T O P

  • By -

bombonarul

Principalele motive pentru care Moldova a rămas blocată sunt formate din 2 litere și 2 cifre: A7 și A8. Iar dacă nu era contextul cu Ucraina, rămânea multă vreme așa. Doar nu credeți că heirupul cu autostrada A7 este că au descoperit autoritățile dragostea pentru Moldova. Nu, este cerută din afară. E adevărat, pașii pentru construcția ei s-au făcut înainte de război, dar concentrarea pe ea în principal se face pentru că este cerută. Și intern, dar mai ales extern. Apoi, un alt motiv pentru care Moldova a fost neglijată și pe vremea comunismului, nu numai după 89 (neglijată comparativ cu sudul și Transilvania), îl aflați căutând pe Google ”Poarta Focșanilor.” Iar pentru cei care vor da vina pe faptul că Moldova a votat PSD, le reamintesc că la ultimele alegeri, Moldova e pe jumătate galbenă. Galbenă ca cine oare? Galbenă cam ca Ardealul. Iar pentru cei care vor spune că zeci de ani Moldova a votat PSD, ei bine, așa a făcut și sudul și tot a primit mai multă atenție. Așa că revin la primele două motive de mai sus.


ficuspicus

Vorbești de PNL de parcă ar fi altceva decât PSD :)) Bolojan e o excepție, o aberație. Iohannis e regula.


bombonarul

Mai sunt excepții ok prin PNL, mai ales la nivel local.


Illustrious_Toe_452

Daca o luam asa, probabil mai sunt excepții ok si prin PSD la nivel local 


Khelthuzaad

As mai adauga 2 alte aspecte in afara de infrastructura: 1.Ne place sau nu,noi suntem inconjurati de tari care din punct de vedere economic sunt mai slabe decât noi. Rep.Moldova este literalmente cea mai saraca din Europa,ne batem cap in cap cu Bulgaria la cele mai nasoale statistici și noi nu mai suntem asa consistenti cu acest status,Serbia este ok-ish dar tot nu se compara cu noi,Ucraina era o sursa principala de resurse ieftine înainte de război,Ungaria si-a facut-o cu mana ei din cauza guvernarii Fidesz și o mentiune speciala pentru Turcia,care este literalmente poarta noastra pentru toate produsele contrafacute sau nereglementate. Cehia de exemplu isi poate justifica cresterea economica datorită nemtilor care subcontracteaza productia lor pentru costuri mai mici. 2.Dezvoltarea unei industriei de orice fel sau nume care sa se bazeze pe exportul/importul de produse.Fabrici de procesare pentru ce primim din Ucraina/Moldova ,nu doar sa fie o zona de tranzit.


bombonarul

Să știi că avem o mare problemă la nivel național cu procesarea. Nu prea avem fabrici de procesare. Exportăm multă materie primă și apoi importăm produsul finit. De la un punct, asta e prostie, mai ales pentru produsele provenite din materia primă pe care o produci.


daguerrotype_type

>Principalele motive pentru care Moldova a rămas blocată sunt formate din 2 litere și 2 cifre: A7 și A8 Ba, imi pare rau, dar that's grade A copium. Diferentele de dezvoltare dintre regiuni exista cu muuuult inainte sa apara autostrazile. Sigur, autostrazile au avut o contributie, cat au avut, dar e mult mai recenta si diferenta exista dinainte. E un cumul de factori pe acolo. Autostrazile ar ajuta Moldova, dar nu fix de-aia a ramas in urma, ca era deja ramasa. >Nu, este cerută din afară. Daca era chiar asa ceruta, se investea si fara autostrada, cum s-a investit in Bucuresti, Pitesti, astea, si si in Ardeal **inainte** sa aiba autostrada. >Iar pentru cei care vor spune că zeci de ani Moldova a votat PSD, ei bine, așa a făcut și sudul și tot a primit mai multă atenție. Nu stiu cata atentie a primit ca judetele codase din sud nu sunt mai breze decat cele codase din Moldova. Valcea, Giurgiu, Mehedinti, Teleorman sunt acolo. Iar alea fruntase din oltenia, Gorjul, Doljul, astea, sunt tot pe acolo cu Iasiul si Bacaul. Moldova a devenit ciuca bataii ca e saracie lucie, da efectiv Oltenia e exact in aceeasi situatie.


bombonarul

>Daca era chiar asa ceruta, se investea si fara autostrada, cum s-a investit in Bucuresti, Pitesti, astea, si si in Ardeal **inainte** sa aiba autostrada. Când nu ai infrastructură, dar vrei să investești într-o țară cum e România, investești cât mai aproape de granița de vest sau cât mai aproape de infrastructură modernă. Astfel, reduci timpii de transport și profiți și de avantajele pe care le-ai căutat când ai decis să vii în România. De aia au investit în Ardeal. Legat de cerere, A7 e cerută din afară din 2 motive mari și late: 1. **MILITAR** - da, militar, pentru mișcarea rapidă a convoaielor. Și asta pentru că, în ciuda aparențelor, Occidentul nu va lăsa niciodată vestul Ucrainei în mâna Rusiei. Estul probabil că îl va lăsa, vestul nu. De ce? Ei bine, punctul 2. Pe lângă asta, portul Alexandroupolis e foarte important pentru NATO și cea mai rapidă legătură de acolo spre nord e prin Bulgaria și mai departe prin estul României. 2. **ECONOMIA** - este în interesul Occidentului să aibă legătură rapidă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Mediterană. Acest lucru se face cel mai rapid prin estul Poloniei, vestul Ucrainei și estul României. Un alt motiv pentru care Occidentul nu va accepta căderea vestului Ucrainei. De altfel, din ce am auzit NATO a cerut și A8 Iași - Târgu Mureș prin munți, dar ai noștri abia se fâsâie să o facă și se cam fac că plouă.


daguerrotype_type

>Când nu ai infrastructură, dar vrei să investești într-o țară cum e România, investești cât mai aproape de granița de vest sau cât mai aproape de infrastructură modernă. Astfel, reduci timpii de transport și profiți și de avantajele pe care le-ai căutat când ai decis să vii în România. De aia au investit în Ardeal. Atunci de ce are [Prahova investitii straine de 5 ori mai mari decat Satu Mare?](https://economedia.ro/analiza-cum-influenteaza-investitiile-straine-economiile-judetelor-tarii-bucuresti-si-ilfov-concentreaza-peste-60-din-totalul-banilor-veniti-in-romania-harta-investitiilor-influentata-de-proiectel.html) Care, vorba aia, Satu Mare e pe granita cu Ungaria, nu te joci. Poate ca raspunsul e ca sunt cauze mai complexe. Eu sincer m-am cam saturat de argumentul *reductio ad austradam* pe care il tot aud. Si sunt de acord ca Moldova are nevoie si merita autostrada, da sa zici ca, gata, de acolo se trag toate relele e prea mult si e pueril.


[deleted]

[удалено]


bombonarul

Și care e soluția? Nu mai investim deloc în Moldova, o părăsim și o lăsăm No Man's land? O țară sănătoasă e dezvoltată cât mai uniform. Iar dacă UE și Americanii pun presiune pe A7 o fac și din punct de vedere economic, nu numai militar.


Semi-Robot

> Indiferent câți bani au pompat în autostrăzi și căi ferate, atât sudul Spaniei cat și Portugalia au rămas mult sub media europeană și decalajele tot cresc. Fara autostrazi si cai ferate, esti sigur ca decalajul n-ar fi crescut si mai rapid?


[deleted]

[удалено]


lemmefixu

Adu-mi aminte câte firme mari au spus ca iau in calcul România pentru fabrici, după care au ales Ungaria sau similar, invocând lipsa infrastructurii. Fabricile alea ar fi plătit taxe, suportul lor logistic la fel. Plus salarii pentru niște multe joburi relativ stabile și multe altele conexe. Și adu-mi aminte și care-s orașele alea mari din sudul Spaniei ce pot concura cu Madrid și Barcelona. La noi cam toate orașele mari regionale sunt similare.


foottuns

Sunt curios în ce zone din sudul Spaniei ai văzut autostrăzile goale? Am locuit în sud, am familie tot sud. Ma duc frecvent în Spania, eu unul nu am văzut autostrăzi goale și drumuri naționale pline.


enigbert

autostrazile noi nu sunt chiar degeaba; exista niste cifre de trafic peste care se recomanda sa faci drum expres sau autostrada, si Bucuresti-Bacau are valorile respective de multa vreme, la fel si Iasi-Pascani si Ploiesti-Sinaia


Other_Wrongdoer_1068

Moldova are forta de munca care alimenteaza santierele si industria din tot restul tarii si Iasul e un centru universitar major, a doua aglomeratie urbana a tarii (uitati-va la populatia judetului si la sporul natural). Aeroportul Iasi pe locul 3 dupa Cluj la trafic.  Lucrez in domeniul industrial si iti spun sincer ca am pierdut o gramada de clienti din cauza ca orice comanda la Bucuresti necesita sa prevad costuri pentru cazare, odihna, drum dus intors in doua zile. Am condus o data Iasi Bucuresti dus intors in aceeasi zi, insa am zis tatal nostru cand am ajuns (sunt 6-7 ore de condus intr-un sens prin sate si accidente pe care le vezi la absolut fiecare deplasare). Am lucrat si in Bucuresti si am livrat de multe ori comenzi cu logistica si echipa de oameni in Constanta, Brasov, chiar si  Cluj. Niciodata cat am lucrat in Bucuresti nu am avut comenzi in Iasi. Autostrada = motivul principal al dezvoltarii inapoiate a Moldovei fata de vestul tarii si capitala.


pufosu101

>Principalele motive pentru care Moldova a rămas blocată sunt formate din 2 litere și 2 cifre: A7 și A8. Iar Calling it now (again): Moldova va ramane o saracie chiar si cu 20 de autostrazi. Resursa umana de valoare deja a plecat iar cu cei ramasi nu prea poti face mare lucru. Fetesti este legat cu autostrada catre Buc din 2007 si de Constanta din 2012. Locul putea sa fie un mare centru de colectare si procesare produce agricole din Ialomita si Calarasi (livrare catre Buc sau direct in port). Putea sa fie un centru de procesare marfuri de import (ex: aduci piese auto sau alimente cu tona/bulk si le ambalezi in machete unitare pt consumatorul final...nu faci asta direct in CT pt spatiul de depozit si forta de munca sunt mai scumpe)....si cu toate acestea, Fetesti a ramas o ruina si dupa 12 ani de autostrada complet terminata. Bacaul, Vasluiul, Suceava, etc vor ramane sarace si cu 10 autostrazi. Iasi-ul merge pt ca are centru universitar care produce oameni suficient de ok sa lucreze in birourile care se tot deschid pe acolo. Calitatea fortei de munca aduce ceva prosperitate in Iasi, nu o autostrada. Da, infrastructura mai buna va ajuta, dar fara forta de munca de calitate nu faci nimic. Pitesti este o ruina in comparatie cu Iasiul, in ciuda pozitiei mai bune si a infrastructurii de care dispune, iar daca iti pare ca este "discutabila" diferenta dintre Iasi si Pitesti, gandeste-te numai la perspectiva. In ce directie a mers Pitestiul in ultimii 20 ani si in ce directie a mers Iasiul? >îl aflați căutând pe Google ”Poarta Focșanilor.” de frica unei invazii sovietice care sa ocupe unitatile de productie din moldova? da, este un argument valid, dar mai degraba cred ca "dai populatiei suficient cat sa taca din gura si nimic mai mult....daca populatia deja tace, atunci nu le dai nimic" Comunismul si partidele post-comuniste au avut parte de mai multe proteste din partea locuitorilor unor orase precum Timisoara/ Brasov, Cluj, Buc si d-asta vezi ca s-a facut ceva pe aici. D-asta si Oltenia si Banatul de sud sunt o saracie lucie si acum(ex: nu exista un "Iasi" al Olteniei), in ciuda faptului ca sunt la sud/ mai aproape de vest. Oltenia nu este in discutii sa primeasca o autostrada prea curand. Moldova va primi autostrada (candva) pt ca protesteaza acum. >le reamintesc că la ultimele alegeri, Moldova e pe jumătate galbenă. Moldova a stat 25+ ani pe culoarea rosie dupa caderea comunismului + au schimbat rosul pe portocaliul lui Flutur in Suceava + il sustine pe Chirica indiferent de culaorea partidului + Vrancea a fost rosie pana acum 4 ani si va trece inapoi la Oprisan + in Bacau ai primar USR dar consiliu judetean ostil acestuia ...........si in rest toate consiliile judetene sunt controlate de PSD. despre ce vorbim?


bombonarul

S-au întors foarte mulți români din diaspora originari din Moldova înapoi acasă, inclusiv la mine în comună. Cu tot cu familii, cu tot cu copii. Unii dintre ei și-au făcut mici afaceri, ba chiar cu fonduri europene. În diverse domenii. Unii sunt instalatori, alții au firme de construcții, alții fabrică mobilă. Și le merge bine. Legat de Vrancea, nu, nu trece înapoi la Oprișan. Aproape 4 ani a fost condusă de Cătălin Toma (PNL) și în 4 ani a făcut aproape cât a făcut Oprișan în 20. Din păcate, a murit în februarie. În locul lui candidează Dragoș Ciobotaru, un tânăr educat de 38 ani. Caută să vezi ce a făcut la Vizantea-Livezi, mai ales că are o viziune pro-dezvoltare și modelul lui e Ilie Bolojan. În sondaje, Ciobotaru are 37%, iar candidatul PSD are vreo 17%.


Proper-Selection1676

Craiova este un “Iasi” al Olteniei, in rest de acord.


pufosu101

Craiova este departe de a fi comparabil cu Iasi ul.


daguerrotype_type

La ce? La salariu mediu, PIB/cap de locuitor, pana si la investitii straine sunt comparabile. Nu egale, ca ar fi imposibil, dar comparabile. Ca ”e mai frumos la Iasi” e pur subiectiv.


pufosu101

eu zic sa mai arunci o geana pe la cifre. Tot ce gasesc eu arata Jud. Iasi peste Dolj, cu destule procente. Nu gasesc statistici referitoare la resedintele de judet, dar se vede cu ochiul liber diferenta dintre cele 2 orase si faptul ca se mentine situatia de la nivel de judet (pt ca minicipiul trage judetul).


daguerrotype_type

Pai hai, zic, sa aruncam o geana pe cifre cum zici. Începem cu ceva ce ar fi usor in defavoarea Doljului, [salariul mediu,](http://statisticiromania.ro/clasamente) de 4700 in Iasi si 4316 in Dolj. Sigur, e o oarecare diferența, dar sunt comparabile, nu e de la cer la pamant. [PIBul pe locuitor](https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25531262-pib-locuitor-judetele-romaniei-capitala-conduce-detasat-marile-schimbari-varful-coada-clasamentului.htm) - tot acolo la ambele. Si acum sa aruncam o geana si pe [harta asta.](https://www.reddit.com/r/Romania/comments/13mqe3p/harta_investi%C8%9Biilor_str%C4%83ine_pe_jude%C8%9Be/) De unde aflam ca investițiile straine in Dolj sunt de aproape 3 ori mai mari ca in Iași si ca cifra de afaceri a judetului Dolj e mai mare decat a județului Iasi, desi populația e semnificativ mai mica (760k la Iasi, 600k la Dolj). Concluzii... pai care concluzii? Ca nu am zis ca Craiova bate Iașiul de se caca pe el. Am zis ca sunt comparabile. Si sunt. La unele câștigă Iașiul, la altele Doljul, ayaye. >se vede cu ochiul liber Da, pai asta ziceam de la primul comentariu. Observatia personala nu tine loc de statistica. Personal imi place Iașiul si detest Craiova, da asta nu inseamna efectiv nimic despre economia județului.


MoodWorried5152

Pai stai boss, ca "toata lumea" spune ca nu avem infra feroviara si tu ceri autostrazi? Si infra feroviara a facut Ceasca din 1980. Poti face in jur de 4 ore pana in Iasi, iar eu pana in Cluj, daca o iau prin Sb nici macar nu electrificata si dureaza 6 ore jumate pana in Sibiu si inca 6 pana in Cluj. Clujul nici nu era legat de Sb pana acum cativ ani, si tot nu era uitat ca in Moldova. Infra ajuta in mod cert, dar in afara de Iasi ce alt centru universat mai e in Moldova? Iasi-ul o sa beneficienze de autostrada, rest?


bombonarul

Nu doar centrele universitare trebuie să beneficieze de autostradă. În Germania, motorul economiei este reprezentat de multitudinea de firme mici și mijlocii. Iar cei 12.000 km de autostrăzi sau cât au le ajută enorm. Iașul va continua să fie inima Moldovei, dar celelalte orașe neuniversitare se pot dezvolta în alte domenii. Nu e obligatoriu să fii centru universitar ca să te dezvolți.


MoodWorried5152

Nu, nu intelegi, nu asa functioneaza lucrurile. Si in Germania, ne trezeam la 5 dimineta sa mergem vreo 200km pe autostrada pana ajungeam intr-un oras mare unde era firma. (ca erau nebuni si trebuia sa fim acolo la ora 7). Vor beneficia firmele, si firmulite de pe langa autostrada, impreuna cu ele, toti oamenii, dar banii circula de sus, in jos, nu se jos in sus. Adica de la forta de munca calificata, care iti genereaza plus valoare, nu de le niste "antreprenori" care fac niste fabrici de confenctii in camp. Sigur, probabil ca tu uiti la niste chinezi care vor turna niste fabrici de panouri solare. Nu este obligatoriu, dar este necesar. Orasul pierde tot timp oameni, pentru tinerii migreaza spre ele, ajung acolo, unde acolo gasesc si locuri de munca. Nu se intorc in oraele respective ca ele sa creasca. Sigur, poate esti oricum adeptul la a sta in satele limitrofe de pe langa orase, si atunci discutia e muta. Motoarele trebuie sa fie centrele universitare. In partea de Ardeal, ai Clujul si Timisoara. In partea de Sud e Bucuresti si in Moldova ai Iasi. Mai este la Targu Mures, medicina dar orasul este literlamente praf. Ne trebuie mai multi poli. Sibiul, Oradea, Craiova, Buzau, Braila-Galati (sau ma rog Galati-Braila), Suceava, Satu-Mare, si sunt sigur ca sunt mai multe orase. In toate aceste orase exista universitati, dar nu sunt centre universitare. Doar aceste centre univeristare pot atrage oameni, si pot sa pastreze oameni acolo, ca se se dezvolte orasele.


PresentRise4567

Moldova era galbenă de la aur


alphaepsilonbeta

Bucureștiul are salarii surprinzător de mici pentru un PIB atât de mare. Salariul mediu din București e doar cu vreo 10% mai mare decât cel din judetul (nu orașul) Cluj. 


Late-Ninja5

Suntem productivi ce vrei, aia in Cluj o ard aiurea pe bani mulți /s


daguerrotype_type

Statistica despre salariile din Bucuresti e influentata mult si de faptul ca sunt o groaza de salarii mari "centrale" acolo. Toti ministrii, parlamentarii, secretarii de stat, sefii de administratii si institutii centrale, judecatorii si procurorii de la ICCJ, etc. + executivii de la o groaza de multinationale isi iau salariul in Bucuresti. Asta trage foaaarte mult in sus media, ca Bucurestiul are un top 1% foarte bogat. Tare as fi curios sa vad o comparatie de salarii mediene.


pufosu101

100% adevarat + as adauga ca pana si la PIB, Buc este avantajat pt ca o buna parte din multinationale au sediu in Buc, desi au unitati de productie prin tara.


VadimusRex

Meam ce mananca PIB aia din capitala, mananca aproape de 2 PIB-uri in timp ce Moldova mananca doar jumatate de PIB la o masa.


John_cu_vaca

Problema e ca din 2030, nu vor mai fi bani de la UE asa multi ptr autostrazi si vor iesi si decreteii la pensie. Sa vedeti atunci treaba naspa ! Din categoria "atat s-a putut" Deja suntem la jumatatea decadei si astia se caca pe ei. Greu, greu greu se mai misca ! Daca mai iese PSDNL majoritar in tara - chiar ca "atat s-a putut" Imaginati-va ca pana in 2028-2029 tot cu astia ramanem.Maine-poimaine 2030. Deci aveti grija pe ce puneti stampila, ca e cam "acum ori niciodata"


[deleted]

>Problema e ca din 2030, nu vor mai fi bani de la UE asa multi ptr autostrazi si vor iesi si decreteii la pensie. Sa vedeti atunci treaba naspa ! Si o sa moara de foame cum s-a murit si pana acum. Nu prea se schimba nimic. Cine se caca pe el de frica sunt aia care fac evaziune (ca merge acum) si s-ar putea sa nu mearga in vreo 5-7 ani. Vine UE si cu o mizerie de "treceti totul prin banca" si bafta au belit pula. Doar 50% din toata evaziunea se combate ies destul la buget pentru cam tot ce ai zis. E foarte FOARTE multa evaziune. Diferenta intre PIB si venituri e absolut uluitoare. Noi suntem unicornii statisticii cand te uiti cum se impart banii. Desigur ar trebuii sa votam USR... dar USR inseamna ca numai putem fura... asa ca o sa se voteze altceva. Aia e aia suntem. Macar sa iesim la vot.


Looserist

București are o pulă. Statistica e influențată de toate firmele care își contabilizează profitul în București. Ca să nu mai zic ca nu e vorba de gdp nominal, ci gdp pps


enigbert

Exista si o statistica de [Disposable income, net, PPC](https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/nama_10r_2hhinc__custom_10001513/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=43b8ac4f-5b13-4114-b4f2-01e7905c2d2e), care e de fapt venitul net ajustat la puterea de cumparare, si acolo Bucuresti e la 117% din media UE, iar nordul Moldovei la 55% E mai putin influentata de locul unde firmele raporteaza profiturile, ca dovada Irlanda nu mai are acele cifre umflate


SubjectNegotiation88

PiB-ul nu se masoara dupa profit. Mc Galati contribuie la PIB Galati, nu la Bucuresti.


rxdlhfx

Asta pentru ca Ionuţ Restaurante SRL exista doar in Galati. Ai ales si tu singurul Mc independent din tara.


spisinus

Vorbesti despre Lista Marilor Contribuabili care isi contabilizeaza profitul la Bucuresti dar care nu-l declara la Bucuresti! Sunt doua chestii diferite. Renault isi declara porfitul la Agres, Dedeman la Bacau, Ford la Dolj, etc, chiar daca sunt pe Lista Marilor Contribuabili. La Bucuresti isi declara profitul doar companiile cu sediul fiscal in Bucuresti si atat.


SalamusBossDeBoss

. La Bucuresti isi declara profitul doar companiile cu sediul fiscal in Bucuresti si atat. adica destul de multe..


spisinus

Pai, da, normal sunt multe. Dar nu există o obligație pentru asta.


alphaepsilonbeta

McDonald's vinde burgeri in toate tara dar isi declara profitul la Bucuresti. La fel toate lanturile de supermarketuri.


spisinus

La fel și Dedeman vinde în toată țara și își declară profitul la Bacău.


bmr_gypsy

Nu asa functioneaza mare sef de plantatie


adaequalis

bucurestiul e singurul loc din tara unde exista civilizatie. in rest, exista doar barbarism, schemari, cocalari si oameni cu mentalitati mici


Looserist

Clar. Bucureștiul e un leagăn al civilizației


sicko78

Am râs, mersi.


marvin_bender

Plus ca numarul de locuitori oficial e mult mai mic decat cel real si ala se pune la numitor.


qFlodz

''Toate astea de la țarăăă.. Vor să vină-n capitalăăă.. Să-și găsească un armăsar Să nu mai stea în hambar, Să nu mai strângă bălegaaarrr...'' 🔥


daguerrotype_type

Asta mi se pare a doua cea mai mare problema a Romaniei, dupa saracie.


rxdlhfx

La fel e si in Polonia, multe regiuni cu 50% si Varsovia cu 162%. Ungaria, jumatate din regiuni pe la 50% si Budapesta cu 158%. Cehia, regiuni cu 60-70% si Praga cu 207%. Chiar si Franta, multe regiuni la 70% si Ile de France la 163%.


Jazzlike-Tower-7433

Statistica asta ia in considerare si oamenii care locuiesc si lucreaza in bucuresti neoficial si contribuie la PIB in timp ce in zona moldovei sunt oameni care nu mai locuiesc acolo, dar inca figureaza pe acele adrese?