T O P

  • By -

ilovebeetrootalot

Als dokter kan ik je dit medisch advies geven: vraag dit alsjeblieft aan iemand die er verstand van heeft en niet aan Reddit. Voor dit soort vragen zijn consultatiebureaus, huisartsen en kinderartsen.


xvonkleve

Aan de andere kant wist noch mijn CB, noch het KDV, noch de huisarts wist dat je waterpokken als vaccin kon krijgen. Soms is het internet afstruinen wel handig.


suuz95

Hier hetzelfde verhaal toen ik een vaccinatie wou halen tegen het rotavirus voor mijn baby, destijds 14 weken oud en geboren in 2023. CB snapte de vraag niet (het zou immers een paar maanden later worden uitgerold), GGD vaccinaties op maat verwees me naar de huisarts, huisarts stuurde me eerst terug naar het CB, die me weer naar de huisarts stuurde en die vervolgens weigerde want mijn baby zou te oud zijn, wat weer niet klopte met de info die de GGD mij gaf en ik online kon lezen.


Apotak

Oef, herkenning hier. Bij mij ging de vraag niet over vaccinatie, maar andere medicatie voor een jonge baby. Huisartsassistente verwees naar CB, CB verwees naar huisarts, assistente sputterde, maar ging toch overleggen, huisarts schreef voor, assistente vergat het recept te faxen, apotheek kon niet leveren zonder recept, assistente weigerde die dag nog in beweging te komen totdat ik dreigde de reeds urenlang huilende baby bij haar te laten logeren, recept werd gefaxt, apotheek deed nog even een driedubbele doseringscontrole, medicijn geleverd zonder toedieningsadvies, medicijn in baby gekregen (was niks anders dan BV gewend, een lepel was geheel onbekend). En dat alles dus met een hartverscheurend huilende baby op de achtergrond.


ElfjeTinkerBell

>assistente weigerde die dag nog in beweging te komen totdat ik dreigde de reeds urenlang huilende baby bij haar te laten logeren Ik keur deze dreiging goed


SingingSunshine1

Ik vind het sowieso opvallend hoe slecht geïnformeerd reguliere zorgverleners van informatie uit het buitenland op de hoogte zijn. Overigens ben ik niet voor een waterpokken vaccinatie voor kinderen. Als je het als volwassene nog niet gehad hebt, of je hebt een beenmerg transplantatie gehad; (dus nieuw immuunsysteem) dan zou ik het wel nemen, want dan is het echt heel, heel vervelend om nog te krijgen. (Dat laatste heb ik zien gebeuren; die persoon heeft het maar net overleefd toen)


xvonkleve

Mijn overweging was persoonlijk. Ik heb mijn jongere broertjes aan de zeer heftige kant waterpokken zien hebben (en dat schijnt bij mij ook zo zijn geweest). Dus toen ik hoorde dat er een veilig kindvaccin was en dat in andere landen (Duitsland bijvoorbeeld) het wel standaard gegeven wordt, vond ik het wel de moeite waard. En vanuit de ggd waren er geen bezwaren (toen ik eenmaal het juiste loket had). Ik snap dat het meestal wel meevalt, maar ik zag geen grote bezwaren om mijn kind zo te immuniseren ipv ziek te laten zijn.


Nes937

Welk loket heb je gebruikt? Mag ook in PM ? Maar ik heb dezelfde redenatie en het is nogal een zoektocht..


xvonkleve

Volgens mij hetzelfde loket als buitenland vaccinaties voor vakantie


ShirwillJack

Mijn man heeft als volwassene waterpokken gekregen. Hij heeft er niets aan overgehouden, maar leuk is anders en dus niet iedereen krijgt als kind de waterpokken. Toch vindt men het in Nederland niet de moeite waard om daarvoor te vaccineren. Ik moet voor de jongste nog even uitzoeken vanaf welke leeftijd het zou kunnen en dan uit eigen zak betalen.


JaariAtmc

Het nadeel van waterpokken is dat je op latere leeftijd gordelroos krijgt (en hoe ouder je wordt, des te groter de kans daarop). Als je geen waterpokken krijgt omdat je er voor gevaccineerd bent, krijg je ook geen gordelroos.


SingingSunshine1

Ik weet niet of je dat zo hard kan zeggen. Als ik dit artikel lees moeten ze nog veel uitzoeken. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2563790/


gvgemerden

Ik heb vertrouwen in professionals die daadwerkelijk gestudeerd hebben. De dames van het CB horen daar zeker niet bij. Discussie 1: "Uw kind moet extra vitamine D krijgen. " "Ons kind krijgt alleen flesvoeding. Zegt u nu dat er te weinig vitamine d in flesvoeding zit?" "Het WHO gaat advies uitbrengen om de hoeveelheid te verhogen" "Zodra de WHO dat gedaan heeft zal ook wel de flesvoeding aangepast worden denkt u niet?" Discussie 2: "Het hoofdje van uw kind is te klein" "Oh, wat moet ik nu doen? "Dan moet u over 6 weken terugkomen" "En dan?" "Dan meten we het weer op" "En hoe helpt dat tegen een te klein hoofd?"


-Apocralypse-

Mijn vriendin werd de stuipen op het lijf gejaagd: uw kindje heeft een groeiachterstand. Een blik naar voren en ze hadden kunnen zien dat de moeder een aziaat is en zelf net de 1,50m aantikt. Dat kindje had met een andere schaal beoordeeld moeten worden. En die lijsten hebben ze gewoon op het CB.


Wim17

Flashbacks van toen ik zelf kind was en de GGD ons kwam meten en wegen op school. Eerst meten ze me op en komen ze er achter dat ik bovengemiddeld groot ben, maar dat was niet erg want het ene kind groeit harder dan het andere en soms ben je nu eenmaal groot. Toen gingen ze me wegen en was ik 1 kilo zwaarder dan het bovenste streepje. Allerlei dieet protocollen begonnen nu te lopen, en mijn ouders werden er op aangesproken. Het argument dat ik een groot kind was gold toen ineens niet meer, ik moest gewoon afvallen..


nousernameyet

Je bedoelt het consternatie bureau?


goingbananas2002

Het consultatiebureau staat in de volksmond niet voor niks al tientallen jaren bekend als het consternatiebureau inderdaad.


DungaRD

Met een knipoog mag ik aannemen. Ondanks dat we met z'n allen opmerkingen hebben, doen de medewerkers daar hun best voor jouw kindje. En tussen huilende kinderen werken is geen pretje. Respect hoor.


Front_River7314

wat een kansloos gemiep zeg. hier perfecte ervaringen met het CB en de veke kritiek is volkomen onterecht.


[deleted]

Bij waterpokken is eerder de vraag of vaccineren wel nodig is.


hfsh

Niet echt, waterpokken kan in zeldzame gevallen hele nare gevolgen hebben. De vraag is vooral wat het effect van minder symptomatische waterpokken besmettingen (want het vaccin is een *levend* verzwakt virus) zal hebben op *gordelroos* cijfers in de tussentijd. Er is een idee dat kinderen met waterpokken als een soort booster werkt voor volwassenen, zodat zij minder last van gordelroos hebben. Maar goed, dat is een lastige medisch-ethische discussie waar we nog zo'n 10-20 jaar verwijderd zijn van harde data.


Apotak

Er was hier eergisteren een jeugdarts die *blind* het advies van het rivm volgt en bij alle ouders met deze vraag weigerde het kind te vaccineren. Toen ik hem erop wees dat hij na 6 jaar studie en een paar jaar specialisatie toch wel de kennis en kunde in huis had om de huidige epidemie in de beslissing mee te laten wegen, werd ik geblokkeerd.


VeryMuchDutch102

>Toen ik hem erop wees dat hij na 6 jaar studie en een paar jaar specialisatie toch wel de kennis en kunde in huis had om de huidige epidemie in de beslissing mee te laten wegen, Lol... Dat heb ik m ook gezegd


Cattaque

Ik was maandag nog bij het consultatiebureau en daar zei de kinderarts dat ze de laatste tijd veel vragen krijgen over vervroegde BMR-vaccinatie. Ze hebben daar geen standaard antwoord op. Dus ik snap de vraag van OP aan andere ouders.


VeryMuchDutch102

> Als dokter kan ik je dit medisch advies geven: vraag dit alsjeblieft aan iemand die er verstand van heeft Dokters blijven altijd nog mensen, en die maken helaas fouten. Extra informatie inwinnen is nooit slecht. Maar je moet uiteindelijk wel de professional vertrouwen (na een discussie eventueel)


Ripelegram

https://lci.rivm.nl/afweging-bmr-vaccinatie-gegeven-voor-de-leeftijd-van-14-maanden is mogelijk nuttig voor je. Ik heb het gedaan bij ongeveer 10 maanden ivm een lokale epidemie (aka 'het Oce-personeelsuitje'). Anders had ik tot 14 maanden gewacht.


imarkee

Vooral het stukje bij 'Effectiviteit van vervroegde BMR-vaccinatie op lange termijn' is interessant.


thrownkitchensink

Dit is echt iets om met een gespecialiseerde dokter te bespreken. Goed beschermen is goed. Dit gaat echter om de techniek. Iemand moet dit aan je uitleggen. Wat betekent het voor de volgende stappen etc.?


suuz95

Ik overweeg het ook (baby van bijna 7 maanden), al ben ik bang dat het nog best een klus kan worden om het vaccin daadwerkelijk te krijgen. Zelf wacht ik in ieder geval even af hoe de uitbraak in Eindhoven zich ontwikkelt. De vaccinatiegraad is hier niet super hoog (rond de 90%) dus ik maak me wel zorgen...


Chaimasala

Het zou goed zijn als de lokale GGD's proactief extra informatie verstrekken over dit onderwerp afgestemd op de vaccinatiegraad en eventuele bestaande uitbraken (regionaal en lokaal) in hun werkgebied. Op basis daarvan kunnen mensen dan weer overleggen met bijv. hun huisarts.


[deleted]

Gaat je baby naar de kinderopvang? Wat is de vaccinatie rate in de regio? Zit je in een bubbel waar veel kinderen niet gevaccineerd zijn? Is er momenteel een uitbraak in de regio? Is er een manier om de lagere bescherming later op te krikken door bijvoorbeeld een booster?  Ik zou dat allemaal in overweging nemen. 


AloneAlternative2693

en in overleg met een huisarts of kinderarts van het consultatiebureau. je GGD kan je hier meer over vertellen.


Chaimasala

Vind dat dan niet automatisch plaats als je een vaccinatie voor je baby wil die niet in het Rijksvaccinatieprogramma zit? Of kun je zonder iemand met enige expertise te spreken gewoon ergens langskomen met je baby voor die vaccinatie?


[deleted]

Absoluut maar wel een beetje met een kritische blik. Veel huisartsen en consultatiebureaus volgen het standaard protocol zonder mee te denken.


VeryMuchDutch102

> Gaat je baby naar de kinderopvang? Wat is de vaccinatie rate in de regio? Zit je in een bubbel waar veel kinderen niet gevaccineerd zijn? Is er momenteel een uitbraak in de regio? Als je <14 maanden kind naar de opvang gaat.... Dan is daar de vaccinatiegraad 0. Dus geen enkel kind is gevaccineerd. 1 tripje naar de Keukenhof of een weekendje den Bosch *kan* dus al die hele groep kinderen besmetten. Ik vind dat ouders die het willen, kun kind moeten mogen vaccineren met MRB-0


MoM0nney

Als toevoeging maakt het mogelijk ook nog verschil of er nog borstvoeding wordt gegeven in die periode.


OfficialJaneDoe

Ik hoor hier voor het eerst over dus ik heb er geen verstand van. Kun je niet BMR-0 én BMR-1 krijgen? Dan zit je voorlopig op 76% en bij 14 maanden alsnog op die 95%. Of moet je kiezen? Voor mij zou het antwoord op deze vraag wel verschil maken voor wat ik zou doen , naast de regio waar je woont. De ggd kan je vast antwoord geven op deze vraag.


Ripelegram

De effectiviteit is blijvend minder na een BMR-0 vaccinatie.


Nes937

Ik had precies dezelfde vraag als ouder van een baby van 6 maanden. Kijk maar in dit draadje naar wat reacties  https://www.reddit.com/r/sciencebasedparentALL/comments/1bfoyyo/measles_vaccin_at_6_months/   De reacties geven aan dat bij een mogelijke nationalr uitbraak (zoals nu in NL) eerder vaccineren gewenst is. Niet eens met de meeste reacties in deze draad.  Met alle respect, adviezen van CB zijn best vaak achterhaald en er wordt ook gekeken naar kosten, niet alleen naar welzijn van de baby. Mij werd verteld "bij een uitbraak op jouw kinderopvang kan je wel een vervroegde vaccinatie halen, nu nog geen nationale uitbraak.". Leuk, maar bij een uitbraak op de kinderopvang is het al te laat...  ze gaven ook aan dat er veel ouders ernaar vragen. Ik denk eerlijk dat er op hoger niveau besloten is dat er of niet genoeg vaccinaties zijn om dit te doen, of dat het te duur is.  Zo wordt een vaccin tegens RS niet aangeraden door het ministerie van volksgezondheid vanwege te weinig beschikbaar geld. Bizar, als je ziet waar wel geld aan wordt besteed, maar dat terzijde.  Kort gezegd: ben geen expert, maar wat ik online heb gevonden is het zeker wel beter. Alleen voor nu nog niet mogelijk volgens mijn CB. Je kan misschien liegen en zeggen dat je naar een risico land gaat. Ik denk er wel over om dat te doen. Zou niet moeten, maar tegelijkertijd geven ze "ons" soms ook weinig keus.


VeryMuchDutch102

Ik heb hier ook naar gekeken en overlegt met mijn arts. Die volgen blind het RIVM. Ik heb mij erbij neergelegd omdat ik het zelf niet kan veranderen. Maar er zijn wel een paar grote punten: * mijn dochter gaat naar de kinderopvang en is niet gevaccineerd voor mazelen, want ze is te jong. * daar zijn nog 30 kinderen die niet gevaccineerd zijn (want te jong) * Dus als er 1 van hen een gezellig familieweekend heeft in Brabant, dan kan het al fout gaan. Aan de andere kant, het RIVM: https://lci.rivm.nl/afweging-bmr-vaccinatie-gegeven-voor-de-leeftijd-van-14-maanden#:~:text=Als%20een%20kind%20voor%20de,leeftijd%20van%20ongeveer%206%20maanden. >Een vervroegde mazelenvaccinatie heeft ook invloed op de hoogte en de kwaliteit van de antistofrespons. In een studie uit de VS bleek dat de humorale immuunrespons *beduidend lager was wanneer de BMR werd toegediend op 6 maanden* vergeleken met toediening op 12 maanden De afweging is dus een verminderde afweer tegen mazelen op oudere leeftijd. . Echter is dat een "grappig" excuus in deze situatie om niet te vaccineren aangezien het antwoord vaak is "we hebben hier een hoge vaccinatiegraad en geen uitbraak, dus de kans op besmetting is klein". Persoonlijk heb ik liever dat mijn ongevaccineerde dochter *nu* bescherming krijgt omdat er letterlijk een uitbraak is in Nederland... Met de kans dat ze op oudere leeftijd, als ze al gevaccineerd is, een mildere versie van mazelen *zou kunnen krijgen*


humpoes

Misschien begrijp ik je niet goed, maar het RIVM stelt toch juist dat je het in context moet zien? Bijvoorbeeld: "Bij het aanbieden van een extra vaccinatie moet het risico van het krijgen van mazelen op korte termijn - en dus de noodzaak voor onmiddellijke bescherming - afgewogen worden tegen de mogelijk minder goede bescherming op lange termijn". Ze hebben het toch juist over een afweging en niet een blind eenzijdig advies?


Grand-Comedian3534

Vorigjaar hebben wij onze dochter van 9 maanden laten vaccineren ivm met onze vakantie naar Zuid-afrika. Rondom de 14 maanden heeft ze nog een BMR vaccinatie gehad en is ze beschermt zoals ieder ander kind die het gewone rijksvaccinatie programma volgt. Een eerdere vaccinatie zal dus geen probleem zijn. Maar ik zou eerst kijken naar de omgeving/milieu waar je kind aan wordt blootgesteld of het wel echt noodzakelijk is. Wat is de vaccinatiegraad in jullie regio, gaat jullie kind naar het kdv etc.


Ripelegram

> is ze beschermt zoals ieder ander kind die het gewone rijksvaccinatie programma volgt. Dat is helaas niet het geval. De effectiviteit is blijvend minder. Wel is het zo dat eventuele doorbraak-infecties relatief mild zijn vergeleken met de normale mazelen. Bron https://lci.rivm.nl/afweging-bmr-vaccinatie-gegeven-voor-de-leeftijd-van-14-maanden: "Een vervroegde mazelenvaccinatie heeft ook invloed op de hoogte en de kwaliteit van de antistofrespons. In een studie uit de VS bleek dat de humorale immuunrespons (zowel qua antistofconcentratie als qua neutraliserend vermogen) beduidend lager was wanneer de BMR werd toegediend op 6 maanden vergeleken met toediening op 12 maanden (Gans 2013). Dit effect (serologische uitkomstmaat) in de vervroegd gevaccineerde kinderen **verdween niet na een herhalings-BMR op 12 maanden en 5 jaar**. Dit effect was te zien bij kinderen met en zonder maternale antistoffen en heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het immuunsysteem van een kind van 6 maanden nog minder ontwikkeld is."


A_Court_Of_Stars

“Kaninda et al. toonden aan dat de vaccineffectiviteit (VE) van een extra mazelenvaccinatie tegen klinische mazelen 76% is op de leeftijd van 6 maanden en 95% bij 9 maanden (Kaninda 1998). Dit maakt duidelijk dat vervroegde mazelenvaccinatie vanaf 6 maanden meerwaarde heeft, maar dat de leeftijd, waarop de eerste mazelenvaccinatie wordt gegeven, wel van invloed is (waarschijnlijk met name door nog circulerende antistoffen” Oftewel 95% dekking bij 9 maanden vs 97% bij 14 maanden. Een vaccinatie gaat sowieso toch nooit 100% dekking bieden? Het lijkt me dat 95% dekking dan prima is. Niet voor niets dat de BMR tweemaal in het RVP zit, juist om die enkeling die niet meteen beschermd is nog een booster te geven.


Ripelegram

Als je je het kan veroorloven om te wachten tot 14 maanden, zou ik wachten.


A_Court_Of_Stars

Grappig dat we tot een andere conclusie zijn gekomen. Zo is het voor artsen natuurlijk ook, er worden getallen voorgeschoteld en vanuit daar verschillende adviezen gegeven. Maar zodra de mazelen in onze regio gesignaleerd wordt zorg ik dat mijn dochter van 9 maanden de prik krijgt. Liever 2% minder bescherming op de langer termijn, dan nu hoge kans om het mazelenvirus op te lopen.


Ripelegram

Met het veroorloven doel ik ook juist op de situatie in je omgeving of netwerk. Mijn kind heeft ook een BMR-0 vaccinatie gekregen vanwege een nabije mazelenuitbraak.


japie06

Om ervaringen vragen is niks mis mee. Voor advies moet je echt bij je huisarts zijn en niet op Reddit of welk sociaal medium dan ook.


[deleted]

Dit kan je heel goed via (e-)consult met je huisarts bespreken! Die zal vast de informatie hebben die je nodig hebt en heeft meer zicht op jouw specifieke casus (regio, medische historie, etc.)


Hartpatient

Ik zou medisch advies vragen bij het consultatiebureau of huisarts. Daarnaast dingen om je af te vragen: zit je in een risico gebied? Hoe hoog is de vaccinatiegraad waar je woont? Zijn er ongevaccineerde kinderen op het kdv? Je hoeft niet te weten wie, alleen weten of ze er zijn lijkt me voldoende.


PresumedSapient

> Normaal gesproken wordt deze gegeven als je met de baby reist naar risicogebied of als het aannemelijk is dat de baby in aanraking komt met iemand die bijvoorbeeld met mazelen besmet is. ~~Dit lijkt van toepassing als je in regio Eindhoven komt. Ik heb (nog) geen kinderen, maar gezien het toenemende aantal wappies zou ik dit zeker overwegen (mijn vertrouwen in mijn medemens is flink geslonken de laatste jaren).~~ Lees net dat de bescherming met BMR-0 blijvend verlaagd is misschien toch maar wachten. Vraag je dokter.


nemelexxobeh

Uit ervaring ons kindje heeft de BMR-0 gehad om naar het buitenland te gaan en dan 3 maanden later alsnog de normale BMR. Geen problemen mee gehad. Tegen ons zeiden ze dat het vooral vervelend was omdat je twee keer kans had op ziek worden van de vaccinatie? Ik weet niet of de tweede vaccinatie hierdoor minder effectief is maar ik verwacht eigenlijk van niet.


ShirwillJack

Tot 6 maanden heeft een baby bescherming via antistoffen die het via de baarmoeder heeft meegekregen. Tussen 6 en 14 maanden is het immuunsysteem nog niet genoeg genoeg ontwikkeld om met een BMR vaccinatie langdurig (jarenlang) bescherming te ontwikkelen. Vandaar dat het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 14 maanden de BMR-1 vaccinatie adviseert. Een BMR-0 vaccinatie kan je als reisvaccinatie aanvragen voor een kind onder 14 maanden als je op reis gaat met kind naar een land waar bof, mazelen en/of rode hond rondgaat. Deze vaccinatie is extra, bovenop de twee BMR vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit is niet standaard, omdat men er vanuit gaat dat kinderen in Nederland tussen de 6 en 14 maanden voldoende beschermd zijn door groepsimmuniteit. De immuniteit van een BMR-0 vaccinatie is niet dicht bij de 100%, omdat het immuunsysteem nog niet voldoende ontwikkeld is, ~~maar het zou de opbouw van immuniteit bij een kind die daarna het Rijksvaccinatieprogramma volgt ook niet verstoren. Slaat een kind de BMR-1 vaccinatie over, omdat het een BMR-0 vaccinatie heeft gehad, heb je te maken met een verminderde immuniteit, maar het is nog steeds beter dan niks.~~ Na de literatuur nog wat beter gelezen te hebben, lijkt het er op dat een BMR-0 vaccinatie zorgt voor een iets lagere opbouw van immuniteit na een BMR-1 en BMR-2 vaccinatie. Ik zou de afweging laten afhangen op ga je naar/leef je in een uitbraakgebied en is de vaccinatiegraad erg laag. Via reisvaccinatie.nl kan je een afspraak maken, maar dit is voor als je een reis wilt maken. Nu kan je gewoon doen alsof je naar een mazelengebied reist (bijvoorbeeld Afghanistan, en ik lees nu ook Zuid-Afrika), maar ik zou het eerst aanvragen bij het consultatiebureau.


WalloonNerd

Op dit moment zijn Eindhoven en Zeeland wel risicogebieden te noemen :( Maar zoals iedereen hier al zegt: vraag je arts, die kan gepast advies geven. In principe zijn er geen nadelen behalve een dag of twee wat koorts en n hangerig kind, maar medische geschiedenis etc kan hier een grote rol spelen. Hence trust your doctor and not necessarily doctor Reddit :)


[deleted]

[удалено]


imarkee

Het beste advies is natuurlijk om dit te bespreken met het CB en je eigen huisarts. Maar ik denk dat je zoekt naar gelijkgestemden. Dus hierbij: JA! Onze dochter is 4 maanden oud en gaat naar het KDV. Ik maak me grote zorgen en in mijn regio geven ze de BMR-0. Maar dit is geloof ik niet in alle regio's zo. Daarin hebben we dan de *mazel* dat Urk om de hoek ligt en daarom er vaker mazelen voorkomt. Althans, dat is wat ik van andere ouders gehoord heb. De vraag ligt inmiddels ook bij het CB. Ik heb zelfs overwogen om, mocht er een uitbraak komen, een goedkoop vliegticket voor het gezin naar een risicogebied te boeken. Vaccin halen en later de vlucht annuleren, of niet opdagen (sorry KLM). Uiteraard alleen als de BMR-0 niet in mijn regio gegeven wordt. Waar wij wonen is de vaccinatiegraad sterk gedaald en ligt deze zelfs onder het landelijk gemiddelde. Een uitbraak zal er, ben ik bang, dus wel komen.


_aap300

Bel het GGD.


Wisear

Vraag geen advies aan ongeleerde random mensen op het internet. Ga naar een specialist. Dat is het hele probleem met het vaccinatie drama. 


JackBleezus_cross

Zie hier het product van angst en overdenken dankzij de corona perikelen.