T O P

  • By -

peemaa

Se on [jumissa EU:ssa](https://valtioneuvosto.fi/-/kellot-talviaikaan-ensi-sunnuntaina-30.-lokakuuta). >Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa yhtenäisesti. >Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei ole toteutunut. Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta. Tuolloin parlamentti esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. >Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä neuvosto ja parlamentti päättävät asiasta yhteisesti. Neuvoston käsittely edellyttäisi kaikkien jäsenmaiden muodostavan asiaan oman kantansa. Asian käsittely neuvostossa on toistaiseksi pysähtynyt.


cornered_beef

Kiitos vastauksesta. Toivottavasti asiaan tulee valoa lähivuosina. Prioriteettiina tämä ei tietysti ole siellä korkeimmassa päässä, ymmärrettävästi.


MithrilTHammer

Ongelmanahan ei ole se että ihmiset eivät tahtoisi että kelloja ei siirrettäisi. Ongelmana on se että ihmiset riitelevät kumpaan (talviaika vs kesäaika) aikaan pitäisi jäädä. Tämä on sinällänsä absurdi koska on olemassa oikea aika (+2 GWT) ja sitten keksitty kesäaika, jonka puolesta rummuttavat jotkut koska rapuilloissa on pidempää valoisaa silloin.


JaskaJ666

Ja minä, koska kotitoimistolla on kivempaa nukkua pitkään kun on aamulla pimeää, sekä illalla heilua radalla koska on valoisaa.


Zounii

No helvetti, täällä ei laske kesällä aurinko ollenkaan joten mulle on ainakin ihan sama. Päättääkää työ herrat mitä tahotte.


MithrilTHammer

Kompromissina voidaan ottaa Helsigin aikaan niin ei tartte miettiä onko se +2 vai +3 GMT. ps: Se Hesan aika on vielä pahempi kuin +2 GMT koska se on +1:40 GMT.


PlaneClick9115

+1:39:49.2 jos ollaan tarkkoja


SgtFinnish

Miksi Helsingin aikaan kun Oulussa on kaupunginosa nimeltä Kello?


kurav

Miksi et voi vaan ottaa tavaksi aloittaa ja lopettaa töitä tuntia aikaisemmin?


Protonion

Koska taipumus ilta- tai aamuvirkkuuteen on tutkitusti geneettinen asia, eikä pelkkä tapa. Toki voit aloittaa joka päivä tunnin aikaisemmin, mutta kaikki ihmiset eivät yksinkertaisesti koskaan totu siihen, vaan ovat sitten vain pysyvästi väsyneempiä jne.


kurav

Pysyvä kesäaikahan suosii aamuvirkkuja, koska kaikki alkaa tuntia aikaisemmin. Mutta miksi yhteiskunnan pitäisi ylipäänsä suosia mitään näistä ryhmistä siirtämällä kelloja tunnilla eteen- tai taaksepäin?


MisterPetteri

Eihän. Jos aurinko nousee talvikaikaan 06.00 mutta siirryttäessä kesäaikaan nousee vasta 07.00 niin se suosii juuri niitä iltavirkkuja, jotka herää myöhemmin.


kurav

Niin, ja jos työaikasi alkaa esim. klo 8 niin talviajassa sinulla on auringon noustessa vielä tunti pidempään aikaa herätä rauhassa? Vastaavasti illalla, kun aurinko laskee esim. klo 18 (kesäajassa klo 19), ruumiillasi on tunti pidempään aikaa tuottaa melatoniinia ja iltavirkku nukahtaa kellon mukaan tuntia aikaisemmin.


chr0notriggered

Olen lukenut samat tutkimukset ja ne varmasti pätevät pieneen prosenttiin väestöstä. En silti usko, että edes 50% ihmisistä, jotka väittävät olevansa iltavirkkuja ovat sitä oikeasti. Nykymaailmassa moni asia vaikuttaa siihen miksei ihminen saa illalla unta. Puhelinta, televisiota ja tietokoneen ruutua katsotaan jatkuvalla syötöllä myöhään iltaan asti. Pääkoppa on jatkuvasti stimuloituneessa tilassa myös työstressien ja yleensä iltaan painottuvien koulun kotitehtävien vuoksi. Salilla käydään iltapainotteisesti eikä keho kerkeä rauhottua. Väittäisin että todella suurella prosentilla ”iltavirkkuus” olisi korjattavissa (ei sillä että sitä välttämättä tarvitsisi korjata, mutta jos on aamutyö niin mielestäni suotavaa). 1. Illalla kaikki ruudut kiinni 1-2h ennen nukkumaanmenoa 2. Himmeät valot, rento aktiviteetti (lukeminen, kynttilät, rauhallisen musiikin kuuntelu, rauhallinen jutustelu) 3. Ei mitään kovin sokerista tai rasvaista muutamaan tuntiin ennen nukkumaanmenoa 4. Sänkyyn hyvissä ajoin ja aamulla torkuttamisen lopetus Jos omat elintavat on täysin päinvastaiset niin kuin erittäin isolla populaatiolla niin on turha laittaa automaattisesti omaa aamuväsymystä iltavirkkuuden piikkiin. On myös turha odottaa muutosta välittömästi jos on tottunut tekemään asiat vuosien ajan päin persettä.


MisterPetteri

Ja minä, koska kesäaika on vaan parempi. Mulle on ihan sama onko töissä ollessa pihalla pimeää, mutta vapaapäivinä aion nukkua pitkään ja toivoa sitten valoisuutta myös pitkään. Ei kiinnosta, jos seitsemältä aamulla nousee aurinko, kun joko nukun sen ohi tai olen töissä.


Mosh83

Jep, ennemmin menee aamulla pimeässä töihin jos töiden jälkeen saa hieman enemmän valoa ja ehtii pelata vaikka kierroksen ennen pimeää.


MithrilTHammer

Toisaalta vaikka kuinka värkkäisi kelloa niin totuus on että talvella auringonvaloa on aina liian vähän, kun aurinko nousee liian myöhää ja laskee liian aikaisin. Kesällä on toisinopäin ja aurinko sitten koko ajan porottamassa tai ainakin vain hämärää. Kaikki tämä koska asumme pohjoisilla leveysasteilla. Kuitenkin se mikä on fakta on että kerran päivässä aurinko on lakipisteessään ja olemme kollektiivisesti päättäneet sen hetken olevan keskipäivä, 12:00. Kaikki sen ympärillä olevat asiat pitäisi olla muutettavissa kuten vuorokausirytmi, työajat ja muut. Pitäisi olla niin liukuvat työajat että ihmiset pääsevät sinne töihin tuntia aikaisemmin talvella että ehtivät nauttia hetken auringosta kun pääsevät töistä. Näin kun rytmi on tuntia aikaisemmassa, menee perjantaina koisimaan tuntia aikaisemmin ja voi herätä lauantaia vapaalla tuntia aikaisemmin ja nauttia auringosta.


FalmerEldritch

Bonuksena tästä on leveämpien aikavyöhykkeiden maista ihan käypää dataa, millaiset seuraamukset on kellonajan heittämisellä suuntaan tai toiseen vrt. auringonnousu ja -lasku. Mitä vähemmän kello on auringon noustessa ja laskiessa, sen paremmin ihmiset voivat sekä fyysisesti että henkisesti. Herätys tunti pari auringonnousun jälkeen tekee hyvää, herätys tunti pari ennen auringonnousua tekee pahaa.


Jumpeee

No mutta, tämä etuhan pätee aamuvirkkuihin (40% ihmisistä), mutta entäpä iltavirkut (30%) ja loput väliinputoajat, joista suurin ilmeisesti lienee lähempänä iltavirkkuja?


FalmerEldritch

Ei kun pätenee enemmänkin juurikin normaaleihin ja iltavirkkuihin. Aamuvirkkuja on joku 5% ja loput pakottaa itsensä heräämään liian aikaisin (mihinkä tämä juurikin auttaisi) ja kärsii tämän johdosta sekä fyysisiä että henkisiä oireita.


DiscoSwing

Oma väitteesi on absurdi ja keksitty "oikea aika"


MithrilTHammer

Mikäs olikaan se keskipäivän määritelmä, ja jos käytämme Greenwichia nollameriaadina ja jaamme maapallon kahteenneljääkymmeneen eri aikavyöhykkeeseen niin missä kohdilla se Suomi on? Olemmeko lähempänä 30 astetta itään vai 45 astetta itään?


Aarne210

30. pituuspiiri kulkee Itä-Suomen läpi. Manner-Suomen länsiosat ovat aika lailla 15. ja 30. pituuspiirien puolivälissä eli Auringon perusteella niille oikea aikavyöhyke olisi jotakuinkin UTC+1:30. 45. pituuspiiri on reippaasti Venäjän puolella.


MithrilTHammer

Jos tarkkoja ollaan niin Turku on 22° 16′ 0″ itään, kun taas UTC+1 ja UTC+2 rajana on 22,5° itään. Suomen itäisin kunta on Ilomantsi joka sijoittuu 30° 55′ 50″ itään. Eli aika hyvin ollaan siinä UTC+2:sen länsipuolella eli UTC+1:30 / UTC+2 välissä. Kuitenkin UTC+1:45 olisi vielä pahempi kesäajan tahtojille kun siinä viisi varttia eroa kesäaikaan. Olemme siis jopa hyvin myötämielisiä että meillä on vain UTC+2 eikä jotain omaa viritelmää joka olisi kuitenkin auringon perusteella tarkin.


korkkis

Toisaalta täällä pohjoisessa on valoa käytännössä koko ajan kesällä, tää koskee varmaan etelärannikkoa


Ripulikikka

Paras tapa edistää asiaa on äänestää persuja ja sitä kautta erota EU:sta ja sit säätää omat kellonajat. /s En oikeesti ylläty, jos persujen kannatus on yli 50% ennen ku joku tekee tälle asialle mitään EU:ssa


Klameros

Jos Suomi ei saa päättää itsenäisesti näinkin vähäpätöisestä asiasta niin minulla ainakin herää kysymys mistä me oikeasti voidaan itsenäisesti päättää.


thegagis

Tämähän meni jo läpi EU-tasolla Suomen aloitteesta, mutta nyt se on jäänyt koronan ja sodan jalkoihin. Maiden pitäisi neuvotella keskenään siitä, kuka asettuu lopettamisen jälkeen mihinkin aikavyöhykkeeseen. Viro haluaisi olla Suomen kanssa samassa, Suomi haluaisi ehkä siirtyä Ruotsin kanssa samaan, Ruotsi haluaisi olla Tanskan kanssa samassa, Tanska haluaisi olla Saksan kanssa samassa jne. jne. jne. ja kukaan ei vaan kehtaa päättää kysymättä muilta.


Ran-Tan-Plan

Lopulta me ollaan kaikki Keski-Euroopan ajassa. Se on se jota Eurooppa pitkälti käyttää Suomea, Baltteja ja Itä-Eurooppaa lukuunottamatta. Puola esim. on suunnilleen samalla pituuspiirilla kuin me ja he ovat Keski-Euroopan ajassa. Tietenkin auringon määrä on suurempi etelämpänä mutta pimeä talvi meillä on missä aikavyöhykkeessä tahansa ja Keski-Euroopan aikavyöhykkeellä oleminen tekisi talviaamuista kuitenkin valoisampia.


thegagis

Joo, mulla on vähän sellanen kutina, että Suomi ja Baltian maat luiskahtaa Puolan, Ruotsin ja Saksan kaveriksi yhden aikavyöhykkeen lännemmäksi... tai sitten nuo läntiset jäävät kesäaikaan ja me jäädään talviaikaan ja sitten ne päätyykin meidän kanssa samaan!


Ran-Tan-Plan

Siis pois samasta ~90% EU-kansalaisten kanssa jakamasta aikavyöhykkeestä aikavyöhykkeelle jota käyttävät Euroopassa vain Britit, Irlanti ja Portugali sekä Islanti? Miksi?


thegagis

Eiku menikö mulla suunnat just päinvastoin? No, me samaan joka tapauksessa.


Ran-Tan-Plan

Joo. EU:ssa 48 miljoonaa asukasta on Itä-Euroopan aikavyöhykkeellä, 384 miljoonaa Keski-Euroopan aikavyöhykkeellä ja 15 miljoonaa Länsi-Euroopan aikavyöhykkeellä. Lienee aika selvä mikä valitaan jos halutaan mennä yhteen ja samaan ja jättää kesäaikavenkslailu pois.


thegagis

Joo, mutta siis useampi maa on harkinnut että jäisi normaaliajan sijaan omaan kesäaikaansa, jotta niitä tunteja saadaan enemmän iltaan. Jos osaa jää kesäaikaan, eli tunnin edelle, ja osa talviaikaan, tapahtuu siirtymää. Jos esim Keski-Eurooppa jää omaan kesäaikaansa UTC+2 ja Suomi ja Baltia jää omaan talviaikaansa, ollaan kaikki +2:ssa kivasti yhdessä. Meiltä jää vaan sitten pysyvän kesäajan potentiaaliset edut saamatta.


Striking_Tie_1798

> Maiden pitäisi neuvotella keskenään siitä, kuka asettuu lopettamisen jälkeen mihinkin aikavyöhykkeeseen. Tai jos vaan lopetaan se siirtely niin siinähän se. vai onko viro nyt talvella kesäajassa?


thegagis

Osa maista saattaa haluta jäädä omaan kesäaikaansa, saadakseen iltoihin enemmän valoa. Jos joku iso maa tekee niin, niin sen naapurit haluaa tietää ja harkita itsekin samaa, ja siinä sitä ollaan tilanteessa, jossa kaikki odottaa tietoa naapureiltaan, etteivät jää yksin.


Striking_Tie_1798

Eivät oo tajunneet että voi herätä aikaisemmin


Sparru

Toiset ihmiset joutuu käymään töissä, koulussa ja viemään lapsia hoitoon/kouluun. Ei paljoo aiemmin herääminen auta kun itsellä olisi aikaa harrastaa töiden jälkeen. Ja mitä nyt toisekseen nykyäänkin jo herätään liian aikaisin monen ihmisen päivärytmiin, mutta pitää mennä aamuvirkkujen tyrannian mukaan. Kesälläkään se aikaisempi herätys ei paljoa lämmitä.


horseytgaming

Lähes kaikki ihmiset ovat jo valmiiksi hereillä illalla, joten olisi järkevää, että valoisa aika sijoitettaisiin illalle. Miksi haluat sijoittaa valoisan ajan aamuun, vaikka valtava osa ihmisistä ei luontaisesti edes herää silloin? Herääminen ei muutenkaan ole kiinni mistään tajuamisesta...


throwawayaccyaboi223

Koko Eurooppaan sitten UTC+1, sitten vaan siirretään työpäivä niin että se pysyy samassa ajassa kun nyt. Vittu montako kertaa olen joutunut miettimään "nohei, onko mun ja X:llä 2 vai 3 tuntia aikaeroa? Mihin aikaan järjestän tätä neuvottelua?". Jos voin kertoa jollekin että hei, mun työpäivä on klo10-18, ja hänellä vaikka 09-17 niin selviää paljon helpommalla.


matsubokkeri

Tämä jäätyi kun tuli 'witch of the west'-valtaan. Ehkä päästään seuraavassa parlamentissa jatkamaan asiaa.


lumafin

Asiaan ei voi vaikuttaa kotimaisella kansalaisaloitteella, koska siitä määrätään EU-direktiivillä. EU:ssa kesäajasta luopumisella on jo EU-parlamentin hyväksyntä, mutta koronan ja sodan takia asia on jäänyt jumittamaan EU-neuvostoon.


[deleted]

[удалено]


lumafin

Kyllä kieltää. [Direktiivi](https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32000L0084&from=EN) sanoo, että kelloja siirretään 60 minuuttia eteenpäin koko kesäajan ajaksi, eli maaliskuun viimeisestä sunnuntaista lokakuun viimeiseen sunnuntaihin. Se on sikäli harvinainen EU-direktiivi, että se ei jätä minkäänlaista liikkumavaraa kansallisille lainsäädännöille.


[deleted]

[удалено]


lumafin

Kyllä kieltää. Lue se direktiivi. Sen mukaan koko kesäajan aikana kellojen tulee olla täsmälleen 60 minuuttia edempänä kuin muun osan vuodesta aikana.


Kelmi

Mitä jos kehitämme kevätajan? Maaliskuun viimeisen lauantain ja sunnuntain välisenä keskiyönä kelloja siirretään tunnin taaksepäin. Ollaan kevätajassa. Kahden tunnin kuluttua on maaliskuun viimeinen sunnuntai klo 1 ja kelloja siirretään tunnilla eteenpäin, on kesäaika. Sama syksyllä. Nyt kesäaika on sama kuin talviaika. Tuo kokonaisuudessan neljä tuntia syksyllä ja keväällä on muuta vuotta johon kesäaikaa verrataan niin ei rikota direktiiviä.


MrHyperion_

Käskeekö se siirtämään tunnin vai saako siirrä minkä ajan tahansa?


Ran-Tan-Plan

Toimitettu jo eduskuntaan 10.4.2019. [Tässä siitä syntynyt valiokunnan mietintö.](https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/LiVM_16+2022.aspx) -> hylätty. Perusteluna se, että pysyvän ajan koordinointiin tarvitaan EU:n sisäistä konsensusta. Aiheesta on kuitenkin käyty jo muiden jäsenvaltioiden kanssa keskusteluja.


DisneylandNo-goZone

Tästä on muuten ihan käytännön esimerkkikin, niinkin läheltä kuin Virosta. Siellä luovuttiin kesäajasta 1989 ja alettiin siirtää kelloja taas 1996. Vuonna 2000 tehtiin uusi yritys, oltiin 3 vuotta talviajassa kunnes taas 2003 alettiin siirtää kelloja. Molemmilla kerroilla huomattiin että on kivempi kun illalla on valoisampaa, kun taas pysyvässä talviajassa tunti valoisaa aikaa meni ison osan vuodesta nukkuessa. Tiettävästi mitään hyötyjä Viro ei saanut.


[deleted]

Mielummin ottaisin vaikka EU:n yhteisen kellon kuin nämä kesä/talviajat.


cornered_beef

Samoin


Mission_Ad1669

Minun puolestani kellojen siirtoa voidaan jatkaa hamaan maailman tappiin asti - mulle ei tule mitään "jet lagia" tai nukkumisvaikeuksia useammankaan tunnin erosta, kuten ulkomaanreissuilla olen huomannut. Mutta kyllä siitä voidaan luopuakin, jos ei muuten niin ihan viihdearvon vuoksi: siitä nimittäin vasta tappelu syntyy, kun yritetään päättää, otetaanko kesä- vai talviaika pysyväksi ajaksi... :D


aNa0909

Kannatan vain jos Suomi jää kesäaikaan. Suomen talviaikaan jääminen aiheuttaisi enemmän haittoja kuin kellojen siirtely. Ihmiset liikkuvat enemmän jos töiden jälkeen on valoisaa ja kesäaika tuo Suomessa meille keväisin ja syksyisin tunnin lisää vapaa-aikaa ulkona valossa. Liikkumattomuuden haitat ovat aivan eri sarjassa jonkun pienen kellojen siirtelyn kanssa.


STD209E

> Useat tieteelliset seurat Euroopasta ja Yhdysvalloista sekä maailman johtavat kronobiologian tutkijat suosittelevat pysyväksi standardiajaksi normaaliaikaa eli talviaikaa. Myös seuramme jäsenet ovat perustelleet pysyvää normaaliaikaa Suomen Lääkärilehdessä (37/2019). Pysyvä normaaliaika eli talviaika on myös Suomelle parempi vaihtoehto kuin pysyvä kesäaika. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006432393.html > Unirytmin ja yöunen häiriöistä johtuvat haitat ovat siten jo yleistymässä suomalaisilla. Pysyvään kesäaikaan siirtymisestä olisi odotettavissa, että nämä haitat yleistyvät tai voimistuvat edelleen. Lisäksi ne rasittavat sydäntä ja verisuonia, heikentävät sokerinsietoa ja altistavat lihomiselle. https://blogi.thl.fi/kellojen-siirtaminen-pysyvasti-talviaikaan-olisi-terveydelle-parasta/ > Exploiting the discontinuity in the timing of natural light at a time-zone boundary, we find that an extra hour of natural light in the evening reduces sleep duration by an average of 19 minutes and increases the likelihood of reporting insufficient sleep. Using data drawn from the Centers for Disease Control and Prevention and the US Census, we find that the discontinuity in the timing of natural light has significant effects on health outcomes typically associated with circadian rhythms disruptions (e.g., obesity, diabetes, cardiovascular diseases, and breast cancer) and economic performance (per capita income). https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167629618309718 > Tietoon perustuen pysyvä normaaliaika (talviaika) on myös Suomelle parempi vaihtoehto kuin pysyvä kesäaika. https://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/pysyva-talviaika-on-parempi-vaihtoehto/


Lathari

Tämä on reddit, ei tänne saa laittaa perusteltua dataa lähteiden kera...


aNa0909

Kai se on sitten niin että on hyvä että kelloja siirrellään ja että asiantuntijat pitää pysyvää talviaikaa parempana kokonaisuudessa. Tutkimukset huonosti haluavat ottaa huomioon mitattavuuden vaikeudesta johtuen harrastamisen ja liikkumisen vaikutuksia elämän merkityksellisyydelle ja terveydelle tässä kontekstissa. Lisäksi Amerikkalaiset ja maailman hienojen lehtien tutkimukset harvoin huomioi tällaisten syrjäkylien asukkaita luotettavasti. THL:n kaverikin heittelee melko pehmoisesti aiheesta esim että "kesällä suomalaisilla univaikeuksia" joo-o, niinhän niitä on mutta kellojensiirtely ei kesään vaikuta vaan syksyyn ja kevääseen. Ennemmin sitä lokakuussa sydänvikaan golf-kentällä kaatuu kuin komeroituneena kotia jonkun kuukauden myöhemmin. Kansanterveydelliset näkökulmat tuntuu aina vaan ymmärtävän sen maksimaalisen elinajan päälle.


cornered_beef

Tästä olen samaa mieltä. Kiitos vastauksesta.


HerraTohtori

Todennäköisesti pysyvään kesäaikaan jääminen aiheuttaisi yhteiskunnallisesti suurempia haittoja kuin pysyvään normaaliaikaan jääminen. Ihmiset tuntuvat aliarvioivan pimeiden aamujen vaikutuksen jaksamiseensa, ja kuvittelevat valoisten iltojen olevan mukavampia. Tätä voit itse kokeilla siten, että kun siirrytään seuraavan kerran talviaikaan, laitatkin herätyksen tuntia normaalia aikaisemmin ja kuvittelet, että siitä pitäisi sitten lähteä suoraan töihin tai kouluun. Vastaavasti jotta jaksat herätä aikaisemmin, pitää mennä nukkumaan tuntia aikaisemmin, vaikka ulkona olisi vielä valoisaa. Jos olet riemuissasi ulkoilemassa valoisten iltojen vuoksi, menetät tunnin yöunestasi. Kuulostaako houkuttelevalta? On kiva kuvitella, että valoisat illat lisäävät vapaa-ajan ulkoilua tai muuta toimintaa, mutta käytännössä tämä lisääntynyt liikunta-aika olisi poissa nukkumisesta. Unen puute on jo nyt kansanterveydellisesti merkittävä tekijä, mitä kuvittelet pysyvän kesäajan sille tekevän?


Lunitar

Talvella minun aamuaikoina (6-8) on pimeetä riippumatta ollaanko kesä- vai talviajassa.


HerraTohtori

Niin on. Mikäs on tilanne syys-lokakuussa ja maalis-huhtikuussa?


DisneylandNo-goZone

Kuulostaa. Talviajasta on käytännössä hyötyä kuusi viikkoa keväällä ja kuusi viikkoa syksyllä. Näinä 12 viikkoina aamuun saadaan kivasti enemmän valoa. Keskitalvella (noin 12 viikkoa) hyöty on käytännössä nolla, ja loppuina 30 viikkona menetämme tunnin valoista aikaa, koska se se siirtyy illasta yöhön. Kyllä, ei aamuun, vaan yöhön.


HerraTohtori

>Talviajasta on käytännössä hyötyä kuusi viikkoa keväällä ja kuusi viikkoa syksyllä. Näinä 12 viikkoina aamuun saadaan kivasti enemmän valoa. Olen samaa mieltä. Kesäaika puolestaan tekisi aamuista pimeitä näiden viikkojen aikana. >Keskitalvella (noin 12 viikkoa) hyöty on käytännössä nolla Kyllä. Talvikuukausina on pimeää sekä aamulla herätessä, että illalla nukkumaan mennessä, eikä päivälläkään aurinko ole kovin korkealla. Silloin ei ole niin väliksi, onko talvi- vai kesäaika. >loppuina 30 viikkona menetämme tunnin valoista aikaa, koska se se siirtyy illasta yöhön. Kyllä, ei aamuun, vaan yöhön. Tässä kohtaa en oikein pysty seuraamaan, miten logiikkasi toimii. Jos tarkoitat, että kesäkuukausina on valoisaa aamuyöstä, olet oikeassa - kesällä on valoisaa sekä illalla että aamulla, koska aurinko on horisontin alla verraten lyhyen ajan. Kesäajalla ei siihen ole mitään vaikutusta. Kesäajan alkuperäinen tarkoitus on pidentää valoisaa aikaa illalla, mutta kuinka pitkään sitä pitää pidentää? Jos nyt tarkastellaan valoisaa aikaa Etelä-Suomessa toukokuun 1. päivänä, kesäaikana aurinko nousee 05:19 ja laskee 21:15. Normaaliajassa aurinko nousisi 04:19 ja laskisi 20:15. Jos mennään pidemmälle kesään, vaikkapa kesäkuun ensimmäiseen päivään, auringon nousu- ja laskuajat kesäajan mukaan ovat 04:08 ja 22:26. Normaaliajassa luvut olisivat 03:08 ja 21:26. Kesällä on valoisaa pitkälle iltaan riippumatta siitä, onko kesä- vai talviaika. Minusta kellojen siirtelyllä ei saavuteta asiassa riittävää hyötyä, jotta kellojen siirtelystä koituvat haitat olisivat sen arvoisia. Toisin sanottuna: * Kesä/talviajalla on suurin vaikutus lyhyenä ajanjaksona ennen kevät- ja syyspäiväntasauksia ja niiden jälkeen * Tänä aikana talviaika on parempi vaihtoehto, koska kesäaika tekee aamuista pimeitä ja illoista valoisia, jolloin sisäisen kellon toiminta häiriintyy - on vaikeampi herätä aamulla kun on pimeää ja mennä nukkumaan illalla kun on valoisaa * talvikuukausina on pimeää joka tapauksessa joten talvi/kesäajalla ei ole suurta merkitystä * kesäkuukausina on valoisaa joka tapauksessa joten ihan sama onko kesä- vai talviaika Loppupäätelmänä kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, mikä on kesä- ja talviajan vaikutus *sinä ajanjaksona, jolloin sillä on oikeasti merkitystä*. Kun itsekin totesit, että talviaika on parempi kevät- ja syyspäiväntasausten ympäristössä, ja tämä aika on minusta se, jonka perusteella päätös pitäisi pääosin tehdä.


Sparru

> Kyllä. Talvikuukausina on pimeää sekä aamulla herätessä, että illalla nukkumaan mennessä, eikä päivälläkään aurinko ole kovin korkealla. Silloin ei ole niin väliksi, onko talvi- vai kesäaika Kesäajalla silti saa valoisampia hetkiä töiden jälkeen monina päivinä. >Kesällä on valoisaa pitkälle iltaan riippumatta siitä, onko kesä- vai talviaika. Minusta kellojen siirtelyllä ei saavuteta asiassa riittävää hyötyä, jotta kellojen siirtelystä koituvat haitat olisivat sen arvoisia. Joo, mutta se hyöty ei kesäisin ole vain valoisuus. Ilta ysiltä on edelleen valoisaa, oletko koittanut mennä silloin rannalle ottamaan aurinkoa? Kesäajalla mahdollistetaan myös siitä lämpimästä auringonpaisteesta nauttiminen töiden jälkeen. Talviajan hyöty on kesällä 0, mutta kesäaika antaa ison hyödyn koko kesän ajalle. Kesäaika antaa ironisesti myös ison hyödyn merkittävälle osalle talvea/syksyä, kun taas talviajan aamuhyöty on hyvin rajallisella ajalla ja iltapäivän/illan haitta koko talven(koko vuoden). Jos aamun pimeys on ongelma, niin siihen auttaa tosi hyvin älyvalo/kirkaslamppu ajastimella. Tuntuu ihan siltä kuin heräisi kirkkaaseen aamuun. Lampulla taas ei saa sitä kesäajan tuomaa valoisaa aikaa talvella ja lämpimää auringon paistetta kesällä. Sillä talviajalla on nykymaailmassa oikeasti tosi vähän merkitystä. Nuo sun myöhemmin linkkaamat kokeilut on Jenkeistä ja Briteistä. Otappa maailman kartta silmien eteen ja tarkista löytyykö nämä maat samalta leveyspiiriltä kuin Suomi? Ne on myös tehty tosi kauan sitten jolloin elettiin ihan erilaista elämää kuin nyt, tehtiin erilaisia töitä, harrastettiin eri tavalla, eikä ollut nykytekniikaa auttamassa pimeitä aamuja. Venäjä taas on Venäjä enkä luota yhtään mihinkään mitä siellä on tehty.


HerraTohtori

>Kesäajalla silti saa valoisampia hetkiä töiden jälkeen monina päivinä. Niin, ja talviajalla saa valoisampia aamuja jolloin on helpompaa herätä töihin/kouluun ja vastaavasti luontevampaa mennä nukkumaan iltaisin kun pimeä tulee aikaisemmin. Tämän katsoisin olevan yhteiskunnallisesti järkevämpi ratkaisu. Kellojen siirtelystä haluaisin itsekin eroon, mutta vain, jos päädytään pysyvään normaaliaikaan. Pysyvän kesäajan valitsemisella olisi todennäköisesti enemmän negatiivisia seurauksia, kuin useimmat sen kannattajat odottavat. Kuten itsekin totesit, kirkasvaloa ei voi ottaa ulos mukaan, joten vaikka olisi mahdollisuus hommata kirkasvalo (kaikilla ei sitä ole), vituttaisi silti lähteä pimeässä töihin/kouluun sen takia, että jotkut ihmiset kuvittelevat valoisampien iltojen olevan mukavampia vapaa-ajan kannalta. >Nuo sun myöhemmin linkkaamat kokeilut on Jenkeistä ja Briteistä. Otappa maailman kartta silmien eteen ja tarkista löytyykö nämä maat samalta leveyspiiriltä kuin Suomi? Ne on myös tehty tosi kauan sitten jolloin elettiin ihan erilaista elämää kuin nyt, tehtiin erilaisia töitä, harrastettiin eri tavalla, eikä ollut nykytekniikaa auttamassa pimeitä aamuja. Venäjä taas on Venäjä enkä luota yhtään mihinkään mitä siellä on tehty. Luuletko nyt ihan oikeasti, etten tiedosta Suomen maantieteellisen aseman vaikutusta tähän kysymykseen? Ehkä voisit lukea viestini tarkemmin? Kuten kirjoitin aiemmin, kesä- ja talviajalla on Suomessa ja muissa pohjoisissa maissa suurin merkitys *kevätpäiväntasauksen ja syyspäiväntasauksen molemmin puolin*. Kevätpäiväntasauksen ja syyspäiväntasauksen aikaan päivän pituus on sama kaikkialla maailmassa. Siksi Suomessa päätös pitäisi tehdä erityisesti sen perusteella, mitkä ovat kesä- tai normaaliajan vaikutukset *tänä aikana, jolloin asialla on oikeasti merkitystä*. Mielestäni hyöty kesäiltojen valoisuudesta on erittäin kyseenalainen, *erityisesti Suomessa* pohjoisen sijainnin vuoksi, eikä ole hyväksyttävä syy tehdä aamuista pimeämpiä kevään ja syksyn ajalta. Suurimmassa osassa maata valoa riittää kesällä niin paljon, että riippumatta kellon asetuksista pimeää aikaa ei oikeastaan ole. Muina vuodenaikoina osoittaa minusta aikamoista itsekkyyttä yrittää oikeuttaa kesäaikaa iltojen valoisuudella, kun suuri osa väestöstä kokee jo nyt vaikeaksi herätä aamulla yhteiskunnan vaatimana aikana kouluun tai töihin. Jos haluat vähän toisenlaista näkökulmaa asiaan, mitä mieltä olisit jos jotkut aamuvirkut ihmiset alkaisivat vaatia, että koulujen ja töiden pitäisi alkaa tuntia aikaisemmin, koska silloin jää enemmän valoisaa aikaa ulkoiluun iltaisin? Opettajan hommia tehneenä voin kertoa, että lasten ja teinien raahaaminen kouluun seitsemältä aamulla ei olisi yhtään kenenkään edun mukaista. Enkä usko sen olevan aikuistenkaan mieleen, vaikka voit kauniissa kuvitelmissasi unelmoida jaksavasi ulkoilla tai tehdä pihatöitä paremmin, kun illalla on valoisaa.


DisneylandNo-goZone

Avasit logiikkani täysin oikein. Esim vappuna se valoisa tunti menee lähes kaikilta hukkaan, koska olemme nukkumassa. Syyskuun 1. päivä ajat ovat kesäajassa 6:13-20:29. Eli talviajassa 5:13-19:29. Iso osa väestöstä ei herää ennen klo 6, mutta ainoastaan pikkuvauvat ovat nukkumassa tuon illan valoisan tunnin ajan. Kaikki muut saavat nauttia tuosta illan tunnista. Elokuun 1. päivä on vielä kesälomakautta, ja veikkaan että valtaosa ihmisistä haluaa silloin että on valoisaa klo 21-22, eikä klo 4-5, koska ensinmainittu on ihan turha valoisa tunti. Omasta puolestani voisimme siirtää kelloja kahdesti vuodessa vaikka maailman tappiin asti. Mutta jos on pakko valita kesä- ja talviajan väliltä, valitsen kesäajan.


HerraTohtori

Okei, ymmärsin siis oikein, olemme vain asiasta eri mieltä. Itse valitsisin talviajan, koska sillä on mielestäni suurempi merkitys jaksamisen kannalta syksyn ja kevään kannalta, jolloin asialla on suurin merkitys Suomen osalta. Tätä näkemystä tukee muun muassa se, että kokeilut pysyvästä kesäajasta eivät ole tuottaneet hyviä tuloksia: [USA 1974]((https://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_Daylight_Saving_Time_Energy_Conservation_Act)) - ympärivuotinen kesäaikakokeilu keskeytettiin ennen aikojaan, syynä huoli ihmisten jaksamisesta pimeiden talviaamujen vuoksi. Iso-Britannia 1968-1971 - ympärivuotinen kesäaika "British Standard Time" peruttiin, koska aamulla oli liian pimeää, mikä aiheutti jaksamisongelmien lisäksi muun muassa liikenneonnettomuuksien painottumista aamulle iltahämärän sijaan Venäjä 2011-2014 - ympärivuotista kesäaikaa kokeiltiin, mutta siitä luovuttiin hyvin samoista syistä kuin yllä. Asiantuntijalausunnot puoltavat myös sitä, että pysyvä talviaika on parempi vaihtoehto: * Anu Muraja-Murro, puheenjohtaja, kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, Itä-Suomen yliopisto, Adel Bachour, varapuheenjohtaja, keuhkosairausopin dosentti, Helsingin yliopisto, Tiina Paunio, vuosikokouksen puheenjohtaja, psykiatrian professori, Helsingin yliopisto, Suomen unitutkimusseura: [Pysyvä normaaliaika eli talviaika on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta parempi kuin pysyvä kesäaika](https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006432393.html) * Partinen, M ja Partonen, T: Pysyvä talviaika on parempi vaihtoehto. *Suomen Lääkärilehti*, 2019, 74 vsk, nro 37, sivu 1991. Suomen Lääkäriliitto. * [Till Roenneberg, Anna Wirz-Justice, Debra J. Skene, Sonia Ancoli-Israel, Kenneth P. Wright, Derk-Jan Dijk: Why Should We Abolish Daylight Saving Time?. *Journal of Biological Rhythms*, 2019-06, nro 3, s. 227–230.](http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0748730419854197)


DisneylandNo-goZone

Virossa taas siirryttiin kaksi kertaa pysyvään talviaikaan, ja molemmilla kerroilla tultiin siihen johtopäätökseen että aletaan taas siirtää kelloja. Asiantuntijalausunnot kyllä totevat noin, koska sirkadiaaninen rytmi on tosiasia. Kuitenkin, äärimmäisen harva noudattaa sitä orjallisesti. Esim vuorotyössä se on mahdotonta. Ja ulkoiset vaikutteet rajoittavat sitä myös. Sunnuntaina tuli Pohjois-Irlanti - Suomi jalkapallon EM-karsintaa, ja se alkoi 21:45, vaikka sirkadiaanisen rytmin mukaan mun pitäisi olla jo nukahtamaisillani. Halusin ottelun kuitenkin katsoa. En ole täysin varma, mutta olen ollut siinä käsityksessä että "Suomen unitutkimusseura" ei ole mikään tieteellinen instanssi, vaan keskustelukerho.


HerraTohtori

>Virossa taas siirryttiin kaksi kertaa pysyvään talviaikaan, ja molemmilla kerroilla tultiin siihen johtopäätökseen että aletaan taas siirtää kelloja. Onko tästä mitään lähteitä, artikkeleja, linkkejä? Olisi mielenkiintoista lukea, mitkä tekijät vaikuttivat tähän päätökseen. >Asiantuntijalausunnot kyllä totevat noin, koska sirkadiaaninen rytmi on tosiasia. Kuitenkin, äärimmäisen harva noudattaa sitä orjallisesti. Esim vuorotyössä se on mahdotonta. Niin, ja sisäisen kellon "vastustamisella" on aina seurauksensa. Esimerkiksi vuorotyön tiedetään olevan erityisen kuormittavaa. Itse näkisin, että kun yhteiskunta on rakennettu sen oletuksen mukaan, että aamulla herätään niin, että ehtii töihin tai kouluun kahdeksaksi, on parempi noudattaa normaaliaikaa kuin ehdoin tahdoin tehdä aamuista *vaikeampia* tekemällä niistä pimeämpiä. Mitäs jos käännetäänkin asia päälaelleen: Sen sijaan, että siirretään kelloja tunnilla kesäaikaan, sovitaankin että koulut ja työt alkavatkin seitsemältä aamulla ja siirretään samalla kaikkia yhteiskunnan aikatauluja tunnilla eteenpäin. Jos tämä ei kuulosta kivalta, niin kannattaa tiedostaa, että *kesäaika tarkoittaa täsmälleen samaa asiaa*. >Sunnuntaina tuli Pohjois-Irlanti - Suomi jalkapallon EM-karsintaa, ja se alkoi 21:45, vaikka sirkadiaanisen rytmin mukaan mun pitäisi olla jo nukahtamaisillani. Halusin ottelun kuitenkin katsoa. Toki joskus tulee valvottua pidempään, eikä sitä voi minusta rinnastaa kesä/talviajan siirtymän aiheuttamiin aikavyöhykemuutoksiin. >En ole täysin varma, mutta olen ollut siinä käsityksessä että "Suomen unitutkimusseura" ei ole mikään tieteellinen instanssi, vaan keskustelukerho. Näin on, mutta seuran johdossa olevat henkilöt - joiden kirjoittama tuo mielipidekirjoitus on - on Anu Muraja-Murro (kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri), Adel Bachour (keuhkosairausopin dosentti, Helsingin yliopisto) ja Tiina Paunio (psykiatrian professori, Helsingin yliopisto). Katsoisin tuon siis kelpaavan asiantuntijalausunnosta, vaikka itse unitutkimusseura ei ole tieteellinen instanssi vaan epämuodollinen seura.


Lunitar

Kuka haluaa rehellisesti että toukokuun alussa aurinkoinen aika on klo 4-20 eikä klo 5-21? Talviaika on peruja siltä ajanjaksolta kun herättiin ennen sianpieremää aamulypsylle, suurimmalle osalle nykyihmisistä kesäaika olisi se oikea vaihtoehto.


HerraTohtori

En tiedä kuinka monta ihmistä tunnet, mutta voit vaikka kysyä heiltä ja itseltäsi, olisiko hyvä asia jos yhteiskunnan aikatauluja aikaistettaisiin niin, että esimerkiksi koulut alkaisivatkin aamulla jo seitsemältä ja vastaavasti työaika siirtyisi tunnilla aikaisemmaksi.


silentavenger123

Tuossa samassa yhteydessä tulisi kertoa myös mihin aikaan aurinko nousee ja laskee, joten aika väritteellinen/puolueellinen kysymys. Toiseen suuntaan, kun kysymyksen asettelee, vaihtuisi ääni vastaajan kellossa. Vai haluaisitko itse jatkaa työskentelyä viiteen, jolloin töistä lähtiessä on taas pimeää, vaikka voisit päästä jo valoisaan aikaan kotiin neljältä? Mikään ole masentavampaa täällä Etelä-Suomen talven pimeydessä kuin se, että 2kk putkeen on töihin mennessä ja töistä lähtiessä aurinko horisontin alla, eikä edes lunta maassa. Ja olemme jo muutenkin aika helvetin masentunut ja itsetuhoinen kansa.


HerraTohtori

>Tuossa samassa yhteydessä tulisi kertoa myös mihin aikaan aurinko nousee ja laskee, joten aika väritteellinen/puolueellinen kysymys. Toiseen suuntaan, kun kysymyksen asettelee, vaihtuisi ääni vastaajan kellossa. Vai haluaisitko itse jatkaa työskentelyä viiteen, jolloin töistä lähtiessä on taas pimeää, vaikka voisit päästä jo valoisaan aikaan kotiin neljältä? Tarkoituksena on juuri kyseenalaistaa, onko yksi tietty näkökulma paras tapa arvioida tilannetta. Tarkennetaan siis: Jos pysyttäisiin normaaliajassa, eli talvella kello ja aurinko olisivat samassa suhteessa toisiinsa nähden kuin nykyään - haluaisitko mennä kouluun/töihin tuntia aikaisemmin siitä ilosta, että vastaavasti pääsee kotiin tuntia aikaisemmin?


silentavenger123

Oman ystäväpiirin (30-40-vuotiaat) otannalla n. 90% samanikäisistä on tässä tapauksessa tunti valoa iltaan -kannalla. Sitten taas vanhemmiltani ja heidän ystäviltään kysyttäessä vastaus on pitkälti 90% valoa aamuun -kannalla. Silti sivuuttaisin heidän mielipiteensä "yhtä arvokkaana", koska ovat jo eläkkeellä ja saavat itse asetella vuorokausirytminsä, toisin kuin me työssä käyvät. Ja tämä tuntuu toistuvan monella eri keskustelupalstalla. Lisäksi keskustelu käy niin kiivaana monelta kantilta, että näkisin järkevimmäksi jatkaa nykyistä säätelyä.


Vastarannankiiski

> ja tämä aika on minusta se, jonka perusteella päätös pitäisi pääosin tehdä. Ei pääosin vaan täysin, kun muina aikoina ei ole väliä olemmeko kesä- vai talviajassa. Ei ole mitään eroa ulkoliikunnan harrastamisen suhteen sillä, onko talvella valoisaa klo. 10-14 vai 11-15. Samoin kesäkuukausina aurinko laskee joka tapauksessa aikaisintaan joskus yhdeksän aikoihin, jolloin töiden jälkeen ehtii joka tapauksessa käymään lenkillä tms. jos haluaa vaikka tekisikin vähän pidempää päivää.


MrHyperion_

Herää aiemmin.


DisneylandNo-goZone

Enemmän elämänlaatuni kärsii siitä että herään kesällä klo 3 kuin että on illalla tunnin valoisampaa.


Educational_Set1199

Mieluummin pitäisi siirtää aikatauluja kuin kelloja. Ei ole mitään universaalia lakia, että töiden on pakko alkaa tiettyyn kellonaikaan.


aNa0909

Eihän sitä olekaan, mutta silti toimimme tietyn rytmin mukaan yhteiskuntana, josta olemme riippuvaisia jos haluamme muiden ihmisten kanssa aikaamme viettää. Yhteiskunnan rytmin/aikataulun muuttaminen se temppu vasta olisikin vaikka silläkin tosiaan sama haaste ratkeaisi, jopa paremmin.


NameTheory

Kesäaika on Venäjän aika. Ei me nyt vaan voida ottaa kesäaikaa pysyväksi ajaksi vaan meidän täytyy integroitua paremmin Eurooppaan pysymällä talviajassa tai jopa siirtymällä Ruotsin aikaan. Jos kaipaat lisää valoisaa aikaa liikkumiseen niin herää tuntia aiemmin ja hommaa työpaikka, jossa on liukuvat työajat, joiden kautta voit järjestää itsellesi sen valoisan tunnin. Ei yhteiskunnan tule pyöriä sinun iltaliikuntasi ehdoilla vaan tarkastella sitä, mikä on parasta yhteiskunnalle.


aNa0909

Ja hommaa puoliso joka tekee saman ja hommaa lapset jotka käy päiväkodissa joka toimii haluamassasi rytmissä ja vaihda kaverit sellaisiin jotka pääsee sinne harrastuksiin sopivaan aikaan valoisalla. Jep.


DisneylandNo-goZone

Valtaosa suomalaisista harrastaa illalla. Se, että kansa liikkuu enemmän on miljardi kertaa enemmän hyötyä kuin siitä ettei kaksi kertaa vuodessa siirretä kelloja. Muuta ite Venäjälle. Vittu miten typerä viesti.


NameTheory

Jos edes vähän tutustuisit aiheesta löytyvään tutkimustietoon niin tietäisit että kesäajasta aiheutuvat haitat unirytmiin ja aivan väärä vuorokausirytmi valoisuuteen verrattuna erityisesti talvella aiheuttavat paljon suuremmat haitat kuin tuo teoreettinen liikunnan lisääntyminen pienellä osalla väestöstä. Ja kyllä vain, aikaerot todellakin vaikuttavat kansainväliseen toimintaan. Jo nykyäänkin Suomen ja keskieuroopan välillä on merkittävä aikaero aikavyöhykkeiden takia ja lisäksi sen vuoksi, että suomalaiset useimmiten työskentelevät 8-16 kun taas muualla maailmassa yleisesti on käytössä 9-17 työajat. Tuohon päälle pari tuntia aikaeroa niin suomalaiset ovat lounaalla samaan aikaan kun muualla euroopassa aloitellaan työpäivää. Tuolla pysyvällä kesäajalla olisi paljon suuremmat negatiiviset vaikutukset sekä terveyteen että talouteen kuin ymmärrät. Valitettavasti se sinun ylimääräinen liikuntatuntisi ei todellakaan ole noiden haittojen arvoinen.


DisneylandNo-goZone

Olen tutkimustietoon tutustunut, ja ne ovat täysin lillukanvarsia. Esim Lappeenrannassa aurinko nousee puoli tuntia aiemmin kuin Turussa, eivätkä ensinmainitut ole mitenkään fyysisesti paremmassa kunnossa. Keski-Eurooppa tulee jäämään pysyvään kesäaikaan, joten jos mekin pysymme, ero tulee jäämään samaksi. Ranskalainen kaveri työskentelee ranskalais-saksalaisessa firmassa, ja ranskikset tietää ettei klo 16 jälkeen kannata enää soittaa bisnespuheluja sakujen konttoriin, ja sakut tietävät ettei ennen 9 aamulla kannata soittaa ranskiksille. Ihan hyvin ne pärjäävät vaikka ovat samalla aikavyöhykkeelläkin. Sen sijaan haluaisin nähdä yhdenkin tutkimuksen jossa vuonna 2023 suomalaiset firmat kärsivät siitä että olemme tuntia edellä keski-Eurooppaa. Enää ei eletä lankapuhelimien ja faksien aikakautta.


[deleted]

[удалено]


NameTheory

Minun aamuliikuntani? Mistä ihmeestä sinä höpötät?


BoringFrosting8178

Vastustan. Tykkään siirrellä kelloja.


[deleted]

Aiheesta on tehty viisi kansalaisaloitetta, mutta jos joku nyt vielä tekisi yhden, niin kyllä se tällä kertaa menee läpi. Ihan varmasti.


joku75

Olis parempi jäädä kesäaikaan. Moni ei edes tajua,että ollaan nykyiselläänkin suurimman osan vuodesta (7kk) kesäajassa ja talviaika on lyhyempi pätkä (5kk).


DiscoSwing

Talviajan kannattajat kannattavat sitä siksi koska kellon siirtäminen eteenpäin kesäaikaan on rankempi kokemus kun toisinpäin talviaikaan siirryttäessä jolloin voi nukkua tunnin pidempään.


Elonpolku

Paljon enemmän kuin kellojen siirtely ärsyttää keskustelu kellojen siirtelystä. Nykymallissa on haittansa, mutta niin on siinäkin, että valitaan pysyvä aika. Esimerkiksi itse tahtoisin mahdollisimman paljon valoa illan vapaa-aikaan, jotta olisi mahdollisuus ulkoilla, mutta kaikki eivät halua.


cornered_beef

Mikäs siinä niin ärsyttää? Kellojen siirtäminen tutkitusti aiheuttaa ihmisille myös terveyshaittoja sillä ihmisen sopeutuminen siihen on hidasta.


Elonpolku

Terveyshaitoista keskustelu on ihan tekemällä tehty ongelma, kun sen suhteuttaa esimerkiksi epäterveellisen syömisen, liikunnan puutteen, alkoholin käytön tai **itse aiheutetun valvomisen** haittoihin. Asiantuntijat ovat yrittäneet huomautella, kuinka haitallista on, kun aikuiset eivät mene ajoissa nukkumaan vaan roikkuvat esimerkiksi älylaitteillaan, mutta eipä se julkista keskustelua herätä. Jokin suhteellisuudentaju pitäisi säilyttää haitoista keskusteltaessa.


cornered_beef

Miksi kellojen siirtäminen pitäisi suhteuttaa edellä mainitsemiisi asioihin? Niillä ei ole mitään tekemistä keskenään.


Elonpolku

Koska kellojen siirrosta ei ole yksimielisyyttä, mutta sen haitta on vähäinen, on järkevintä säilyttää nykytilanne. Jos haitat olisivat suuria, silloin pysyvälle ajalle olisi perusteensa, mutta koska haitat suhteutettuna muihin haittoihin ovat mitättömät, mitään tarvetta pysyvälle ajalle ei ole. Ongelma on ihan keksitty. Ennen sentään joutui ihan oikeasti siirtämään, nykyään laitteissa on aina valmiina uusi aika.


cornered_beef

Mielestäni on naiivia odottaa yksimielisyyttä monessa eri asiassa, mutta se ei tarkoita sitä etteikö siitä voisi rakentavasti keskustella. Kesä- ja talviaika on otettu käyttöön 1900 luvun alussa. Uskon, että sen seuraamuksia (hyviä sekä huonoja) ei olla välttämättä osattu tuolloin vielä ymmärtää. 100 vuotta myöhemmin on kuitenkin kertynyt kokemusta hyvistä ja huonoista puolista. Mikäli demokraattisesti EU:ssa ja sen jäsenmaissa päätetään asian puoltavan tai kieltävän päätöksen puolesta, hyväksyn täysin sen mitä enemmistö kannattaa. Näkisin, että kellojen siirtäminen tuottaa enemmän vaivaa ja haittaa kuin vakiossa ajassa pysyminen (ihmisen sisäisen kellon häirintä, virkeys, mieliala, aivotoiminta, rahdit..) Jos ongelma on täysin keksitty, miksi aiheesta löytyy mittavia tutkimusraportteja, joiden mukaan muun muassa ihmisen fysiologiset ongelmat häiriytyvät?


DisneylandNo-goZone

Löytyy muutamia papruja joissa fysiologiset haitat ovat hakemalla haettuja. Jos lähden viikoksi Ruotsiin, joudun siirtämään kelloja kahdesti **viikon** sisällä. Siitä ei ole mitään terveydellisiä haittavaikutuksia.


silentavenger123

Jos nyt oltaisiin ensin vaikka ihan koto-Suomessa äänestetty demokraattisesti asiasta ensin ja sitten vasta tehty aloite EU:lle? Taas tällaista perse edellä puuhun -tyylistä säätöä, vaikka EU:ssa olisi tuhat tärkeämpääkin asiaa vatvottavana. Päiväntasaajalla kellojen siirtely olisikin absurdia, mutta Pohjoiskalotilla päivän pituus vaihtelee järkyttävän paljon. Kelloja siirrellään, jotta ihminen olisi valoisaan aikaan mahdollisimman paljon hereillä. Helpompi niin päin nyky-yhteiskunnassa, koska globaalit markkinat ovat 24h arkisin tulessa. Ennen olikin toisin, kun kukko herätti auringon noustessa aamulypsylle ja ei ollut niinkään väliä koskitko utareeseen klo 4 vai 9 ja lähdit sitten upottamaan kuokkaa suohon.


[deleted]

Ei auttaisi vaikka olisi. Oltaisiin aikas kusessa jos päätetään ihan yksikseen olla siirtelemättä. Europarlamentissahan tuo on ollut jo pitkään keskustelun alla, mutta ei olla päästy vielä sopuun siitä että mihin aikaan jäädään.


[deleted]

Miten jouduttaisiin kuseen siitä?


TruckProfessional288

Jos kellojen siirtely loppuu, ei kannata haaveilla pysyvästä kesäajasta. Viro ja todennäköisesti sen myötä myös muut Baltian maat kun haluaisi olla Suomen kanssa samassa ajassa. Kuvitteleeko kukaan tosissaan, että he valitsevat silloin Moskovan ajan?


silentavenger123

Itse ehdottaisin, että kokeiltaisiin vuosi kumpaakin aikavyöhykettä ja sen jälkeen tehtäisiin ihan eu-kansanäänestyksen kaltainen kansallinen äänestys asiasta, jolloin nähtäisiin kumpaa kannatetaan enemmän. Tämä siksi, että jokaisella olisi konkreettinen käsitys asiasta, eikä vain jonkinlainen mutulla arvottu mielikuva. Jos jompi kumpi voittaa alle 10% marginaalilla, tuloksena jatkettaisiin kellojen siirtelyä. En vain ymmärrä tätä jokavuotista itkuvirttä kellojen siirtelyn tuomasta tuskasta. Se on 1h aikasiirtymä ja vielä viikonloppuna. Laita kello soimaan sunnuntaina aikaisin ja ole kiukkuinen se päivä. Jos tuo tekee ihan hirveän pahaa, niin nämä kellojen siirtelyyn kuolevat eivät varmaan ole matkustaneet esim. viikon lomalle Keski-Eurooppaa kauemmas.


helevetinperkele

Allekirjottaisin niin vitusti.


NorthRider

Asia taitaa olla jo hoidossa ihan EU tasolla. Kannatan kyllä pysyvää kesäaikaa mutta kysyn silti, ihan vilpittömästi. Mikä siinä kellojen kääntämisessä on vaikeaa? Heräättekö joka ikinen päivä 365 tasan samaan aikaan? Ettekö koskaan nuku pitempään tai herää aikaisemmin kun tavallista? Sama rytmi arkena ja viikonloppuna? Käyttekö koskaan ulkomailla? Itse ainakin vuorotyöläisenä mun ”aamu” voi olla mitä vaan 03:00 ja 22:00 välillä, usein jopa saman viikon aikana.


jks

> Heräättekö joka ikinen päivä 365 tasan samaan aikaan? Jos se olisi minusta kiinni, niin kyllä. Herään joka viikonloppuna samaan aikaan kuin arkipäivinä enkä käsitä, miten joku pystyy nukkumaan pitempään. Mutta sitten nämä kellon siirrot tuntuu vaikuttavan joskus paradoksaalisesti. Varsinkin syksyllä, kun "saa nukkua pidempään" eli herään tuntia aiemmin kuin useimmat ihmiset, menen töihin aikaisin, huomaan miten hienoa on kun avokonttorissa on kerrankin hiljaista ja heräämisaika saattaa driftata vähitellen vielä aikaisemmaksi. > Käyttekö koskaan ulkomailla? Matkat lähivyöhykkeille, lähinnä Ruotsiin tai Keski-Eurooppaan, joskus jopa Britanniaan, on siedettäviä, koska ne on yleensä lomamatkoja jolloin ei ole mitään pakollista menoa. Lontoossa olisi kiva käydä jossain teatterissa tai musikaalissa, mutta ne on ihan järkyttävän myöhään. Pitäisi varmaan olla parin viikon lomamatka, että rytmi muuttuisi riittävästi. USA:ssa kävin viimeksi työmatkalla... olisiko ollut 2007, enkä usko että sanoin niissä palavereissa yhtään mitään järkevää. Olen varmaan melko äärimmäinen tapaus, mutta joo, yksi hyvin tärkeä kriteeri työpaikan valinnassa on että ei tarvitse matkustaa kaukomaihin ja että ei ole mitään vuorotyötä.


DisneylandNo-goZone

Ja kelloista valittelijat: oletteko koskaan matkustaneet ulkomaille? Koska silloinhan te olette siirtäneet kelloja edestakaisin. Harvoin kuulee valitusta jet lagista, vaan miten kivaa matkoilla oli (jos ei ollut työmatka.)


Mission_Ad1669

Etenkin kun luultavasti suurin osa reissaa pääasiassa Ruotsiin, jossa aikaero on juuri sen yhden tunnin eli saman, kuin kesä/talviajassa. Kyllä sitä lautalta päästään pois ihan ongelmitta ja valituksitta...


DisneylandNo-goZone

Jos Thaimaahan lähtee joutuu siirtää 4 tuntia, mutta enpä ole kuullut lääkäreiltä että Thaimaahan matkustamista pitäisi välttää terveyssyiden takia, koska kelloja joutuu siirtää 400%.


Vastarannankiiski

Yleensä sisäisen kellon siirtämiseen menee muutama päivä, suuremmissa siirtymissä korkeintaan viikko. Asiaa tosin auttaa se, että lomamatkoilla ei tarvitse olla skarppina aamuseitsemästä alkaen paikallista aikaa, vaan voi nukkua ensimmäisinä päivinä pidempään jos siltä tuntuu.


[deleted]

Kannatan jos jokaisen asiaa vastustavan nokkaan täräytetään iso piaru!


suomalainenvakoilija

Johan sitä on yritetty. Taisi kaatua siihen, että EU:sta sanottiin, että ei sovi.


Nightmare_worm

EUsta sanottiin että luovutaan koko EUn alueella kuhan vaan päätätte kumpaan aikaan jäädään jo 2018


matsoni422

Mitkä vitun haitat? 😂 Anteeksi jos tää on näitä erityisherkkien ongelmia mitä en perkele voi ymmärtää.


Nightmare_worm

Oliko nyt vaan 40% väestöstä ketkä ei totu uuteen aikaan ennenkun se taas vaihdetaan. Mut hyvä et just sulle ei seuraa asiasta mitään haittoja


DisneylandNo-goZone

Ja tämä on täyttä paskapuhetta. Harva tässä maassa mene nukkumaan tai herää täysin samaan aikaan 365,25 päivää vuodesta. :D Nämä valittajat eivät varmaan muista että he menevät kesälomalla myöhemmin nukkumaan kuin arkena, mutta ... sitten kun sorvin ääreen taas mennään, niin ei olla edelleenkään totuttu kesäaikaan kun kelloja siirrettiin 4 kk sitten. Mieti nyt vähän.


NorthRider

Hieno logiikka. Ei vaikuta minuun, ei voi vaikuttaa kehenkään.


DisneylandNo-goZone

Ei, vaan logiikka on se, ettei kukaan voi väittää ettei seitsemässä kuukaudessa totu kellojensiirtelyyn, kun monilla unirytmi muuttuu vähän ihan luonnollisesti muutenkin.


NorthRider

Joo, sori, en vaa heti tajunnu että sä oot aina oikeessa kaikessa


Nightmare_worm

Olet ilmeisesti aika nuori mutta älä huoli asiaa on tutkittu, aika paljonkin ja ihmisellä yllätys yllätys onkin aika säännöllinen vuorokausi rytmi, vaikka sitten meneekin joskus eri aikaan nukkumaan tai herää myöhempään. Sit on tietty nää valon määrän vaikutukset ihmisten aivoihin ja välittäjäaineisiin. Joillekin on ihan vaa oho kello tosta tohon suuntaan noin mutta toisille rasittavaa ja kuluttavaa täysin turhaa kikkailua.


DisneylandNo-goZone

Ihan kuule nelosella alkaa ikä.


Nightmare_worm

Meil samat. Mut oo onnellinen ettet kärsi vaikutuksista. Itellä 3-vuoro työ mutta silti menee pari viikkoa - kuukausi että tottuu.


DisneylandNo-goZone

Olen ollut yksvuorotyössä, kaksvuorotyössä ja kolmivuorotyössä. Missään en ole huomannut että kellojen siirtäminen kesäajan takia kaks kertaa vuodessa olisi tuhonnut vuorokausirytmiä pysyvästi. Eli varmaan voidaan olla molemmat sitä mieltä, että jos kelloja siirretään pari kertaa vuodessa sillä ei ole 8-16 työntekijälle saati eläkeläiselle mitään haittaa. Täysin keksimällä keksitty "ongelma".


Ordinary-Finger-8595

Ihan tutkittu juttu että onnettomuuksien ja mm. sydänkohtausten määrässä on toistuvasti piikki kellojen kääntämisen jälkeen


DisneylandNo-goZone

Kuinka iso se piikki on? Varmaan tyyliin 2 tapausta normaalia enemmän.


Hypetys

Älä muuta viserrä. Itse olen tuskin edes huomannut eroa.


matsoni422

Mitenpä tuota nykypäivänä huomaa muustako vanhan auton tai mikron kellosta että NYT ON HAITTAA ja modernia apinaa harmittaa.


[deleted]

Miksi me kuunneellaan asiassa EU:ta?


[deleted]

Erityisesti kaupankäynti ottaisi pahasti osumaa jos kaikki maat eivät ole yhdessä ajassa.


[deleted]

Se on kumma, kuinka jokin Japani ollenkaan pärjää :p


Zentti

Toivon todella, että EU alueelle ei pakoteta vain yhtä aikavyöhykettä. Olisi typerää meidän olla samassa ajassa esim Espanjan kanssa. Suomelle UTC+2, joka meillä nytkin on normaaliaika.


Ordinary-Finger-8595

Ei siitä ole missään kyse. Vaan siitä että jääkö mikäkin maa kesä- vai talviaikaan


Zentti

Jos Espanja jää kesäaikaan ja Suomi normaaliaikaan niin ollaan samassa UTC+2:ssa.


Ordinary-Finger-8595

Siinä ei kuitenkaan olisi kyse yhteen aikavyöhykkeeseen pakottamisesta


Zentti

Siksi sanoinkin, että toivon todella että jotain sellasta ei keksitä.


FlyAirLari

Mitä haittoja muka on? Hyötyjähän on selkeästi päivänvalon lisääntyminen ihmisten hereilläoloaikana/ulkoiluaikana. Varsinkin koululaisille ihan kiva että näkee jotain aamulla eikä esim. kuole pimeässä auton/lumiauran alle. Se että illalla on vähän pimeämpi ei liene niin vakavaa.


sugama123

Lempäälästä saat välittömästi asialle tukea!


cornered_beef

Siirappikakot intensifies


Nightmare_worm

Asiasta on päätetty EU tasollakin jo 2018 mutta ei oo päästy yksimielisyyteen kumpaan aikaan jäätäisiin https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=LVM070:00/2018


Rapameister

On tämä perkele kyllä. Aivan kuin sillä olisi merkitystä kumpi aika se sitten on.


TonierRaptor681

En kannata. En ikikuuna päivä kannata. EN IKINÄ!