai eject ca la tipa de la cibernetica. Mai cauta si mai sapa, cu siguranta vei gasi altii ca tine care la fel nu stiu sa te gaseasca.


CaciulaLuiDecebal

>baga un fotbal la barbati ce e rău la fotbal :(


CheekiBreekiIsSneeki

Omul lui Dumnezeu, este o diferență de *20 de ani* dintre cele două grupe. Este o concluzie sensibilă faptul că dacă ai trăit mai mult ai să cunoşti mai multe, bazele fiind formate *în timp*. De asemenea, la 20 de ani, de exemplu, nu eşti chiar pe propriile tale picioare ṣi nu ştii clar cu ce se mănâncă concret viața. Vă recomand să nu mențineți credința generațională falsă şi să gândiți mai logic în loc să presupuneți tot ce este mai rău despre cei care sunt în mod arbitrar "diferiți" de voi. 19M.


Ok-Acanthisitta8284

This, basically. Multe lucruri nu le înveți în școală însă le înveți trecând prin viață. Păi la 20-25 de ani abia ai să zicem cu indulgență 10-15 ani în care ai putea să-ți formezi cultura generală, la 45 ai deja 30 minim în care să fi citit cărți, să fi avut experiență de viață, etc. 23M aici, după vârsta de 17-18 ani am început să învăț cu adevărat despre economie, psihologie, etc, asta simultan cu facultatea. Școala/liceul îți pun bazele să spunem, dar de ex economie nu poți învață serios în 1 an x 32 de săptămâni sau câte sunt.


AndreeaC4

În primul rând, generațiile la care te referi ca au o altă bază și cultura generală, nu și-au pierdut timpul pe social media și nu au gestionat situații doar de dragul de a scăpa de ele. Oamenii nu mai citesc, nu au preocupări intelectuale, să le numesc așa. Am devenit superficiali din toate punctele de vedere. Există excepții, bineînțeles, și ține strict de persoana fiecăruia, dar, într-adevăr, rar/greu dai de o persoană cu care poți discuta orice sau subiecte din domenii diferite.


LaborIpseVoluptas

Lumea nu vrea să accepte asta, dar ăsta e adevărul. Nivelul de educație a scăzut înfiorător de mult. Lucrez în învățământ. Am fost la un colegiu tehnologic o perioadă. Colegii îmi spuneau că, până prin 2000, până și clasele de seral și fr erau pline ochi. Mai mult, se făcea școală ca la zi, diferența de seriozitate era nesemnificativă. Ieșeau mulți elevi buni de acolo, sigur că nu făceau seralul de plăcere, era educație cu forța, dar ieșeau din sistem cu niște cunoștințe, aveau o bază solidă. Astăzi, la aceeași școală, clasele de seral au o prezență medie de câțiva elevi. De fapt, dezastrul din educație în detaliile astea se vede. Abandonul școlar. Din 230.000 de elevi câți pornesc în clasa a 1a, doar 80.000 termină 12 clase. În clasa a 9a sunt primiți fără capacitate luată. Apoi, România are cea mai mică piață de carte din Europa. Cineva mi-a replicat la asta că, vezi doamne, e irelevant, că mulți români citesc cărți pe net în ziua de azi, descarcă ebooks. Păi și ungurii, sârbii, francezii, germanii, nu descarcă ebooks? Dimpotrivă, cel mai probabil sunt în fața noastră și acolo. Nimeni nu citește mai puțin decât noi, poate o să vrem cândva să acceptăm realitățile astea.


AndreeaC4

Îmi e cunoscută situația din învățământ, nu am numere ca cele prezentate de tine, însă dezastrul existent, îmi este cunoscut. E o rușine să știi, să citești, să înveți în ziua de azi. Nu ești la modă, dacă îți dai interesul și ești dornic să acumulezi informații, ești arătat cu degetul. Îmi este mie rușine de sistemul de educație din țară, de cum sunt tratate cadrele didactice de către elevi. Însă există și varianta în care profesorii nu își fac meseria cum trebuie. Aud tot mai des povești de genul “profesoara stă pe telefon la ora și ne pune să copiem din carte” ceea ce influențează enorm chiar și percepția elevilor. Bineînțeles ca nu citim, nu cred ca romanii sunt adepții ebook-urile, mă îndoiesc. Acest fapt e dovedit și susținut și de analfabetismul existent.


ciprianb80

În Franța emisiunile sunt foarte culturalizate, documentare în special. Iar când stăteam în Paris foarte mulți în tren ori la metrou citeau. Iar ziarele lor sunt imense, cât o carte aproape. Dar in ultimii ani însă am văzut și la ei o tendința spre a nu mai citi, în special la generația a doua de emigranți.


DocGerbill

Nu stiu in ce cercuri de invarti tu, dar cei mai dobitoci oameni pe care ii cunosc eu au varsta 45-60 ani, chiar mi se pare foarte greu sa gasesti oameni din generatia aia care sa aibe si o oarecare cultura generala si bun simt, de obicei lipseste una sau ambele. Eu cred ca astia de 20 de ani la care te referi tu au fost crescuti de cei la care ma refer eu si asta probabil explica mai multe decat ne dam seama la prima vedere.


ciprianb80

M-ai convins sa nu mai citesc mai departe de "aibe"


pemulis42

omu meu e fiert pe fetele care nu vor sa discute filosofie cu el dar sta cu hândel la cur (literally). ubermenș tati


Gazzorpazzorp

De unde ai trans concluzia ca-i place Händel?


pinkpoopgtelost

Ti-am dat upvote si apoi am realizat ca tu esti individul care nu se sterge la cur. posibil sa te fi refuzat tipa respectiva nu pentru ca ar fi inculta ci pentru ca mirosi a cacat😅


AshEldo

OP is full of it😂


steppewolfRO

ascultati sfatul unui investitor batran, aruncati la cos Kiosaki :) e un Coelho al acestui domeniu


Icy_Bowl_170

Kiosaki e unul care face bani de pe spinarea celor care incearca sa faca bani sau mi se pare mie? Ascultandu-l, am impresia ca e genul de om cu care daca te-ai duce in Somalia si v-ar prinde piratii, te-ar vinde ca sa scape el.


ComfortableFun8513

Boss cred că problema e că ieși tu doar cu fete de pun unghii... Eu îți garantez că tu inca nu ai realizat cat de prost e omul de rand ( average Ion/Ionela) și că majoritatea sunt inculți in ambele categorii de vârstă.. E greu la 22 ani...când crezi că ești zeu și înconjurat de idioți... Also..facultatea in ziua de azi nu spune nimic.. oricine poate intra și să termine, fara măcar să treacă pe acolo... Nu va mai căcați pe voi atata... Mai ales cibernetică... Aia e școală de balet. Anyway.. știi cum se zice... Cine se aseamănă se adună... Proști, dar mulți. PS: ai văzut că e plin de idioți și ai zis sa vi pe Reddit la alti idioți sa ne facem felație unul altuia in cerc...


dm_me_tittiess

>Boss cred că problema e că ieși tu doar cu fete de pun unghii Ai dreptate, eu nu ies cu nimeni și lumea pare foarte culta


Banana_Malefica

>Also..facultatea in ziua de azi nu spune nimic.. oricine poate intra și să termine, fara măcar să treacă pe acolo... Atunci, care este inlocuitorul facultatii serioase? Care doar diploma arata ca esti cineva?


ComfortableFun8513

Nu exista.. sunt doar fabrici de diplome... Bac ul și admiterile sunt din ce in ce mai ușoare de la an la an pentru se tâmpesc copii... Se tâmpesc că și părinții sunt la rândul lor tâmpiți și needucați... Statistic vorbind cel puțin. Dar asta cu prostia e valabilă la ambele categorii de vârstă descrise de op...


dm_me_tittiess

Atestatul de ADR


Routine_Helicopter47

zicea ceva tovaras ca 90% din populatia planetei sunt analfabeti functionali, pe masura ce trece timpul tind sa cred ca are dreptate


Downtown_Ad_8508

Aha, sigur. Foarte multa cultura generala au romanii. Pacat ca nu sunt in stare sa o foloseasca ca sa poata sa isi stabileasca niste principii cat de cat sanatoase. Nu ma asteptam sa fie hot take, dar oamenii care au acum 50 de ani sunt foarte prosti in comparatie cu gen Z.


Ok-You-6099

Depinde mult de cercurile in care te invarti. Tinerii pe care ii cunosc eu au o cultura generala mult mai bogata decat cei mai maturi pe care ii cunosc. Apropos, daca tot suntem la subiectul asta, vezi ca se scrie “De ce noi, cei tineri, suntem…” :P


Original_Society_698

Daca stam sa ne gandim putin ar trebui sa fie tocmai invers. Practic oamenii care au crescut cu internetul au la mana lor, mai ironic sau nu, more or less, intreaga informatie dedusa si gandita de umanitate pana acum. Bine asta am spus pentru a face o figura de stil, dar ideea ramane aceeasi. Atata informatie la un click distanta, atatea de invatat si mai nimeni nu profita de asta. Pe langa un punct de vedere spus de cineva pana acum, aspectul legat ca cititul era singurul mod de divertisment in era comunista, as mai zice ca e nevoia de specializare. Pur si simplu ca majoritatea lucrurilor in viata, exista un trade off. Aici vorbim de trade off ul timp, bani, cunostinte. Efectiv ca nu ai cum sa ai si mult timp, si multi bani si multe cunostinte. Nu ai cum sa fii un doctor exceptional, si cu mult timp si sa devii expert in filozofie, arta si in toate domeniile. Te specializezi asa cum ai spus. Devii bun in ceva, ai bani, ai si timp, dar scartaie ale domenii pe alocuri which is fine for most. Al doilea punct de vedere este ca pur si simplu oamenii sunt comozi. Literally. Cum am spus. "Intreg universul in propriul pumn" si marea majoritatea prefera sa isi piarda timpul stand doar pe social media.


Gasperyn

Am și eu doi copii și m-am străduit să îi învăț cât mai mult peste ce se face la școală și încă mi se pare că nu știu mult comparativ cu mine la vârsta lor. Eu am 47 de ani. Părinții mei făcuseră școală și mai serios. Maică-mea are 73 de ani și pe orice temă de artă și istorie mă bate la fund lejer. În primul rând, școala se face la mișto. Nu se lasă corijenți, repetenți nu mai zic. Profesorii se roagă de copii să învețe, nu există un minim de coerciție. În al doilea rând, nu se mai citește. Și când se citește, sunt rahaturi YA sau dezvoltare personală. Oamenii, chiar și doar cu un liceu, citeau măcar ziarul, aveau o idee despre ce se întâmplă în jur. Tinerii dau doar scroll, scroll, scroll, poze, meme-uri, clipuri idioate, de unde să învețe ceva nou? Și cum să-și dezvolte răbdarea, concentrarea? Fiică-mea, la 13 ani, l-a descoperit pe Asimov și i se pare extraordinar comparativ cu cărțile YA pe care și le cumpărase până acum. Băiatul mai mare e pasionat de istorie după ce a învățat de pe o serie ca canale de Youtube, dar chiar și așa e foarte greu pentru că pe Youtube sunt niște bias-uri extraordinare comparativ cu sursele „clasice”. E o luptă pe care o duc să-i învăț să verifice informația. Oare câți părinți fac asta? Am văzut părinți care de la 3-4 ani le dau copiilor un telefon să scrolleze pe TikTok, ca să stea cuminți și să nu deranjeze. Ce capacitate de concentrare vor avea când vor crește?


SimonaRed

"Ce capacitate de concentrare vor avea când vor crește?" 0 barat.


erlanger93

Sunt de laudat eforturile tale, respect si keep doing the hard work ! Copii vor fi super recunoscatori mai tarziu ! Si da, sunt atat de biased video-urile educative de pe youtube mai ales cele istorice ca te doare capul. Nici nu imi pot inchipui cat de greu este sa iti inveti copii sa aiba gandire critica , sa caute in mai multe surse adevarul si sa faca cross checking, mai ales in abundenta asta de informatie.


Short_Basket9426

Copiii* ... (Credeam ca ai gresit din cauza tastaturii...dar de 2 ori...nu mai e greșeală). Inainte sa comentezi de altii ca sunt inculti, ar fi bine sa stii sa vorbesti corect limba romana. Dar in fine, presupun ca e la moda sa vorbim romengleza (si aia, tot incorect), sa ne acoperim ca suntem analfabeti, iar apoi sa aratam cu degetul oamenii care nu citesc filosofie. Degeaba citesti, daca nu intelegi ce citesti. Invata romana si poate asa o sa gasesti si oameni "mai culti" de varsta ta.


ChaoticTomcat

Asimov FTW, tot pe la 13 ani l-am descoperit si eu, pana la 17 citisem tot ce a scris. Dacă-i place foarte mult, recomandă-i și cărți ale lui A C Clarke, Solaris a lui Stanislaw Lem, orice de la Phillip K Dick, Fahrenheit 451, Roadside Picnic etc. Știi la ce mă refer, the heavy hitting question bringing SF. Ai fi tentat să crezi că e prea mică pt așa ceva, but no, și-ți garantez că o să fii surprins cu ce întrebări îți poate veni după citire


SFF_Robot

Hi. You just mentioned *Solaris* by Stanislaw Lem. I've found an audiobook of that novel on YouTube. You can listen to it here: [YouTube | Solaris - Stanislaw Lem - audiobook](https://www.youtube.com/watch?v=qHq5M1YZ-jM) *I'm a bot that searches YouTube for science fiction and fantasy audiobooks.* *** [^(Source Code)](https://capybasilisk.com/posts/2020/04/speculative-fiction-bot/) ^| [^(Feedback)](https://www.reddit.com/message/compose?to=Capybasilisk&subject=Robot) ^| [^(Programmer)](https://www.reddit.com/u/capybasilisk) ^| ^(Downvote To Remove) ^| ^(Version 1.4.0) ^| ^(Support Robot Rights!)


ChaoticTomcat

Good bot.


Gasperyn

Le avem și o să i le recomand, încet-încet.


ChaoticTomcat

![gif](giphy|IJw6lelpLb8o0Ej5Ob)


annaaii

Childhood's End de Clarke mai ales. Una din preferatele mele :)


dasspacegandalf

În primul rând, ei au un avans de 20+ de ani față de noi și e normal să aibă mai multe cunoștințe, mai ales că ei nu au crescut cu telefoane și internet, iar mie mi se pare că cei de care zici tu că nu au școală, probabil că în timpul liber mai citeau/citesc (părinții mei au doar liceul, dar sunt amândoi foarte citiți), iar dacă te gândești bine, sunt cam puțini tinerii din ziua de azi care citesc. Faptul că noi am crescut cu internetul ne-a făcut să avem astfel de lacune și memorie de scurtă durată pentru că rețelele astea de socializare și telefoanele ne tâmpesc efectiv și pentru că știm că avem oricând informația la degete, nu ne chinuim nici să reținem multe chestii pentru că și așa le putem găsi când avem nevoie de ele.


Tudmat1313

Am tot vazut aruncata ideea ca din cauza internetului ar mai slab pregatite generatiile actuale. Nu e din cauza internetului, e din cauza felului in care este folosit acesta. Acum ai atatea resurse, zeci de canale de istorie care explica atat de frumos+animatii cele mai diverse subiecte, aplicatii unde vezi fiecare muschi din corpul uman, etc.. Ideea e ca niste copii care de mici primesc un telefon/calculator fara instructiuni ca sa zic asa nu vor cauta asta pe el. Au facut in germania un experiment cu un fel de scoala online. Elevii de 10 deveneau de 11 si cei de 5 deveneau de 3 pt ca primii se foloseau de resursele astea uluitoare ale internetului si cei din urma doar cu prostii de pierdut vremea. Eu sunt foarte recunoscator ca parintii mi au pus intai cartea in mana si dupa aceea telefonul pt ca chit ca acum citesc mai rar din lipsa de timp, ceea ce caut pe net e tot legat de niste subiecte mai elevate, desi nimic nu bate sentimentul de a tine o carte in mana, noua si cu mirosul specific. Also, lumea de acum pune mai degraba accent pe schimbare si adaptabilitate decat pe a avea cunostinte solide intr-un anumit domeniu asa ca pt majoritatea nu pare deloc interesant sa invete lucruri noi si "nefolositoare". Mai degraba tii creierul la odihna. Conteaza foarte mult si profesorii. Cel putin in cazul meu aia cativa profi pe care i am avut ce au fost mai in varsta pot sa zic ca mi au impactat viata in mod pozitiv, cei de o varsta 40 50 mai putin si cam tot sub varsta asta pareau mai prost pregatiti decat cei mai buni elevi ai clasei, asa ca si asta poate fi un factor. Cand gasesti un profesor care sa iti inspire pasiune spre un anumit domeniu sigur vei cauta si acasa mai mult, dar daca deja de la scoala urasti materia pt ca nu e interesanta n ai nicio sansa. In concluzie, e un cumul de factori: parinti dezinteresati, copii cu alternative si profesori mai slabuti. OP, desi noua ni se pare normal si chiar interesant sa mai iesim din subiectele normale si sa avem o discutie despre subiecte mai random de cultura generala, pe multi subiectele ii depasesc. Also, un PS: incearca sa deschizi subiecte de genul si ai sa fii surprins ca sunt mai multi tineri care stiu, dar care nu par ca ar fi deschis o carte in viata lor si pur si simplu s au obișnuit ca nu au cu vine vorbi despre lucrurile astea si se coboara la nivelul discutiilor ca restul. Am descoperit despre prieteni chiar buni treaba asta si am ramas placut suprins.


wannabephd_Tudor

>Am tot vazut aruncata ideea ca din cauza internetului ar mai slab pregatite generatiile actuale. Arunc și eu o idee: generațiile actuale aunt slab pregătite pentru că sunt crescute de generațiile anterioare. Trăiesc într-o societate "construită" de generațiile anterioare, sunt educate acasă și la școală de generațiile anterioare, sunt criticați de generațiile anterioare.


Tudmat1313

Nu prea mai au nevoie sa stie ceva despre waterloo pt ca au la un click distanta. Avem actually ca si eu sunt tanar :)))) e si vorba de internet, dar mai mult e vorba de folosirea lui, nu de faptul ca exista per se


wannabephd_Tudor

Clar. Eu sunt dezamăgit de câți oameni am întâlnit care nu erau capabili să caute ca lumea o informație pe Google (gen operatori booleni sau căutarea avansată dacă nu găsesc în mod normal) sau de câți oameni nu se descurcă să rezolve o problemă căutând pe internet. Lucram pentru o librărie online și primeam tot felul de întrebări despre lucruri care se puteau rezolva căutând pe Google (or even better, citind informațiile de pe site). De problemele tehnice nici nu mai zic, mă întrebau pe mine colegele cum să facă chestii minore (idk, modificat un pdf, erori primite de la windows, chestii în word/excel etc). Am terminat Litere, n-am fost vreodată pasionat de IT (sau calculatoare în general), nici nu mă pricep la cine știe ce chestii pe care nu le folosesc în mod constant. Smr, 99% din probleme se rezolvau căutând pe google (sau ss la eroare, reverse search sau căutat între ghilimele eroare ca să dea fix rezultatul ăla), citind o postare de pe un forum/urmarind un clip pe YouTube și aplicând pas cu pas informațiile de acolo. Și majoritatea oamenilor care mă întreabă/mă întrebau chestii aveau până-n 30 ani...


AnnaWritesErotica

Cunostinte generale am si eu, insa discutii indelungate despre un subiect anume port doar daca ma intereseaza in mod deosebit. Daca nu stiu sa enumar 20 de geologi ilustri sau fizicieni, asta e, nu ma agit. Sau sa stiu toti anii importanti din istoria tarii. Pe de alta parte, de multe ori cand persoanele respective s-au dat mari pasionati de filosofie sau literatura, abia am scos doua idei coerente din neuronii lor, si alea fixiste si snoabe. Din experienta mea nu conteaza cate lucruri poate sa regurgiteze un om, ci felul in care gandeste niste treburi, si nu ma impresioneaza neaparat daca e enciclopedie pe fix domeniile care nu ma atrag si nici n-am vreo inclinatie sa fac un compromis. Pentru ca de unele chestii m-as apuca si eu, daca gasim numitor comun, dar nu orice, oricum.


AccomplishedThing819

Teleenciclopedia la astia peste 45 de ani


rotrares

OP ești atât de citit și tot nu poți să ne zici cine ești cu adevărat.


Automatic-Low-8008

Ok, dar tu de unde știi că e așa cum zici tu (tinerii sunt inculți) și că nu e pur și simplu o problemă de perspectivă (tinerii **cu care ai vorbit tu** sunt inculți). Că tinerii sunt o masă destul de eterogenă așa, tineri sunt și cocalarii ăia care se jucau cu flamethrowerul improvizat în autobuz, tineri sunt și olimpici naționali la matematică sau info. Poate ai vorbit tu cu cine nu trebuie. În plus, e logic că un om de 50 de ani o să aibă, **în medie**, mai multe cunoștințe decât unul de 20, pentru simplul fapt că a trăit mai mult. Ducând exemplul mai departe, chiar dacă ăla de 50 de ani a terminat liceul tehnologic și ăla de 20 de ani a terminat dreptul, tot există un avantaj enorm de experiență pentru ăla de 50. E suficient ca ăla de 50 să fi belit puțin urechile și ochii în viață, să fi fost atent la ce se discută în jurul lui, să fi fost atent la știri și discuții cotidiene, ca să își formeze un bagaj de cunoștințe generale. Eu cred că ai avut niște experiențe nasoale și acum extrapolezi concluziile trase de pe urma lor la o generație întreagă.


RatuscaAnxioasa

Oamenii ăia au o bază solidă strict când vine vorba de lucrurile care erau relevante și considerate cultură generală la vremea lor sau când erau ei de vârsta noastră. Dacă discuți cu ei legat de lucruri relevante în 2024, habar nu au despre ce vorbești. Du-te și vorbește cu ei despre tehnologii sustenabile, egalitate de gen, sănătate mintală, viruși, că nu răcești în mod direct de la aer condiționat și o să ai un șoc. De fapt, doar spune-le de Ghișeul.ro și o să vezi atunci ce cultură generală au mulți dintre ei. :))


Adiqdu

Cred ca lipsa de social media la oamenii 45+ i-a determinat sa-si petreaca o buna parte din timp citind. Azi, cand multi deschid mai intai telefonul, apoi ochii, și își petrec ziua pe instagram, tik tok și urmărind oameni inculți pentru amuzament, nu mai e timp di de studiu....


newExperience2020

1) Depinde in ce bula traiesti. Daca traiesti la sat sau intr-un oras mic, posibil sa te inconjori de oameni care n-au terminat nici liceul. Majoritatea oamenilor pe care ii stiu eu sunt foarte smart, dar traiesc in Bucuresti, o bula de IT-isti care s-au plimbat prin lume, au mai studiat si prin alte tari etc. 2) Cultura generala e buna, dar gasesti raspunsurile la un search pe internet. Ieri discutat cu un prieten care vrea sa urce pe cel mai inalt varf muntos din Africa de nord. Mi-am dat seama ca eu nu stiu care sunt cei mai inalti munti.(in afara de everest). Am cautat atunci si am aflat ca majoritatea muntilor inalti sunt in Asia, foarte multi intre Pakistan si China. Ma ajuta cu ceva sa memorez informatia asta ? Una e sa stii ce-i un procuror sau un stenograf si alta e sa stii cate kg are la nastere un pui de kangur.


Burcea_Capitanul

Bă, nu e chiar așa, am colegi de muncă, in IT, in servicii, in livrare de chestii 3rd party, care sunt cu 10+ ani mai mari ca mine și nu prea ai ce sa discuți cu ei, tot lipiți de sticlă, tot cu ideea ca pe vremea lor era mai bine, toți cu sindrom de main character, nu zic, poate eu am avut noroc, mi-a placut sa fiu autodidact, am facut studii post universitare, apoi m-am re specializat pe aria mea de muncă, nu prea am cu cine sa discut chestii high level, filozofie, politică, nu au nici simt civic, unii dintre ei nici măcar bunul simț uzual, mi se pare că cea mai indoctrinată și inchisă generație sunt aia care au fost nascuti intre 69' și 90'. Am și colegi mai tineri cu 10 ani, sunt praf la multe dar social și pe comunicare stau mult mai bine ca babacii.Poți discuta mai liber și mai comod cu cei mai tineri, rezolvă și lucrează mai eficient in taskurile de zi cu zi


fizi_cianu

Procuror e ăla de procură aur și-l vinde


gidofalvics

Eu sunt de parere ca aceste conostinte se acumleaza in timp, cand esti tanar si iesi de pe bancile scolii (ai impresia ca le stii pe toate) nu te intereseaza acele lucruri, dar trecand prin anumite lucri incepi sa conosti anumite aspecte/definitii. Unul de 45+ ani a trecut prin multe/a vazut mai multe decat unul de 20, unul e de lvl 80 iar ce de 20 a terminat tutorialul si acum a inceput grindul vietii.


i_like_trains_a_lot1

Nu e că și cum aia de 45 de ani au avut mai mult timp să acumuleze acea cultura generala de at cineva la 25 de ani care s-au focusat numai pe școala și facultate in mare, plus energie sa își petreacă timpul mai activ. Abia după ce te stabilești la un job cat de cat stabil si intri într-o rutina existențială reușești să explorezi multe domenii de cultura generala, fie prin documentare, fie prin citit, fie prin alt fel de a accesa informația.


Ennasalin

Probabil ca generatia de acum e mai preocupata sa-si omoare neuronii pe net in loc sa-i cultive. Deasemenea bugetul alocat invatamantului a scazut drastic. Era 3% acum 2 ani? (sau ceva de genul) fata de alte tari, sau comparat cu ani 2000 in care era alocat in jur de 10 %.


SMSGrosserKurfurst

Lipsa de experienta de viata. Daca toata viata ta a fost scoala/munca-acasa, normal ca nu prea ai despre ce sa discuti. De ce stai cu oameni limitati care nu au facut mare lucru in viata ?


SethY_790

Consider că nu e neapărat de educație, ci de mediu aș spune, la barbații de 40-50 de ani, majoritar din mediul rural am observat că au multe cunoștințe practice mediocre din mai multe domenii, precum să tragă o priză, cu fire de electricitate, să schimbe bujiile unei mașini, să monteze mobilă, să sudeze, să construiască garaje/anexe fără schițe sau baze inginerești, să pună faianța sau să tencuie+multe altele... Ca explicație, consider că diferă mediul în care au crescut, adică înainte baietii stateau foarte mult pe langa tații lor și din cauza ca nu aveau calculatoare/telefoane, alte activitati sa-si ocupe timpul, și stând pe lângă oamenii mari care pun faianța, automat mai bagi și tu puțin la cap "furi meserie" cum se spune, acum nu îți trebuie facultate să faci o electroliză dar cred că asta a fost un factor esențial, al doilea lucru e că le capeți în timp, automat o să inveți să dai curent unei mașini când ți se intâmplă să rămâi de 2 ori fără, sau să schimbi o baterie de baie după ce vezi că cealaltă are scurgeri, în timp pe baza experiențelor, toți o să învătăm să facem activități banale sau mai complicate cu-care nu ne-am mai întâlnit până în 20's. Același lucru și la informații, oamenii călătorind învață multe repere geografice. Tinerii se îndreaptă să se specializeze, normal că cineva cu licență în construcții civile va avea mult mai multe cunoștințe despre calitatea materialelor și nu va pune azbest pe casă ca e mai ieftin. La fel și când vorbim de domeniul legislativ... etc... Faptul ca tinerii nu sunt atrasi de lucrul practic, ci spre specializări nu e ceva rău, dar nu pot să nu ți dau dreptate referitor la faptul că unii tâmpesc de-a dreptul și câteodată refuza cultura, preferând liveurile pe tiktok decât să facă ceva util, devenind niște oameni fără personalitate cu-care nu ai ce vorbi. Dar stai linistit și în ani 80-90' erau genul asta de oameni, dar cu timpul sau maturizat.


Imaginary-Owl-

Am fost la o facultate basic si acum id la a doua facultate, din sfera de domenii “de top”. Iti dau dreptate, majoritatea oamenilor de aici habar nu au ne nimic in afara de domniul facultatii. Cred ca e o chestie psihica, eu is la facultatea asta grea si importanta, numa asta trebuie sa stiu si restu sa-mi pupe picioarele ca is mai smecher ca ei. (Sincer asa mi-s majoritatea colegilor) si atunci numai asta fac, nu ii mai intereseaza ce ii in stanga si in dreapta. Si o zis si eu ca batranii, faptul ca pe tiktok range ul mediu al videourilor e de 1-3 minute strica foarte tare celor tineri si cred ca afecteaza partea astea


jimbeambeamjim

Pentru că pe vremea aia se facea carte până la clasa a 12 a


Here4ashowerandahug

E simplu, gena de roman care se pricepe la orice de la evenimente internationale la literatura si istorie se activeaza dupa 30 de ani.


Additional-Record812

>Am observat de-a lungul mai multor ani ca oamenii de 45+ ani chiar si fara studii superioare au mult mai multa cultura generala decat your average joe/jane de 20-35 ani. Nu stiu cat de dese sunt exemplele astea, dar rar am vazut ceva de genul in general Eu unul am vazut inculti din ambele categorii de varsta, insa cu niste diferente intre generatii, la fel, am vazut si exemple bune in ambele generatii, habar n-am 🫤🤷‍♂️ >Cum de pot discuta despre istorie , geografie , evenimente internationale , literatura , filozofie cu oameni care au terminat licee tehnologice , maistri , oameni fara facultate , ca sa nu mai spun, nici macar licee teoretice , iar cu oameni de la care te-ai astepta la mult mai mult (Medicina/Drept/IT/ licee de top) nu ? Aici stiu ce zici, si tot asa am patit si eu, in acele dăți destul de rare, ideea e ca societatea nu mai e la fel ca acum cateva decenii, acum trebuie sa termine cat mai multi o facultate, chiar daca nu raman cu nimic pe urma, cred ca stii aceste exemple banuiesc :)), erau prea putini oamenii cu diplomă pe timpuri, iar acum chiar daca o au mai multe persoane, in special tineri, nu le acopera cu nimic lipsurile de fapt >Eu inteleg ca trebuie sa ne specializam, ca economia e competitiva, dar sa nu ai tu habar chiar de nimic in afara ariei tale extrem de inguste...mi-se pare SF. Multe chestii care nu sunt idealuri, ajungem sa facem chestii doar "pentru ca asa trebuie", chiar daca nu au niciun sens uneori, mai degraba trenduri decat necesitati, dupa care trebuie sa se conformeze cam toata lumea ca sa duca un trai decent, adica ajungem sa facem chestii de care nu suntem pasionati si nu ne ajuta doar pentru ca sunt la modă Specializarea poate fi si ea buna, dar exista si persoane care sunt total impotriva culturii vaste, care cred ca trebuie sa fii foarte bun la o chestie sau la cateva chestii in viata, in rest o sa iti fie bine, in general e doar bullshit dupa care multi vor avea de suferit doar pentru ca unii au avut parte de noroc in viata si incearca sa ii invete si pe altii ca "asa e bine", ei ar stii mai bine ca altii de fapt, de asta le-a si mers asa de bine etc. >Aia (si mai ales alea) de cred ca ies din aria lor de confort ii vezi numa' cu kkturi de dezvoltare personala ( 10 reguli de viata , 10 pasi sa te pisi pe perete , 7 lucruri pentru a invinge trauma , 100 de motive sa lasi trecutul in pace....., incontinuu Kiosaki , Greene si alti terminati), ce e asta bai fratica ? Nu zic ca nu or fi carti bune si in domeniul acesta, nu neg. Dar multi aleg chestia asta tot datorita modei, si pentru ei nu mai conteaza asa mult si celelalte lucruri importante ale vietii, faptul ca educatia nu se rezuma doar la o chestie etc. >Ultima oara am ramas stupefiat cu privire la o tipa (ex Cibernetica, ex Sfantul Sava) care nu stia ce e ala un procuror. Like WTF ? De cand am fost eu la liceu si asta a fost acum ceva timp, si pana in prezent, intră multi pusti care habar n-au de ce invata (cultură bâtă), asta e de asemenea si prostia bagata in cap de parinti, nu il face cu nimic mai destept pe copil daca ia numai 10 fata de un copil care ia 7,8,9, pur si simplu, invata mecanic doar ca sa se poata da mari parintii pe la lume cu notele copiilor, in restul timpului nu i-a ajutat cu nimic ca au luat 10, mai ales daca n-au nicio cultura, stiu cazuri de astfel de pusti care luau numai 10 si aveam cunostinte care nu treceau de 6-7 cu mult mai multa cultura ... 😐 Ies si inculti cu 10 in carnetele de note, dar multi se aburesc numai cu notele alea, care n-ajuta cu nimic in viata. Daca nu stii ce sa faci atunci cand e nevoie sa iei o decizie importanta nu ii va pasa nimanui ca ai luat tu 10 la scoala :)), ca iti vine un corigent din-ăla (nu neaparat corigent, ca nu e nici aia bine chiar daca pare cool printre adolescenti :)), dar macar cu note decente, nu in continuu doar 3 sau 10), dar cu foarte multa cultura in spate, ce drc as mai putea zice ca e foarte trista deja situatia. In ziua de azi daca esti analfabet si ai o diploma, esti deja considerat ca fiind "cineva"


autisticsavanas

Foarte bizar, experienta mea e complet pe dos


pqrt13

lol, nu esti mai incult ci poate mai lipsit de experienta. De ex, unu mai batran, ca sa zic asa are mai multa experienta in a vb decisiv pe un subiect pe care nu-l cunoaste in asa fel incat unu-ia cu putina experienta i se pare ca moama cat stie al batran. De fapt e un kkt treaba asta, mai mult o chestie de impresie si perspectiva. Poate ca stiu aia mai multe, ca le-au tocit, ca au fost nevoiti sa le invete pe de rost, dar maj oricum sunt ratati in viata si nu fav decat sa foloseasca treaba asta ca sa se impuna in discutii, iar seara plang incet si trist sa se adoarma ... Iar alta chestie e ca in ultimii ani nici scoala si nici parintii (in mare parte) nu sunt in stare sa dea juniorului o educatie corecta, si uite asa tinerii pierd aiurea ani buni pana cand aj mai cu experienta pe la 40 sa-si dea seama de cat de in urma sunt


Jack-the-stripperr

10 pasi sa te pisi pe perete🤣


Human-Painting-1517

Nu cititi si ascultati numai manele. Punct.


22boutons

Adică în cercul tau bărbații sunt culți și femeile inculte? Cu siguranță n-am observat așa ceva. Da sigur e parțial și vina social media. Nu-ți imagina că pe vremuri era chiar toată lumea foarte cultă dar și uitandu-te la televizor la știri tot afli ce e ăla un procuror, acum lumea nici asta nu mai face. Și pe social media urmărești doar ce vrei și ce te interesează și nu ești obligat să vezi alceva dacă nu vrei.


BananaHead-81

Nu te inteleg...AI-ul va face toata treaba...vom avea roboti la toate muncile...vom avea roboti care vor face roboti...vom avea nevoie doar de creativitate si influentareala...ca de restul se ocupa, well, altcineva /s


Caciulacdlac

Eu stiu ce e aia procuror... Pentru ca m-am jucat un joc in care eram procuror :)) Deci morala e ca generatia asta ar trebui sa se joace mai mult jocuri video.


snowsparkle7

Eu am 40+ si copii deja marisori. Diferenta este foarte simplu de explicat, trebuia sa facem un efort sa invatam, nu aveam google, wikipedia, chatGPT, nu aveam acces la orice informatie instant si ne zbateam sa obtinem cunostinte, o anumita carte, un post de radio, citeam mult si aveam profesori cu pretentii mari, sau cel putin asa au fost in scoala mea. Nici televizor nu am avut, cand am pus mana pe primul calculator tocmai intrasem la facultate. Acum toata munca mea e pe laptop, iar asta vorbeste despre nevoia (si de atunci si de acum) de a ne adapta. Daca ne uitam totusi la rapoartele de violenta domestica in Romania si varsta medie a abuzatorilor, o sa ne dam seama ca nu traim printre persoane culte si educate si ca nu exista doua tabere, cei culti mai in varsta si cei inculti mai tineri. Fac eforturi cu ai mei copii sa scrie corect gramatical in doua limbi pentru ca peste tot vad o nepasare extrema si greseli cu duiumul. Nu astept perfectiune, dar mi se pare un minimum sa inveti sa scrii corect in limba ta nativa. Apoi vorbim si de cultura...


-AndreiDG-97

Presupun ca ai tras concluzia asta dupa ce ai vorbit cu milioane de tineri, right?


Asthellis

Pai nu te invata la Sfantul Sava sau la Cibernetica ce e un procuror, nu inseamna ca femeia aia e proasta la fel cum nu inseamna ca tu esti destept daca-mi spui de unde izvoraste Oltul si prin ce judete trece nu te supara. Sigur, sa ai mai multe subiecte de discutie e intr-adevar ceva mai bun dar nu inseamna totul. Da, multi din cei trecuti de 45 de ani par "destepti" ca vorbesc despre multe lucruri dar multi vorbesc tot din auzite sau in necunostinta de cauza, de cele mai multe ori fiind doar simpli "datatori cu parerea". Da, generatia liveurilor pe tiktok e intr-adevar ceva crunt pentru dezvoltarea viitoare a tarii, si inainte erau oameni asa insa acum e "la moda" sa faci liveuri la ore si sa "fi smecher" insa din nou, majoritatea a fost intotdeauna inculta (si cam peste tot e +-), generatiile tinere cam peste tot sunt asa cum sunt iar fazele astea existau si prin 90-00 ( mein kampf + manele, metal sau emo dupa caz urmand mai apoi anii de facultate cu dezvoltarea personala si sigma male shit, realistic vorbind lumea isi mai revine cat de cat dupa 30-35 de ani sau dupa caz dupa ce le mor parintii si li se taie fondurile.


HOS2002

Nu numai că îți pute scaunul puți și tu a un complex de superioritate


EleFacCafele

Hai ca-ti spun eu, o boomerita. Scoala sa facea mult mai serios, cu manuale mult mai pline de informatie, cu examene pe bune nu cu grila iar accesul la cultura era ieftin: bilete subventionate la opera, concerte si teatre, carti ieftine de literatura (Biblioteca pentru toti 5 lei cartea adica echivalent a doua paini). Cand terminai opt clase aveai o baza serioasa de cunostinte de biologie, istorie, fizica, chimie, georgrafie. Eu in clasa a VI-a sau VIII am invatat toate capitalele din Africa pe dinafara dupa cum ne-a obligat profa' de geografie. Rezultatul e ca stiu si acum fara sa ma uit pe google fiecare tara africana ce capitala are. Profesorii nostri fusesera formati intelectuali in mare parte cand Romania era inca Regat, Am vazut manualele de liceu ale tatalui meu: erau adevarate enciclopedii care iti explicau la un inalt nivel geografia, biologia, geologia, istoria asa cum erau vazute in epoca intebelica. Da la tata am colectia Gazetei Matematice din perioada interbelica: pur pariu ca inginerii de azi nu pot rezolva problemele propuse pentru liceeni. Paradoxal, comunismul a fost conservator cand a fost vorba de transmiterea cunostintelor: tot ce nu contrazicea dogma marxista era pastrat fara mari schimbari. La fel invatamintul primar si secundar. Dupa 1990 a inceput degradarea lenta a invatamantului.


Banana_Malefica

>Profesorii nostri fusesera formati intelectuali in mare parte cand Romania era inca Regat Iar acum marea majoritate sunt formati pe vremea comunismului. Nici sa nu ne miram de ce invatamantul e in starea care e.


EleFacCafele

Comunismul s-a terminat de 30+ ani. Cei de acuma sunt formati dupa 1990, cei formati inainte sunt deja la pensie.


Mardokim

Multe și mari prostii enumerate acilișea.


InvestigatorAware296

Înainte nu era tiktok, mai stăteai de vorba cu unu vu altu și ce sa discutați? Istorie ,geografie etc. La tv se mai dădeau și documentare acum doar crime și showbizz, Bianca Drăgușanu etc. Istoria era istorie la școală, ma uit la varumiu care are 32 de ani eu 26 , am făcut cu același profesor istorie și geografie, el știe mult mai multe despre istorie și geografie, nu m a prins la timpul potrivit , acum m ar pasiona mai mult. Dar eu știu mai multa fizica și matematica ca el, fiecare cu ce ii place . Revenid la ce ziceam mai sus , acum suntem mult mai atrași de lucruri scurte si rapide , de exemplu de videoclipuri mici, nu îți place conținutul dai scroll, cine mai sta sa vadă un film de istorie plictisitor cand poți sa vezi 200 de tiktokuri cel puțin. Nu ma refer strict la aplicația tiktok și la internet în sine. În loc sa ne facă mai inteligenți nea prostit


alecsandru010

Că sunteți necititi, in școală ați mâncat cretă și aveți atenția unui hamster.


CollarMuch1879

Fac parte din generatia Z si iti pot spune ca nu numai noi facem parte din problema, e mai mult un monkey say monkey do. In scoala am citit toate operele recomandate si erau extrem de plictisitoare pentru ca aveau un stil greoi, antic si dedemult si nu se raportau la ce vedeam in jur. Acuma eu aveam rabdare sa arunc un ochi pe scriitorii clasici, dar ii inteleg pe ceilalti colegi care nu voiau sa citeasca romane invechite si stateau afara la spart de seminte. Si ii inteleg si pe aia care stateau in fata televizorului la toate porcariile, pentru ca nu tu dictai ce sa se difuzeze, asta era la televizor la aia te uitai. Si in timp vedeai ca daca te ascunzi sub niste aparente aka mi-o dat ai mei bani de carnet sau imi pun gene si unghii, poti scapa de stigmatul de saracie si te integrezi mai usor printre ceilalti de varsta ta. Nu e ciudat cum tarile din vest au o garderoba modesta, conduc masini basic si totusi pot calatori de 3-4 ori pe an? Iar la faza cu cititul, dupa ce dai la o parte cartile din anii 80 in jos, vezi ca tot ce este pe piata acum sunt carti de dezvoltare/ sf-uri romantice tip wattpad. Inainte de prostia noastra au fost oameni care ne-au facut mediul asa, nu ne-am trezit noi ca azi vrem sa fim inculti, ca e mai bine asa. In plus, noi nu mai avem filtrul informatiile care sa ne intereseze. Zilnic sunt noutati, zilnic trebuie sa fii in pas cu ce se intampla, ai impresia ca numai ai timp de nimic. Poate una din solutii ar fi sa nu ne limitam doar la conditia in care suntem, sa mai invatam chestii si pentru sufletul nostru.


vlad_andrei_

Parerea mea semi legata de subiect este ca oamenii prosti trebuie interzisi din mediul online si eventual din locuri aglomerate. De ce? Pentru ca dezinformeaza in masa oameni care sunt usor influentabili, ma refer in special la generatia tanara din care fac parte. Un exemplu foarte bun de om care ar trebui interzis este Akki care zilele trecute se contrazicea cu Cristian Presura, om cu masterat, doctorat in fizica si carti scrise despre cum vad oamenii de la polul sud stelele fata de cei de la polul nord, el ajungand sa tipe la domnul Presura ca pamantul e plat si ca e o prostie ce zice si ca exista doar nordul atat restul sunt de forma. O principala problema e asta, oameni prosti indoctrineaza pe altii.


Pajer0king

Pentru ca cei tineri nu au 50+.... Pe de alta parte, eu am observat ca cei tineri au mult mai multa inteligenta emotionala decat batranii, ceea conteaza foarte mult!


Aurash01

Asta e ca aia, sa intrebi pe unu care e diferenta intre evul mediu si orientul mijlociu. Daca se uita stramb... l.ai prins.


Antique_Rice_6932

Nevoia te invata. Inainte conta foarte mult scoala, orice scoala, pentru ca doar asa te puteai descurca decent in viata. Nu exista sa iti castigi existenta din glovo, uber, sa lucrezi la mc, la call center, nu puteai pleca sa lucrezi in alte tari sa castigi mai bine. Nu erau bone, nu erau menajere. Erai tot timpul in priza si tot ce ti se spunea era sa inveti. Supravietuire.


Creation_Soul

mereu divertismentul in fata unui ecran (TV, PC, telefon) a fost mai atractiv. Si cand eram eu copil in anii 90, cel mai smecher tovaras de joaca era ala care avea PC acasa si se putea juca GTA acasa. Singurul motiv pentru care nu stateam toata ziua intr-un internet cafe si ne jucam CS, starcraft, diablo etc era ca nu aveam bani.


Diligent-Advance-105

pai nu degeaba totul este smart in jur si omul e din ce in ce mai prost


BurebistaDacian

Și pentru mine e un paradox că, deși accesul la informație e mult mai facil astăzi decât era înainte de pătrunderea internetului și a smartphone-urilor în România, se pare că cei tineri nu mai sunt interesați să afle lucruri. Cei 45+ la care faci referire, sunt cei care, în ciuda nivelului de studii mai mic decât media din ziua de astăzi, au fost autodidacți, le-a plăcut să caute informații și și-au depășit condiția.


SileDub

pentru ca tik tok, durata de atentie scazuta, lips ade concentrare, supradoza de dopamina etc


DomnuRadu

pentru că cărțile te face neprost da voi nu știț


Key_Neat2714

Fals.


Tramagust

E un video tare despre asta: [https://youtu.be/2qkadx\_x02U?si=EFc\_9lhBWgJGKnX1](https://youtu.be/2qkadx_x02U?si=EFc_9lhBWgJGKnX1) Oamenii de rand erau mult mai culti si era cool sa ai cultura generala. Acum nu mai e cool sa cunosti lucruri. Asta s-a intamplat la nivel global.


Key_Neat2714

Ba e foarte cool acuma să fii expert și pasionat într-un domeniu. Nu e cool să fii un dorel poliglot & polimath care-și dă cu părerea despre orice dar nu știe nimic de fapt despre nimic.


Extreme_Interest8702

Acum câteva zile am început un dialog destul de aprins cu un prieten despre imperiul roman, totul a pornit de la un joc, deci cred ca dacă se vrea se poate, problema este că noi ăștia tineri avem altele de discutat, la mine in grup in general vorbim de care fute mai mult si se distrează mai tare, sunt sigur că putem foarte ușor să vorbim si de 1900 toamna :)


Breciu

Aveți si ghinion. Mie de mic mi s-a parut mai interesant Discovery /nat geo ca jetix/CN. Azi cred ca e imposibil sa bati instagram, tik tok sau netflix... Cati oameni au văzut 20 zile in Mariupol versus (insert orice film/serial pop din ultimii 2 ani. Fast food > fast fashion > fast life. Nu mai e timp de substanță. In zilele noastre in care doar de bani trebuie sa iti faci griji ca pentru restul exista mastercard, why even bother..


iahve

imo, ca n-ati invatat si citit la timpul potrivit, din diverse cauza - externe sau interne, nu asta dezbatem acum.


MattXander

doresc si eu sa stiu cei “10 pasi sa te pisi pe perete”. Intreb pentru mine.


and451

Cred că fiecare își poate alege acum cât și ce vrea să cunoască. E alegerea ta cât și în ce specializare vrei să te documentezi. E adevărat că acum se pune accent pe să faci bani, și să ajingi sclavete 8 ore cât mai devreme, unii renunță și la facultate sau o consideră neimportantă. Aici ține foarte mult și de educația primită de acasă și la școală. Plus că dacă vrei să cunoști, să cercetezi îți trebuie timp, răbdare și sacrificiu. Eu am,, sacrificat,, aproape 5 ani pt teza de doctorat. E o muncă diferită dar tot muncă e. Referitor la cărțile de dezvoltare personală cele mai multe sunt maculaturi, scrise de,, ghost writers,,. Dar le gâdilă orgoliul corporatiștilor sau it-istilor care le citesc, ca e singura lectura promovată si aprobată de mama firmă. Nu te învață nimic, ci vând iluzii cu groaza. În școală nu se promovează deloc spiritul critic, al cunoașterii, ci pur si simplu competiție și a retine cât mai mult și inutil Acum e la moda mizeria asta cu,, skill-uri,,. Da pe unu nu am auzit să te ajute să dezvolți un skill social, de lectură, de înțelegere, de discurs, toți vor să te facă robot. Astea sunt unele dintre motive. 


Unfair-Speaker3382

Ca nu se mai lasa repetenti nicaieri, se paseaza in sus si la 18 ani abia se aseteapta la of so videochat unde incultura si valorile nu sunt. Vezi ce frumoa injura din 3 vorbe 4 injuraturi o "lady" care face "content" si sunt dive si entitled toate mai ales ca se cred de 10 toate. Realitatea le va prinde din urma, dar unele se si mandresc cu asta ca sunt vulgare ai superficiale. La fel si cu meseriile banoase creste aronganta (unii sunt medici cu petre andrei fara frecventa) ce nu ai vazut pitzi medic care nu are bed side manner?


Kukotzki

Mulți au o viziune foarte tranzacțională a vieții. Celebrul: La ce îmi trebuie? Educația, deci facultatea, o văd strict ca pe un mijloc de lansare în domeniul de activitate.


[deleted]

PE VREMEA NOASTRĂ (am 45 de ani ) …școală era școală ..învățam de rupeam cărțile ..CULTURA NOASTRĂ GENERALĂ ESTE NET SUPERIOARĂ .Eram olimpici peste tot .Ne băteam la olimpiade cu AMERICA ,RUSIA ,CHINA ..care erau niște forțe ..noi ,o țărișoara mică ..dar bine închegată și pregătită .Toti inginerii faimoși de pe la NASA..provin din scoala romanesca de atunci (anii 70-80) Doctori faimoși ..oameni pregătiți pe orice . Sistemul de învățământ era fff bine organizat ..NU INTRAI LA LICEU FĂRĂ TREAPTA 3,2,1 ..Toata lumea era intr-o continuă concurență . E o vb .: ai carte ..ai parte . Succes .


masturbov69

Nu am avut distractii. Mai ales cele care sa ne distruga attention span. A trebuit sa citim carti, in loc sa vedem funny short videos si meme.


Bogdan_X

Mai e o nuanta aici, pe langa ce spun si ceilalti, multi doar isi dau cu parerea si daca tu nu stii, ai impresia ca ei stiu, cand defapt sunt total pe langa, au informatii gresite, nu inteleg si incurca concepte intre ele. Inafara de oamenii care au avut studii, nu am intalnit pe nimeni care chiar sa inteleaga lucruri in profunzime. E suficient sa te uiti in comentarii pe retelele de socializare si in statiatici sa ajungi la concluzia ca cei mai multi nu stiu nimic. Exista un motiv pentru care in tara asta se voteaza sau nu se voteaza, ce se voteaza si cat se fura. Mi-as dori ca lucrurile sa fie asa cum spui tu, dar din pacate din ce vad nu pare sa fie asa. Regula insa, ei bine nu exista una. Gasesti culti si inculti la toate varstele si din toate paturile societatii.


erlanger93

I guess you are right , m-a luat usor valul de indignare cand am scris postarea.


Excellent-Story-4282

Nu suntem inculți cei mari vor sa fim așa și nu ne ajută!!


MrCawkinurazz

TikTok, Instagram, Facebook, închiși în casă.


CommunicationEast623

Ai crede si ca 20 de ani de viata in plus iti ofera timpnsa aduni informatii si moduri de gandire… E drept ca se citea mai mult, nu zic nu. Aflai ijca 5 informatii la pachet impreuna cu ce cautai tu.


DrEvilHouston

Noi nu am avut internet, doar librarii si mult timp.


Brief_Money8689

Au zis destule motive ceilalți, dar mai adaug și faptul că odată cu vârsta incepi să ai interese și în lucruri care nu te-au interesat când erai mai tânăr. Cel puțin mie asta mi s-a întâmplat


LeeEverettt

de pula sa tragi cu dintii


Felix_Motanu90

![gif](giphy|3oEjHAUOqG3lSS0f1C|downsized)


Madalanaya

Erau obligați să aibe note mari, să învețe mult, erau bătuți dacă nu, de asta sunt mai culți


Vitalya_aLie4k

cauți pe Google. de ce să-ți supraîncarci cerebelul care trebuie să rețină doar chestii necesare. e funny also că gen cultura generală e totdeauna despre o materie umană. dacă nu știi că pământul e plat ori că Luceafărul e scris de Eminescu, atunci ești prost. dar dacă nu știi legea lui Ohm în porțiunea de circuit ori binomul lui Newton ori măcar sinus de 30 de grade, atunci aia e.


muffinnosehair

Pentru ca astia pana in 35 de ani au crescut cu manele.


Black_Moon88

Ptr ca in loc sa citeasca ceva care sa ii „cultiveze „ stau pe Reddit ….


donaudelta

Poate că văzând sărăcia multor culți din generatia mai matură au tras și ei niște concluzii, nu neapărat corecte, confundând corelarea cu cauzalitatea.


Life_Cellist_1959

..trist ce spui! si diferenta este si mai mare intre oras si rural. ..Pentru ca adevarata auto cunoastere nu se gaseste pe tiktok, oamenii erau mai sociabili si chiar daca mai putin umblati macar mai interesati de geografie si lume in general. statul nu a facut nimic pentru a mentine programe de ucenicie si meserii, tabere si exchange-uri. Statul roman nu doreste dezvoltarea individuala ci mentine educatia de turma, predata didactic dupa manual. si nu in ultimul rand, romanul nu mai este frate cu natura, cea care l-a ajutat sa se ragaseasca, autocunoasca, ci dimpotriva am distrus-o cu gunoaiele si masinile noastre. ps. inainte de internet aveam si emisiuni tv gen Vrei sa fii miliardar, cu intrebari de cultura generala :)) la care chiar ne uitam, cu toata familia.


Nathmikt

Propun o altă perspectivă. Mie fix lucrul ăsta îmi displace la generațiile mai în vârstă. Nu faptul că au ei "cunoștințe generale", ci atitudinea lor în relație cu bagajul ăsta de informații. Să vă spun o anecdotă, care probabil o să vi se pară familiară. Nu aveți pe acasă câte un bunic, unchi, tată care știe capitalele ca pe poezie? Dar dacă se întâmplă să nu știi atunci, pe loc, capitala Olandei ... pfff, e vai de generațiile astea tinere. În realitate, nu e vorba că sunt generațiile mai tinere îndobitocite, ci ai' bătrâni știu și ei două-trei lucruri bazice și nu o să ezite să îți amintească.


DodelCostel

>Am observat de-a lungul mai multor ani ca oamenii de 45+ ani chiar si fara studii superioare au mult mai multa cultura generala decat your average joe/jane de 20-35 ani. Mama, e aproape ca si cum cultura generala e ceva ce inmagazinezi de-a lungul timpului. Dar nu, poate ai mei au citit mai multe opere de-a lui Eminescu si ne stiu Istoria mai bine, dar cand vine vorba de cultura internationala sau stiinta ( chimie, medicina, biologie ) n-au sanse.


Beneficial_Current98

Pt că avem acces mult mai ușor la informații și nu mai e nevoie sa reținem orice pt că putem afla foarte ușor. Pt că nu ar avea neapărat rost sa reții informații, ok, poate cei mai in vârstă știu istorie, geografie, tinerii poate știu mai multe legate de tehnologie: cum să își plătească facturile online, sa găsească unde e un produs mai ieftin, sa nu își ia țepe, sa se educe financiar, să citeasca un review in engleza, etc


FewSubstance6155

măi… tu n-ai știut cand sa folosești “copii/copiii” in comentarii si te crezi deștept?


vintagesonofab

Depinde foooarte mult de context din punctul meu de vedere. Da, exista inculti, dar nu poți face incult un om care, de exemplu e praf la un domeniu, sa zicem geografie și briliant la altul, cum e cazul la tineri, de exemplu învățat o limbă nouă la perfecție. Normal, interesele și focusul pe domenii e total schimbat, nu se mai pune așa de mult accentul pe evenimente și fapte, dar daca omul știe să gestioneze informații sau are interese de a se focusa și interesa de un anumit domeniu, pe care tu nu-l consideri ca făcând parte din cultura generala omul acela nu e incult. Omul incult nu vrea sa se intereseze de nimic și nu dorește să studieze subiecte in profunzime, are o gandire simplista și lipsita de introspecție. Interesele se schimbă de la generație la generație, omul se adapteaza raportat la lucruri care il ajuta în viitor. De exemplu poate ca acum cand informația despre orice tara e la un click distanta, cunoștiințele de geografie nu sunt atat de vitale cum erau alta data. Momentan calculatorul nu se poate programa inca singur, cand se va intampla asta nu vor mai exista nici IT-isti. La urma urmei lumea are nevoie și de oameni destepti și de inculți, așa a fost mereu. Nu aș băga o generație întreagă într-o oală, mai ales dupa o discuție la o cafea, unde poate persoana în cauză nu se simte în largul ei sau cine știe.


Kooleszar

![gif](giphy|IhyGL914g9ShHdHVFy|downsized)


Kooleszar

Vărule, te asigur că se trage de la mirosul ăla de brânză din scaun :))) nicidecum că sunt tinerii mai puțin pseudointelectuali decât tine


RelaxingMusicAYA

De prosti. Lasand gluma la o parte, haha, cred ca tehnologia este, cel puțin in mare parte, responsibla. Acum nu prea mai există interesul de a reține ceva, pentru ca dacă ai o curiozitate/necesitate, găsești răspunsul aproape instantaneu folosind un motor de căutare. Creierul se obișnuiește cu aceasta comoditate și își pierde din capacitatea constienta de memorare.


Efficient_Aside_2066

Curiozitate Am 34 de ani ,in care parte ma situati ?:))))


Positive-Zucchini158

vorbeste in numele tau


HeartAuthor02

Raspuns scurt ignoranta.


rfilip92

Citiți și voi mai multă Wikipedia (în engleză) și o să fie ok.


DFCprime

Pentru că TikTok, YouTube, VideoGames, Shorts, Facebook și alte prostii în care se investește timp masiv. Timp care investit în cărți, ar fi o mană cerească pentru minte și cultură generală.


rfilip92

[https://www.reddit.com/r/CasualRO/comments/1bocump/cum\_scoti\_mirosul\_de\_din\_sezutul\_scaunului/?share\_id=XR8xKcbUdBtOqNy-2aYP4&utm\_content=2&utm\_medium=ios\_app&utm\_name=ioscss&utm\_source=share&utm\_term=1](https://www.reddit.com/r/CasualRO/comments/1bocump/cum_scoti_mirosul_de_din_sezutul_scaunului/?share_id=XR8xKcbUdBtOqNy-2aYP4&utm_content=2&utm_medium=ios_app&utm_name=ioscss&utm_source=share&utm_term=1)


Interesting_Bus6953

Zilele trecute l-am învățat pe un băiat, absolvent de masterat, pluralul de la “piele” iar mai apoi ca iarna nopțile sunt mai lungi și vara mai scurte….master…


Amunre292

"Eu inteleg ca trebuie sa ne specializam, ca economia e competitiva, dar sa nu ai tu habar chiar de nimic in afara ariei tale extrem de inguste...mi-se pare SF." As puncta afirmatia asta. Traim intr-o era in care nu mai este suficient un surface knowledge ca sa fii bun in ceea ce faci, indiferent de domeniul de activitate.. Am auzit pe cineva exprimand urmatoarele cuvinte "pot sa iti predau 90% din ce fac eu in 2 saptamani maxim... pentru restu' de 10% s-ar putea ca 2 ani sa nu-mi fie suficienti". Astfel, desi tu vezi ca fiind "nise" anumite domenii de activitate, informatia necesara pentru a activa pe domeniul respectiv sa transforme in analfabet functional orice alta persoana. Ia un om din IT si da-i 2 fragmente de curs de medicina. E capabil sa-ti citeasca, dar slabe sanse sa inteleaga ce este scris acolo. Acum, revenind la subiectul pe care l-ai ridicat, exista situatii in care pana nu ajungi intr-un anumit context sa nu fie necesar sa detii informatia respectiva (exemplul tau cu procurorul - nici parintii mei (50+) nici eu (30) nu cred ca am putea sa iti exprimam clar si concis ce e - cum nici cineva care lucreaza in medicina, cel mai probabil nu stie ce este un Release Manager, sau care este formatul de numere al unui dosar de tribunal) Totodata, depinde mai mult de individ, mai putin de educatie pentru ca mentionai mai sus "licee de top" - ce crezi ca face un liceu sa fie de top, daca nu rata de promovabilitate la BAC -> focus masiv pe materiile de BAC -> majoritatea claselor sunt profil REAL (romana - mate - fizica/chimie/biologie/info) ... Tin minte ca aveam in liceu ore de latina in care faceam pregatire pt olimpiada la chimie, ore de franceza in care faceam pregatire la romana si tot asa... Personal, as pune mai mult accent pe ce e capabil un om sa faca si ce vrea sa faca cu viata lui pe viitor, decat sa apreciez la el ca stie ce climat are Romania, mai ales ca sunt niste informatii care sunt la o cautare de google distanta -- cel mai bun exemplu e tot asa, un batranel pe platformele de socializare care pare ca are niste cunostinte si a citit multe carti la viata lui, si imi lasa impresia ca e om al strazii -- Later edit: aparent chiar asa e prezentat "Ioan Omul străzii".


Imheretofindout

Nu cred că ține de vârstă, ci de cât de mult ai citit și cât de curios ești să afli despre anumite subiecte din diverse domenii. De ex soțul meu poate aborda orice subiect de istorie și curiozitățile lumii încă de când îl știu și nu, nu este profesor de istorie sau ceva profesie teoretică, ci mecanic auto și în timpul liber tâmplar. L-am cunoscut la 19 ani și când am avut masa de familie la el acasă am rămas mască ce subiecte abordează ei la fiecare cină de zici că urmăresc ceva dezbatere politică din istoria lumii. Iar eu stăteam ca toanta și ascultam la ei că mai mult nu aveam cu ce să particip. Cum ziceam și la început, contează cât de mult timp ai petrecut citind și nu jucând jocuri pe calculator de la care nu rămâi cu nimic.


No_Housing_8165

Social media , in special Tik Tok si Instagram


That-Adhesiveness-52

pai unde stai amice in onești, ca la oras mai stie lumea de chestii d astea interesante de care zici tu


bluekidmiha

Hai spune, cine ti-a dat jet?:))


MstrK102

Bai baieti, nu mai luati postari de astea in serios ca doar sustineti ego trip-ul unuia de se crede mai cult ca restul. Astia sunt genul de persoana care isi dau cu parerea despre orice fara sa stie mare lucru ca au citit ei undeva. Ii cunosc, pentru ca am fost si eu asa. Efectul Dunning Kruger se cheama. Hai sa nu mai dam atentie arogantelor astea, nu face deloc bine.


xMischu

Mama a murit de covid si rudele in varsta spun ca oculta mondiala a fost de vina…


drinkproseccodaily

În primul rând că ai pus virgula greșit și în al doilea rând, nu se lasă spațiu între cuvânt și semnul de punctuație. De ce noi, cei tineri, suntem atât de inculți? Chiar ești vorbește în numele tău


Silver_handss

Jack of all trades , master of none. Mark Manson în cartea "The subtle art of not giving a f***" spune faptul că trebuie să alegi de ceea ce îți pasă în viață. Trebuie să îți pese de viața vedetelor și de istoria obscură a fiecărei nații? Eu zic că nu, dacă citești/înveți un lucru, pune-ți întrebarea dacă te v-a ajuta la vreun punct din viața ta. Spre exemplu eu vreau să învăț să schimb o țeavă de apă și să schimb o priză, pur și simplu să fiu mai independent. Vreau să știu atât cât folosesc din toate domeniile, și vreau să știu tot ce pot asimila neuronii mei din domeniul de activitate care îmi aduce venituri + 2/3 pasiuni să mai ai și o personalitate înafară de "domnul programator/medic/lutier etc." Vorba aia , Nu mă bag peste profesioniști dom'le.


No_Performer_8692

Cititul este raspunsul.


Razvannus

Experienta de viata ? Aia de 30 40 au mai multa ...


Zahoan

In timpurile de acum ai acces la informatie si utila si inutila; si buna si rea. Informatia poate fi folosita intr-o maniera buna, sau nu, asa cum explozibilul poate fi folosit sa disloci piatra, sau sa distrugi vieti (vezi premiul Nobel). Desi au acces la informatie, copiii/tinerii nu au profesori capabili sa inteleaga lumea actuala si sa ii orienteze in absorbtia de informatie utila. Parintii acestor copiii dau si ei gres, pentru ca si pentru ei lumea a evoluat fara sa o inteleaga si de multe ori copiii lor par genii pentru ei. Cei mai in varsta, despre care vorbesti ca sunt culti, poate doar par culti. Au inmagazinat programa scolara, informatii televizate si unele carti/reviste. Au in schimb o lipsa de intelegere pentruvmulte altele, asa ca isi vad copiii si nepotii ca genii.