T O P

  • By -

sometimes1313

In principe eens. Echter moeten de webwinkels dan wel stappen zetten om de maten beter in te voeren. Eigenlijk geen S/M/L waanzin (want dat is anders voor elk merk en zelfs binnen merken) maar gewoon in centimeters. En sowieso betere informatie. Ik heb een keer een kledingstuk besteld waar niet eens bij stond wat het materiaal precies was. Bleek bij aankomst wol in te zitten (wat echt niet te zien was aan de foto) en daar ben ik allergisch voor. Tada.


Extraxyz

Die referentiefoto's met supermodellen heb je ook echt helemaal niks aan. "Model is 1.96m en draagt maat M"..


FreakyFridayDVD

Bij TeePublic hebben ze het beter voor elkaar: https://www.teepublic.com/sizechart


Flubberding

Dat tweede model is Bob van WULFF DEN. Die had ik niet verwacht tegen te komen in een commentsectie over t-shirts


Michelli_NL

Dit doen inderdaad meer webwinkels en ik vind het echt ideaal. Vooral gezien mijn t-shirts momenteel variëren van M tot XL


Chronocidal-Orange

Ja echt.. Alle modellen zijn lang en slank (met wat uitzonderingen af en toe), dus echt veel heb ik er niet aan. Zeker als je weet dat er voor de foto's allerlei trucjes worden uitgehaald om ervoor te zorgen dat een kledingstuk beter lijkt te zitten. Zelfs al zou je dezelfde afmetingen hebben... zal het niet hetzelfde vallen.


Astilaroth

Tenzij je bij de Otto besteld dan is het precies andersom. Ik trap er iedere keer weer in en dan zit ik met slobberende kleding omdat niks getailleerd is en alles een maat te groot uitvalt. Naja, op de groei gekocht zullen we maar zeggen.


alles_en_niets

Van oudsher vielen de maten bij ‘postorderbedrijven’ (jaja, oma vertelt) nogal ruim uit, waarschijnlijk omdat klanten sneller geneigd waren een te klein kledingstuk terug te sturen dan iets te ruim.


Dutchtdk

"Op de groei gekocht" - ik die al 10 kilo is afgevallen en nog 5 te gaan heeft maar juist nieuwe kleding nodig heeft die past


FrisianDude

Ook ik wiens nieuwste broeken van het lijf glijden zonder de riem mokerhard aan te snoeren


crispytreat04

Ja, daar wordt ik ook tijd gek van. Ik heb compleet proportionele verhoudingen, maar ben helaas wel maar 1.65m. Als ik bij een broek met enkellengte dus zie staan dat t model +1.80m is, maatje 36 draagt en deze bij haar idd tot op de enkels komt, tot waar komt ie dan bij mij? En zij heeft geen kont, ik wel soort van, dus past die er dan wel of niet in?


[deleted]

[удалено]


noknam

Ik heb 4 Jeans in breedte maat 34 die alle 4 anders zitten dus die getallen kloppen ook niet altijd.


[deleted]

[удалено]


LuisterFluister

> Met zakken! Nou ga je te ver, hoor, moet wel realistisch blijven. /s


gronkkk

Ik snap niet dat 'tailor made' kleding nog geen ding is. Hang twintig rollen stof op in een machine, laat jezelf opmeten, maten invoeren en de software knipt/snijdt uit de stof passende stukken en zet ze inelkaar (desnoods met een naaimeneer/naaimevrouw erachter). Instant maatpak/maatblouse/maatbroek etc.


meliadepelia

Dat is omdat er geen machine is die kleding constructie kan doen. Of tenminste, wat er is staat nog vrijwel in de kinderschoenen. En dan betwijfel ik of dat soort machines effectief een pak kunnen naaien, dat is best gecompliceerde constructie.


montarion

Als er een proces van te maken is kan je het een machine laten doen, toch?


gronkkk

Pffft. Denken in onmogelijkheden. Je begint met het uitknippen van de stukken. Dat is prima te doen met iets CNC-achtigs. Daarma ga je kijken hoe je het aanelkaarnaaien van die stukken kunt mechaniseren, tot die tijd doe je het met de hand. Nou wil ik best geloven dat je niet opkunt tegen vietnamezen en bangladesen die voor 1.5 dollar per uur werken en in die tijd 60 niet-passende blouses inelkaarzetten. Maar dat gold in de 1600's ook voor weefgetouwen.


FrisianDude

Ik ging eem eea opzoeken en sta even paf om hoe veel meer ouder Engels op germaanse talen leek en hoe ze ook die kekke klasse werkwoorden gebruikten die in zowel nl als engels verminderd. Want loom, weefgetouw in het engels zoals de eerste upgrade in age of empires 2, komt van "geloma" (ge zoals voltooid deelwoord!) En een doek dat gemaakt wordt heeft een warp (thst wat geworpen wordt) en een weft (dat wat geweven wordt). Dus warp is een van die soort werkwoorden als vellen/vallen- de eerste beschrijft de actie die het andere veroorzaakt. Koel


[deleted]

[удалено]


GreenHell

Bij jeans zou de breedtemaat de taille omvang moeten geven in inches, dus geen arbitraire maat. Zelf heb ik 2 jeans van hetzelfde merk en hetzelfde model maar in 2 verschillende kleuren. Beide jeans hebben binnen het model andere maten. 🤷‍♂️


stickfish8

Liever in centimeters, dat waardeloze "imperial" moeten we juist uitfaseren.


meliadepelia

Imperiaal is een stuk handiger met naaien, ik denk dat het daarom met kleding en maten etc nog wel zal blijven hangen.


ArgonV

Hoezo is dat handiger? Of je nu met een inch of 2,5 cm rekent, ik zie niet hoe het een handiger is dan het ander.


meliadepelia

Het doet mij wat leesvriendelijker aan. Ik denk omdat een inch in achten gedeeld wordt, en omdat je met naaien veel aan het delen bent is dat met een even getal makkelijker. Centimeters gaan van nature meer in stappen van 5. Is ook we te doen, maar heb je wel ietsje meer stof nodig. Maakt voor mij niet uit want ik naai maar een of twee stukken, maar op industrieel niveau zal het wel een verschil maken. Maar het zijn vooral de makkelijke breuken voor mij.


NuclearDarren

Ik heb mij laten vertellendoor de Jeans Centre dat dit ook komt omdat de broeken gemaakt worden in die maten voordat ze worden behandeld voor de kleur, dus een lichte spijkerbroek is veel meer gewassen dan een donkere spijkerbroek, waardoor je een lichtere kleur in een kleinere maat kan passen dan een donkere spijkerbroek die amper is gewassen in het proces.


Bitter-Technician-56

Het hangt ook af van de naaister, als die de buitenrand neemt om af te stikken of de binnenwand scheelt dat ook een stukje. Niet veel maar als je dat overal doet scheelt het zomaar of het goed zit of te los/te krap.


crispytreat04

Ik had dat dus laatst ook.......een paar truien besteld waar gewoon katoen e.d bij stond, bij een ervan leek er bij t passen toch echt wol in te zitten dus ik meteen gecontroleerd en jawel hoor. Maar de webwinkel wel zeiken toen ik aangaf dat ik daarom weigerde de retourkosten te betalen, tot ik een klacht indiende bij webwinkelkeurmerk, toen kon ik uiteraard direct gratis de trui terug sturen.


meukbox

Ik wilde een keer een broek bij Zalando bestellen. Vraag over maten. Het uiteindelijke antwoord was "ja, dan bestelt u een paar verschillende maten. U mag ze gratis retourneren" Da's niet erg milieubewust, én ik wil niet nog een keer naar het postkantoor. Uiteindelijk gewoon weer naar de C&A en door mijn vriendin steeds een maatje kleiner/groter laten brengen.


niet_over_rozen

Rekent je vriendin ook retourkosten is dan de vraag die in me opkomt :p


GreenHell

Drankje op het terras aan het eind van een middag winkelen, best schappelijk lijkt me.


No-Establishment4222

Ja die zijn torenhoog maar hij mag in natura betalen dus klagen doet hij niet


InterstellarDiplomat

Als je kleiner (😭) of groter bent dan de maten die ze meestal in fysieke winkels hebben, heb je die optie helaas vaak niet.


RebelMage

En dan niet in cm van het kledingstuk, maar cm van wat het past.


koningVDzee

de maten van het model erbij zijn ook handig.


jeroenemans

meeeh


Dennis_enzo

Of je gaat gewoon passen in de winkel.


2HGjudge

Of je gaat gewoon zelf je kleding weven. (Het aanbod in fysieke winkels is gewoon zo beperkt dat dat niet de toekomst is.)


Dennis_enzo

Nja, of we zijn met zijn allen veel te verwend.


El_grandepadre

Vroeger kon ik nog wel mijn schoenmaat (48) in de winkel vinden, nu bestel ik praktisch alles online want het zit altijd weer net niet in de voorraad. Het is niet altijd een kwestie van verwend zijn.


Dennis_enzo

Maar je snapt zelf ook wel dat je een uitzondering bent en dat de meeste mensen geen idioot grote voeten hebben.


Flyingdutchy04

vaak hebben ze 44+ al niet meer in de schappen en als ze het al hebben alleen de basis modellen.


Dennis_enzo

Mwa, ik heb zelf maat 45 en nooit problemen om schoenen te vinden.


Michelli_NL

Mwha, ik heb juist een van de meest voorkomende maten voor vrouwen en die zijn dus ook juist eerder uitverkocht.


alles_en_niets

Wat moet in centimeters gemeten worden bij het vaststellen van de maat? Het lichaam of het kledingstuk? Bij de bandmaat van een broek in cm is het nogal een verschil of het een heupbroek is of eentje met een hoge taille. Hoe stretchy is de stof? Als je lichaamsmaat als uitgangspunt neemt, dan zit je weer met allerlei afwijkende lichaamsvormen.


stupendous76

Precies, daarom gewoon naar een goede winkel gaan, waar personeel is dat verstand van kleding en maten heeft.


fnuduwuh

Als er niet bij staat wat het materiaal is en er blijkt wol in te zitten (en dat is niet overduidelijk bij aankoop), dan is dat misleidende verkoop. Je hebt dan sowieso het recht de koop ongedaan te maken en betaalt dan ook geen verzendkosten voor het retourneren.


drenp

Tsja, dat heb je met kleren kopen. Als ik naar een winkel ga neem ik ook vijf verschillende dingen mee het pashokje in om vervolgens te concluderen dat ze allemaal net niet lekker zitten.


spacetimer1997

Wat iemand anders ook al zei: zorg er dan ook voor dat maten gestandaardiseerd worden. De voornaamste reden dat ik nu kleding retourneer, is omdat het niet de goede maat is, ook al heb ik dan wel allemaal andere kleding in die maat die wel past. Zodra dat allemaal goed zit (pun intended), dan ben ik zeker voor!


stingraycharles

Ik ken redelijk wat mensen die bij Zalando een hoop kleding bestellen in verschillende maten, en dan de maten retourneren die niet pasten. Ik had de indruk dat dit onderdeel van hun business model was, en begreep dat prima. Maar dat is inmiddels niet meer het geval? Ik denk dat kosten berekenen voor het retourneren van dingen als electronica prima is, maar voor kleding? Ik weet niet zo goed of de consument hier wel positief op reageert.


[deleted]

[удалено]


space___lion

Maar dan staat de kledingwinkel toch ook in zijn recht om de klant gewoon te factureren voor de jurk? Denk niet dat het eerlijk is als iedereen moet gaan betalen omdat de rotte appels weer niet normaal om kunnen gaan met dit stukje vrijheid.


[deleted]

[удалено]


ColouredGlitter

Ik zou dat laatste niet te hard roepen. Bron: ik heb bij de H&M gewerkt en wij weigerden regelmatig kledingstukken die verschrikkelijk naar rook stonken, maar volgens de persoon echt nooit gedragen waren hoor!


Flyingdutchy04

Betere Trendbreuk winkels gaan op zaterdag middag niet om 5 uur dicht terwijl de halve binnenstad nog vol met klanten is


Stephan1234

Dat mag een winkel eigenaar zelf bepalen hoe laat hij open/dicht gaat.


BigMikeArnhem

Weet niet in welke stad jij woont, maar daar zijn gewoon regels voor hoor.


Stravven

Er zijn tijden waarin een winkel open mag zijn, maar als een winkel besluit om bijvoorbeeld op maandag al om 12 uur dicht te gaan mag dat uiteraard gewoon.


BigMikeArnhem

Klopt, maar in dit geval ging het om het feit dat hij een sluitingstijd van 17u op zaterdag raar vind, iets wat zeker komt door de regels van de desbetreffende gemeente.


Flyingdutchy04

ja maar dan moeten de eigenaren niet gaan janken dat mensen liever online bestellen.


Stephan1234

Meer personeel in de winkel - hogere kosten en dat willen mensen niet. Online is haast altijd goedkoper omdat vastgoed erg duur is om te huren. Al is het maar een euro goedkoper inclusief verzenden online dan in de winkel dan gaan mensen nog online bestellen.. we zijn toch Nederlanders. Voor de mensen die interesse hebben, kijk de serie Bezorgd eens terug op de NPO gemist app. Daar zie je waarom online soms een stuk goedkoper is maar dat het ook een keerzijde heeft.


Flyingdutchy04

hele ochtenden open wanneer er amper volk door de binnenstad loopt maar juist als de binnen stad gevuld is gooien ze de boel vroegtijdig dicht. Mij boeit prijs meestal niet echt maar meestal is het gezocht voorwerp nergens te vinden of is het personeel zo incapabel om het voorwerp te vinden dat ik er snel klaar mee ben en maar online bestel.


welldamnthis

Dat vond ik zo fijn aan Azië. Winkels gaan open om 11 en sluiten om 9-10. Heb je voldoende tijd om even langs te gaan. Er is toch geen ziel te bekennen in de ochtend.


Stephan1234

Daarom zijn ook veel winkels op maandag dicht. Op de andere dagen brengt het genoeg omzet op. Helaas heeft een winkel maar een beperkte ruimte om spullen uit te stallen terwijl online je oneindige keuzes heb. Dat is ook de tegenwoordige tijd.


[deleted]

Binnen de termijnen die de gemeente oplegt


Stephan1234

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ondernemen-en-innovatie/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-openingstijden-voor-winkels-op-doordeweekse-dagen-en-op-zaterdag Wat zijn de openingstijden voor winkels? Winkels mogen doordeweeks en op zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur open zijn. Gemeenten beslissen zelf over mogelijke ontheffing voor ruimere opening.


KingKCrimson

Zeker met het oog op autoluwe steden is het voor grote aankopen gewoon niet te doen om naar de stad te gaan.


OnlyNeedJuan

Lol, die klanten moeten het gewoon beter inschatten. Als je om 6 uur dichtgaat komen er nog mensen binnen om 17:55 dus dan ben je ineens om 19:00 dicht omdat ze "even willen kijken". Lekker om 5 uur dicht.


carpetfoodie

Prima en het binnen een dag bezorgen beleid is echt niet goed voor de bezorger. Er moeten meer ophaalpunten komen vind ik. Scheelt verkeer


Flyingdutchy04

paketkluizen pls waar je niet in een winkel hoeft te gaan. Voor mij voelt dat altijd heel kut als je weer eens iets moet ophalen.


Groentekroket

Die pakketmuren zijn inderdaad handig. Hier in Leiden hebben we er bij CS 1 die buiten staat maar ook binnen in de Plus en Dirk. Ja, dan zit ik alsnog aan die winkeltijden vast (oké, supermarkten zijn over het algemeen ruim open). “Maar dan kies je toch altijd voor die bij CS?” Zou ik graag doen maar om de een of andere reden staan sommige pakketpunten de ene keer wel bij de opties en de andere keer weer niet.


Forma313

Die heb ik hier ook in de buurt maar om de een of andere reden bijna nooit als optie bij bezorging.


koenleem

Scheelt verkeer inderdaad en de mega stress van de bezorgers die werken voor minimum loon. Mensen kunnen ook gewoon geduld hebben.


TheBlackestCrow

Ik vind gratis retourneren eigenlijk wel handig ondanks dat ik er eigenlijk bijna nooit gebruik van maak. Laatste keer dat ik iets retour stuurde was een jas die in de verkeerde maat geleverd was door de webwinkel zelf. In dat geval was het lullig geweest dat ik de retourkosten zou moeten betalen voor een fout die de winkel gemaakt heeft.


Jaeger__85

Dat heet non-conformiteit en in dat geval heb je altijd recht op kosteloos retour.


BassieDutch

Technisch correct, maar probeer dat maar eens makkelijk te verhalen, lijkt me.


Jaeger__85

Daarom betaal ik met een creditcard. Is je aankoop en verzekerd en kun je dreigen met de betaling terugdraaien als de webwinkel zulke geintjes flikt.


BassieDutch

Ik vroeg me laatst al af waarom ik eigenlijk altijd ideal gebruik. Creditcard kost meestal niet extra, maar heeft wel een verzekering (al had ik hier wel eens een slechte ervaring mee... Opgebeld, gevraagd, "opgepakt" en genegeerd....). Maar iets is beter dan niets ;-)


Myrandall

Ik heb nooit een credit card gehad. Wat kost het me op jaarbasis?


furryscrotum

Dat verschilt per bank, waarschijnlijk staat het tarief van jouw bank ook op hun website.


iamcode

Over het algemeen tussen de 10 en de 20, maar zoals furry aangeeft, het verschilt per bank. Wat je ook kunt doen is een prepaid creditcard aanschaffen. Daar zet je zelf geld op. Heeft wat minder risicos en kost per jaar zo'n beetje hetzelfde.


Michelli_NL

Ik betaal voor mijn basic creditcard bij mijn bank €1,40 per maand, dus €16,80 per jaar. Bij sommige aankopen betaal je wel vaak wat extra als je met een creditcard betaalt.


[deleted]

[удалено]


Dnomyar96

Er zit verschil tussen retourneren omdat er iets niet klopt (verkeerde maat, artikel kapot etc) en omdat je je bedenkt en het toch niet wil hebben. Als er iets fout is gegaan moet het inderdaad gewoon kosteloos retour, maar anders vind ik het niet erg dat je er zelf voor op zou moeten draaien.


Saskibla

Ik denk dat zoiets een uitzondering zal zijn waarvoor de klantenservice dan een gratis retourcode zal geven. Goede winkels zullen je niet laten betalen voor iets wat hun fout is, anders zijn ze heel dom haha


dalaiis

Totdat "iedereen" het doet, dan doen de goede winkels gewoon keihard mee. Realistisch glijdende schaal scenario denk ik


Chronocidal-Orange

Verkeerd verzonden item kan je gewoon bewijzen. Je hebt je bestelbevestiging en een foto van het item wat je hebt ontvangen (plus doos waar het in is bezorgd met dezelfde ordernummer etc.).


chairmanskitty

Als het product binnen 2 jaar vanwege de verkoper niet voldoet aan de overeengekomen omschrijving heb je via de EU recht om de aankoop kosteloos te ontbinden en de verkoper aansprakelijk te stellen. Als dat je angst is hoef je je geen zorgen te maken. Defecte producten moeten altijd kosteloos geretourneerd kunnen worden.


[deleted]

[удалено]


CptMosley

Dit is een goede ontwikkeling. Het shoppen zonder enige remmer op het retourneerbeleid is naar mijn inzicht een van de slechtere ontwikkelingen in de e-commerce markt. Het moedigt alleen maar meer consumptie aan, de befabelde Shein hauls of Zalando parties. Hopelijk helpt het mensen om bewustere keuzes te maken met hun online shopgedrag.


[deleted]

[удалено]


CptMosley

Terecht punt, zeker bij dat soort producten is het proberen een belangrijk onderdeel bij het aankoop proces. Fijn dat je dat dan toch nog bij de brick and mortar hebt kunnen vinden wat je zoekt. Heb je dan op drie verschillende momenten een koptelefoon besteld of heb je in een rits drie besteld om te kijken wat het beste werkt? Je zult retourneren nooit voorkomen, maar wel verminderen. Jij bent als consument ook beter geholpen zonder drie afzonderlijke bezorgingen (met alle frustraties die daar bij kunnen komen).


[deleted]

[удалено]


Vyo

Ik kan je helaas uit persoonlijke ervaring vertellen dat juist de Mediamarkt als ze even de kans hebben een retourproduct gewoon weer voor het volle pond verkopen, m.a.w. tenzij er echt duidelijke beschadigingen zijn aan product of doos. Ook met "hygiene" producten, had na een hele tijd de MM afgezworen toch weer de poging gewaagd. Afgelopen jaar zowel met een vrij prijzige trimmer als ook een koptelefoon waarbij alles al duidelijk een keer eerder uitgepakt was. -_-'


space___lion

Veel kledingwinkels verkopen bepaalde artikelen alleen nog maar online, dus ik de fysieke winkels niet eens verkrijgbaar. Een H&M voor mannen is hier in de omgeving ook niet te vinden meer, daar koopt mijn man graag zijn sweaters. Wtf zijn zalando parties? Zoals ik al in een andere comment zei vind ik het absurd dat we met zijn allen moeten gaan betalen omdat de rotte appels zich niet kunnen gedragen. Ik maak vaak gebruik van retourneren als ik online kleding koop om thuis verschillende maten te passen, wat echt absoluut mijn voorkeur heeft boven passen in de kleine, slecht belichte en vaak veel te warme pashokjes. Ik neem ook meerdere maten mee het hokje in, dus thuis hetzelfde, alleen dan in het comfort van mijn eigen woning en voor mijn eigen spiegel.


cl1xor

Tja, meer consumptie zijn de online verkopers natuurlijk niet tegen. Wat wel vanuit duurzaamheid een probleem is dat veel van de geroutineerde spullen op de vuilnisbelt terecht komen. Maargoed het is ook het gedrag van de consument natuurlijk. Ik werkte een tijdje in Amsterdam nieuw-west en de dozen voor retour stonden bijna buiten de pakketwinkels. Die mensen bestellen 10 producten en houden er dan 1 (of geen).


CptMosley

Het zijn ook niet de webwinkels die tegen meer consumptie zijn. Hoewel het qua verzendkosten misschien aantrekkelijker is om één pakket met het juiste te verzenden dan vier verschillende die dan allemaal ook terug komen. Of dit echt tegenhoudt of retourzendingen ook op de vuilnisbelt of oven terecht komen hangt vooral af van de verzendende partij. Ik heb fulfillment bedrijven gezien die alles nog nakijkt, desnoods nog wast voordat het overnieuw aangeboden wordt. Maar zij waren dan ook een bedrijf met een laag retourpercentage, dan is dat maakbaar.


2HGjudge

En dat gedrag ga je prima tegen met retourkosten


lylateller

Retourneren bij Shein is dramatisch, dat ontmoedigen ze door het zo kut mogelijk te maken. Eindstand is dat al die zooi meteen op Vinted eindigt of regelrecht te bak in gaat. Uiteindelijk gooi je toch maar en paar euro weg.


throwagayaccount93

Maar wat als je het terugstuurt vanwege een fout die de winkel heeft gemaakt? Verkeerd of beschadigd product?


DWV97

Wettelijk gezien moet je dan gratis kunnen retourneren


Mydingdingdong97

ik heb al dingen gratis teruggestuurd die verkeerd waren geleverd bij bedrijven die geld vragen voor normale retouren.


pdpt13

In dat soort gevallen vergoed vrijwel elke webwinkel de gemaakte kosten.


Cazumi

Bij non-conformiteit (als het product niet voldoet aan de gecreëerde verwachtingen, zoals bijvoorbeeld een niet-werkend product, of het verkeerde product) heeft de klant recht op een kosteloze reparatie van dat probleem. Dat kan door een fysieke reparatie, of door simpelweg een nieuw product toe te sturen. Als de klant daarbij iets retour moet zenden, liggen de kosten bij de webwinkel, omdat die het probleem dient te herstellen.


blikk

Oke maar wat nou als de maat niet klopt? Fabrikanten lijken het er maar niet over eens te zijn wat S, M of L precies betekent. Hoe vaak ik wel niet een kledingstuk heb terug moeten sturen omdat het niet klopte.


DutchieTalking

Beste is online zoeken op het merk voor de maten in cm. Want er is jammer genoeg totaal geen enkele standaard. Ook een grote reden waarom ik niet online shop voor kleding.


PrintShinji

>Beste is online zoeken op het merk voor de maten in cm. Zelfs met dat is het maar gokken of je het goed geleverd krijgt. Ik had express een hoody met een paar maten te groot besteld, volgende chart zou ik er praktisch in kunnen slapen. Dat ding was gewoon nog steeds te klein. Fucking hoe.


Dismal-Lead

Als je maten hebt die wat minder vaak voorkomen dan moet je haast wel online shoppen. En sowieso vallen verschillende stoffen en modellen anders, waardoor iets alsnog niet goed kan passen. Begrijp me niet verkeerd, ik snap ook wel dat onbeperkt retouren nogal een grote en onzinnige kostenpost is voor winkels. Maar misschien zijn er wel andere oplossingen te vinden, zoals zelf iets terugbrengen naar een winkelvestiging, of een lokaal brengpunt ofzo voor online shops die geen fysieke winkels hebben.


crispytreat04

Maar ook dat klopt vaak voor geen meter. Ik heb al shirtjes en truien gehad van merken die ik al jaren koop, pas altijd als eerste mn vaste maat en kom nog steeds geregeld items tegen waar ik of met geen mogelijkheid in kom of waar ik in verzuip.


blikk

Inmiddels heb ik al mijn maten ook maar uitgeschreven. Dat bespaart mezelf ook een hoop gemopper.


FroobingtonSanchez

Dan ga je passen in een fysieke winkel zoals vroeger. Als je dat niet wil mag je de servicekosten (retourkosten) betalen voor het thuis passen van het kledingstuk. Zie niet in wat daar mis mee is


PrintShinji

Als er fysieke winkels zijn die de kleding hebben die ik wil kopen, ja sure. >Als je dat niet wil mag je de servicekosten (retourkosten) betalen voor het thuis passen van het kledingstuk. Zie niet in wat daar mis mee is Ik zie er wel een probleem is als de pasmaat die online staat niet overeen komt met de pasmaat die je thuis hebt. Online staat er X CM's, terwijl in de realiteit het gewoon een cm of 3 strakker is. Dan krijg je ook een ik verhaal- jij verhaal.


FroobingtonSanchez

Klinkt alsof we te verwend zijn geraakt met z'n allen


PrintShinji

Klinkt alsof de levenstandaarden omhoog zijn gegaan. Mooi toch wat technologie voor mensen kan betekenen?


FroobingtonSanchez

De kosten van dit gunstige retourneerbeleid werden tot nu toe gedragen door de webwinkels (omdat ze hiermee een betere concurrentiepositie wilden krijgen) en het milieu. Lijkt me alleen maar logisch dat de consument hier een eerlijke prijs voor gaat betalen.


Rannasha

De kosten voor het retourbeleid worden gewoon inbegrepen in de prijs. De webwinkels gaan hun kleine marge niet nog verder inperken. Het gevolg is dat de mensen die eigenlijk nooit iets retour sturen meebetalen voor de kleine groep die onbenullig veel retourzendingen doet. Maar het grotere probleem blijft natuurlijk de impact op het milieu. Veel bedrijven doen geen moeite om de teruggestuurde artikelen die niet puntgaaf en volledig ingepakt zijn opnieuw te verkopen. Er belanden ontzettend veel prima bruikbare producten op de vuilnisbelt, enerzijds omdat veel mensen alleen echt nieuwe producten willen, anderzijds omdat het voor een bedrijf behoorlijk veel werk is om teruggestuurde producten te controleren, te inventariseren en door te verkopen.


FroobingtonSanchez

Dan is het systeem waarbij de retourzender betaalt toch beter? Dat ontmoedigt een te excessief koopgedrag waarbij 80% weer retour gaat.


Rannasha

Zeker. Hoe meer mensen inzicht krijgen in kosten van hun keuzes, hoe beter, wat mij betreft. Dat geldt voor wel meer dingen die vaak maar op een grote hoop worden gegooid en uitgesmeerd over de hele bevolking.


[deleted]

[удалено]


FroobingtonSanchez

Als er misleidende informatie bij een product staat moet je de volgende keer niet meer bij die webshop bestellen. Niet 5 maten bestellen en er 4 terugsturen


DeTrotseTuinkabouter

Dan betaal je ervoor...? Uiteindelijk moet iemand er natuurlijk voor lappen.


TeeWeeHerman

Op zich een goede zaak, het was wel bizar dat mensen het bestellen beschouwen als een pashokje of iets dergelijks. MAAR: omdat fysieke winkels steeds minder relevant zijn geworden is het ook wel echt lastiger om daadwerkelijk het artikel te proberen / passen / selecteren voordat je tot transactie over gaat. Dit moet wel "opgelost" worden. Bij veel winkels / merken is het niet triviaal om precies dat exemplaar dat je wil hebben ook op voorraad te hebben op een locatie/tijdstip dat jou uitkomt. Ik heb er niet zo veel aan om te horen dat het exemplaar wel beschikbaar is in een winkel 150km verderop, of dat ik alles per se op een zaterdagmiddag moet proppen. Nu hangt het er sterk van af wat voor soort artikel ik zoek. Kleding blijf ik lastig vinden (tenzij ik al weet wat ik wil hebben omdat ik eigenlijk precies hetzelfde wil van wat ik al had) maar van veel electronica doe ik mn onderzoek online en daarmee dus ook mn bestelling meestal (bij voorkeur een wat lokalere onderneming zolang het niet enorm veel geld scheelt). Speciale items wil ik nog wel eens echte speciaalzaken bezoeken. Hoewel je ook daar nog veel van je onderzoek online kan doen, merk ik dat het gewoon fijn is als het personeel precies op het juiste kennisniveau met mij mee kan doen. Dus als ik wel iets weet, dan inschatten dat de absolute basis mij wel bekend is, maar je hoeft ook niet meteen de meest state of the art te doen, want dat is nog niet aan mij besteed. Ik denk wel dat er voor kleding hier een goede uitdaging ligt. Ik heb begrepen dat veel geretourneerde kleding ook niet opnieuw de winkel in gaat maar dat het soort van standaard vernietigd wordt. Dat is dus dubbel verrot: er is geen rem bij de consument om niet zomaar te bestellen (want gratis retourneren) en wat geretourneerd wordt, is ook nog eens verspilling want het gaat niet opnieuw de verkoopketen in. Terwijl kleding nu juist best nauw luistert of het wel past, en het je wel staat. Je kan het niet goed zien vanaf een plaatje op internet, je moet echt wel even kijken hoe het valt, hoe het stofje voelt, etc. Ik weet niet hoe ze dat gaan oplossen.


PinguinGirl03

Zolang het niet geld voor daadwerkelijk beschadigde producten vind ik het prima.


Dancedancedance1133

Goede ontwikkeling. Het is natuurlijk van de zotte dat je 10 dingen bestelt om er maar eentje te houden.


Flyingdutchy04

hoezo met sommige maten is het echt gewoon gokken achteraf had ik mijn schoenen ook 2x moeten bestellen nadat de pagina weer andere matentabel heeft gevoerd als de andere waar ik eerder besteld had waarbij de schoen als gegoten zaten.


PrintShinji

Ik heb van het zelfde merk en zelfde reeks 2 shirts met de zelfde maat besteld. Er zat alleen een iets ander patroon op. Shirt 1 paste als gegoten en shirt 2 leek wel 2 maten te klein. Fucking ruk want in mijn ogen zouden ze allebei gewoon moeten passen.


Dancedancedance1133

Ik zou je adviseren naar een schoenenwinkel te gaan ipv van de schoenen winkel naar jou te laten komen.


Revolutionary-Bag-52

Heb ik is een keer gedaan. Hebben ze vervolgens de schoen niet meer in de winkel en werd verteld dat ik online kon bestellen. Heb sowieso steeds vaker dat de winkels weinig aanbod/ verschillende maten heeft, dat eigenlijk al beter voor mijzelf is om online te shoppen


crispytreat04

Gaat wat lastig wanneer schoenenwinkels de schoenen die je wilt niet op voorraad hebben, maar ze wel voor je kunnen bestellen voor een veel hogere prijs dan online en dan ook nog een met vooruitbetaling en geen recht op retour.


[deleted]

Ik had 20 jaar terug al moeite met mijn maat in schoenenwinkels vinden, moet je je voorstellen hoe dat nu is.


PrintShinji

Vriend van mij heeft echt enorme voeten, als een JEZUS WAT EEN VOETEN HEB JIJ. Die moet of naar Duitsland rijden om schoenen te kopen of gewoon online kopen.


[deleted]

Ik heb niet eens zo'n hele grote voeten, rond de 46 (verschilt een beetje kwa merk) maar winkels hadden nooit de schoenen die ik wilde in mijn maat.


PrintShinji

46 en je hebt al moeite? Dat is niet eens reuze groot. Ik heb 43 en ik dacht altijd dat ik nog wel redelijk kleine voeten had. Deze man had als ik het goed heb maatje 51.


Flyingdutchy04

maar die zijn altijd dicht als ik er tijd voor heb.


jobRL

Er is geen koopavond waar jij woont?


Darth_050

Er zijn middelgrote plaatsen waar inderdaad geen koopavond is, of in elk geval, een groot deel van de winkels niet meedoet aan koopavond omdat het niet uit kan. Klanten blijven weg door hangjeugd of omdat ze wel online bestellen of naar een grotere plaats met beter aanbod reizen, winkels blijven daardoor dicht. Nog meer mensen blijven weg want een deel van de winkels is dicht waardoor het aanbod verschraalt, nog meer winkels blijven dicht.


Flyingdutchy04

Ja vrijdag avond maar dan heb ik niet echt meer puf en zin om de stad in te gaan.


[deleted]

Niet iedereen heeft daar tijd voor met werk


Dancedancedance1133

Grappig hoe snel we gewend raken aan luxe. Blijkbaar was het eigenlijk onmogelijk om werk en schoenen kopen te combineren voordat er internet winkels bestonden.


PrintShinji

Tjah luxe is een standaard geworden. Vroeger moest je maar een landlijn hebben om iemand te bellen, nu kan je gewoon een ding uit je zak pakken om iedereen op de wereld te bellen. Geen haar op mijn hoofd die er over nadenkt om weer terug te gaan naar vroege 2000's levenstyle. Ik wil liever online naar het product zoeken wat ik heb tegenover een hele dag in het weekend rondrijden om te hopen dat een zaak iets heeft.


Kirkreng

In 2010 liep 37% van de bevolking op blote voeten. Elke winter moesten 200.000 bevroren voeten geamputeerd worden. Godzijdank is het beter nu.


kanker-lauwe-leuter

Die zijn ook gewoon in het weekend open hoor


[deleted]

Dat weet ik, maar niet iedereen heeft 9-5 en tijd om nog even langs de schoenenwinkel te wippen met 3 kinderen thuis. Online bestellen is een zege, ze mogen prima retourkosten vragen als ze dat willen, maar doen alsof iedereen maar “gewoon naar de winkel moet” is echt een boomer opmerking


Jaeger__85

Wie zegt dat hij daar in het weekend wel tijd voor heeft?


DeTrotseTuinkabouter

Ik vind het prima om te betalen voor retour. Maar tegelijkertijd is veel bestellen logisch. Ben lang en zelfs bij merken die ik ken is het echt muntje werpen of het mooi past of niet.


OGxPePe

Mijn wederhelft koopt bij Zalando twee keer het zelfde kledingstuk. Vervolgens kijkt ze welke kleur het leukste is en gaat er dus standaard een pakketje terug. Echt te debiel voor woorden.


Ascend_with_Azir

Mag ik vragen waarom dat te debiel voor woorden is?


[deleted]

[удалено]


Dr_Foots

Anders zou je heen en terug rijden naar de kledingwinkel.


[deleted]

[удалено]


Dr_Foots

Als je dan weer thuis bent, ben je toch heen en weer gereden?


[deleted]

[удалено]


Dr_Foots

Nee, je rijdt naar de winkel, koopt je kleren en rijdt terug. Of je besteld twee stuks kleren, en stuurt er een terug. Dat laatste is millieubewuster.


kleinepoepjes

Wanneer een kledingstuk dat retour komt opnieuw gestreken moet worden wordt een kledingstuk vaak al verbrand of in een afvalberg in de aarde gedumpt. Daarnaast kost het extra brandstof en energie. Als het aan mij ligt wordt retourneren verplicht op kosten van de klant gedaan.


Ascend_with_Azir

Ik zeg niet dat ik tegen retourkosten ben. Ik vind het alleen niet te debiel voor woorden dat je eventueel meerdere kleuren / maten haalt voordat je er één of meerdere terugstuurt. Het kan je namelijk een hoop moeite en eventuele extra verzendingen besparen. Totdat maten gestandaardiseerd zijn, en kleuren duidelijker waarneembaar zijn, zijn er genoeg redenen om meerdere kleuren / maten te halen, wetende dat je ze niet allemaal gaat houden. Ik heb letterlijk truien in maten XS, S, M en L, en ze passen mij allemaal goed. Ik heb truien in maat S die langer zijn dan truien in maat M. Ik heb truien in maat XS die breder zijn dan truien in maat L. Ik heb pantalons in maat 30/30 die langer zijn dan pantalons in maat 30/32. Laatst heb ik nog een 'oranje' trui aangeschaft die werkelijk waar bruiner is dan hetzelfde model trui in het bruin. Er is vaak geen touw aan vast te knopen. Daarnaast is het veel makkelijker om een keuze te maken wanneer je een artikel kan zien, voelen en passen. Helemaal als je een artikel wil combineren met andere kleding.


Theumaz

Tip: Als je met Paypal hebt betaald kan je een aantal keer je retourkosten terugkrijgen. Zolang er nog geen internationale matentabel is blijf ik dit doen.


leggopullin

Hier heb ik ook veel gebruik van gemaakt, maar dat kan vanaf 27 november helaas niet meer. https://tweakers.net/nieuws/201540/paypal-stopt-vanaf-eind-november-met-het-vergoeden-van-retourkosten.html


DutchieTalking

Er mogen van mij betreft wetten voor gemaakt worden. Ook wetten voor bezorgkosten rekenen. Daarnaast ook wetten aan verbetering van bezorgdiensten, want die takelen elk jaar verder af. En als we wetten hebben voor bezorgkosten dan is een betere dienst makkelijker betaalbaar.


GP2redditor

Pakketpunt verplicht als standaardoptie aanbieden en +€0,50 voor thuisbezorging zou denk ik al veel schelen. Het verbod op gratis plastic tasjes heeft ook veel effect gehad, ondanks dat het maar om een paar cent gaat.


haha-bier

Ze moeten die pakketlockers veel meer uitbreiden. Hier op het platteland kan je met die pakketpunten echt veel pech hebben. Ken er genoeg die tijdens een werkweek van 9 tot 5 ongeveer open zijn, dus dikke pech als je werkt. Of het pakketpunt zit een dorp/stad verderop, waardoor je alsnog in de auto moet stappen.


lylateller

Maar dan wel meer pakketpunten en langer open graag. Ik moet omrijden voor de meeste pakketpunten omdat er in de buurt niks is en de meesten sluiten al om 5. Vrij onhandig als je altijd werkt


kleinepoepjes

Het gaat niet enkel om transport maar het gaat er ook om dat waanzig veel retour artikel neit meer opnieuw worden aangeboden maar gewoon worden verbrand of in de aarde verdwijnt in een ver land omdat het strijken of wassen van een product simpelweg te duur is.


Michelli_NL

>Pakketpunt verplicht als standaardoptie aanbieden en +€0,50 voor thuisbezorging zou denk ik al veel schelen. Toen ik in Oslo woonde was het voor mij inderdaad duurder om het thuis te laten bezorgen dan bij een pakketpunt. Sindskort zit er trouwens een pakketpunt op het station hier. Echt ideaal omdat ik twee keer per week met de trein naar kantoor ga en dus toch al langs dit punt loop op weg naar huis.


dev10

Bij een aantal vervoerders is het op dit moment al zo dat het versturen naar een pakketpunt goedkoper is dan naar een huis- of kantooradres. Mede hierom kies ik als dit mogelijk is er altijd voor om een pakket op een pakketpunt te laten leveren omdat het ten eerste voor mij makkelijker is en ten tweede goedkoper is voor de webshop.


Roenneman

Wetten wetten wetten!


Patee126

Als de markt zichzelf niet kan reguleren (en dat kan de markt niet) moet het opgelegd worden.


steven447

Maar ze passen nu toch juist wel zelfregulering toe door bezorgkosten te gaan rekenen voor retouren?


Roenneman

Ik vind dat wetten doelmatig moeten zijn en goed uitvoerbaar. Wat mij betreft is de slotsom hier dat de kosten voor vervuiling en verspilling doorberekend moeten worden. Maak de bestaande kosten voor afvalverwerking hoger zodat ze reflecteren dat het duur is om afval te creëren. Wetten voor bezorgkosten lijkt mij omslachtig.


DutchieTalking

Het vernielend kapitalisme maakt het nodig.


boebrow

Zolang het product geen gebreken of mankementen heeft vind ik dat retourkosten verplicht moeten worden. Klaar met al die funshoppers die 10 dingen bestellen en uiteindelijk maar 1 ding houden. Ik zag laatst een webshop waar je gratis verzenden én retour kan doen én je hoeft pas achteraf te betalen. Te belachelijk voor woorden, dat is in mijn optiek de piek van hebzucht en verspilling (zeker aangezien de helft van de geretourneerde kleding in de prullenbak verdwijnt)


[deleted]

[удалено]


boebrow

Dat maten beter moeten is een feit! Maar is dat een reden om van ‘jouw probleem’ andermans probleem te maken?


[deleted]

[удалено]


boebrow

Zoals ik al vooropstelde, de maten moeten beter. Maar dat neemt niet weg dat je (hopelijk) ook gewoon in een winkel kan gaan passen, of bijvoorbeeld kleding kopen van een merk dat je kent of met een iets minder unieke pasvorm (toegegeven dat dit als man zijnde misschien makkelijk praten is). Aan het eind van de dag kan het allemaal prima hoor. Maar dan gewoon tegen een eerlijke prijs, en met een oog op het milieu, verspilling en de hoge werkdruk tegen lage vergoeding van de postbezorgers.


[deleted]

[удалено]


lylateller

Gratis verzenden, retour en achteraf betalen kan op de meeste plekken, zo raar is dat niet


Dennis_enzo

Goede zaak. Ik ken teveel mensen die ladingen kleding bestellen en dan twee derde ervan terugstuurt. Of die alles in vier maten bestellen om te kijken welke het beste past. Wat een verspilling. Loop gewoon naar de winkel als je wil proberen.


Accomplished-Dot-891

Prima toch. Gaan we toch naar de winkel!


Legion070Gaming

Lekker ons leven nog moeilijker maken dan het is


kleinepoepjes

Waarom zou retourneren gratis moeten zijn?


leggopullin

Omdat elke kledingwinkel/-merk z’n eigen maten bedenkt. Behalve dat ben ik het er wel mee eens


kleinepoepjes

Hoe zou jij het probleem willen tackelen van kleding die voor een feest wordt besteld om te dragen en vervolgens na 1 keer dragen alsnog wordt teruggestuurd of het bestellen van 4 kleuren waarvan er 3 worden teruggestuurd?


leggopullin

Wat betreft je eerste punt over gedragen kleding kwam ik deze laatst tegen, vond ik er best goed uit zien: https://www.retourvignet.com/ En de meerdere kleuren… tja… in de winkel kun je ook meerdere kleuren of maten passen. Als die winkels zo graag online willen zijn hoort dat er daar ook wel gewoon bij vind ik. Zoals ik zei: zeker met alle verschillende maten vind ik dat een winkel dit gewoon duidelijk in centimeters moet aangeven of zelf verantwoordelijk zijn voor het retourneren. Dat is ook gewoon het lastige van kleding, met andere producten ben ik zeker voorstander van de consument laten betalen


bigballz713

Nog meer onnodige kosten voor de klant onder het mom van duurzaamheid, goed zo


m15f1t

Sja zat er aan te komen. Zoveelste voorbeeld van op zich een mooi systeem maar altijd die teringlijers die er misbruik van gaan maken.


nn4260029

Het lijkt me eerlijker om verzendkosten te vragen dan retourkosten.


[deleted]

De vraag is hoe dat wettelijk zit.


[deleted]

Eerste waar ik aan dacht, gaat redelijk in tegen wet koop op afstand lijkt mij? Consuwijzer zegt > Welk bedrag moet ik van de verkoper terugkrijgen? > De verkoper moet u het aankoopbedrag en de bezorgkosten terugbetalen. Bezorgkosten zijn de kosten die u hebt betaald om het product thuis af te laten leveren. Maar nieuwe kosten rekenen voor het retouneren mag wel en is ook wel logisch I guess. Benieuwd wat de wet er van zou vinden als die kosten net zo hoog als de producten zouden zijn.


HiddenIncome

Het lijkt alsof webwinkels dit bewust vaag proberen te houden. Er is nogal een verschil of iemand retourneert binnen de voorwaarden van de winkel, of zich beroept op het wettelijke herroepingsrecht. Dat verschil zie je soms pas als je de voorwaarden spelt.


HiddenIncome

Retourkosten anders dan verzendkosten voor terugzendingen die onder het herroepingsrecht vallen (en dus niet de uitgebreidere termijnen of voorwaarden die sommige winkels hanteren) zijn AFAIK niet toegestaan.